Weerstation Eindhoven

Sinds een aantal jaar heb ik een professioneel weerstation aangeschaft en sinds een aantal maanden bestaat er ook een website: WeerstationEindhoven.nl

Sinds een aantal jaar heb ik een professioneel weerstation aangeschaft en sinds een aantal maanden bestaat er ook een website: WeerstationEindhoven.nl

Op deze website kunt u live het weer in het centrum (achter de V&D) van Eindhoven volgen, aangevuld met een live webcam. Op de verschillende pagina’s van de website kunt u ook historische data, webcambeelden, voorspellingen voor de komende dagen, 15-daagse voorspellingen en allerlei grafieken vinden. Via deze blog wil ik u op de hoogte houden van het nieuws rondom het weer in Eindhoven en het Weerstation Eindhoven.

Groeten,
Jan

8 comments

 • vanmelis

  Amateur weerstation
  Geweldig fraai dat weerstation. Afwijking in temperatuurmeting met Welschap vanmorgen om 11 uur 10% (24C Welschap 26.4C hier).
  Zijn thermometers IJkbaar?
  Staat deze op een totaal verkeerde plek in deze steenwoestijn?
  Wie maakt een grafiek van de afwijking?

  • gerrit16

   Afwijking
   De afwijking tussen stations onderling is niet procentueel.
   De afwijking van een bepaald station t.o.v. bv. welschap hangt af van de plaats en hoogte van de meetsensor.
   Het is vrijwel onmogelijk voor een amateur om de sensoren goed op te stellen. Je zal altijd last hebben van bebouwing, begroeing etc.

   gerrit

   • Anoniem

    Twee oorzaken: stadseffect en positionering
    Heren, bedankt voor jullie leuke reacties. Er is inderdaad (en logischerwijs) een significant verschil met de officiƫle meting op Eindhoven Airport. Dit heeft twee verschillende oorzaken:

    – Stadseffect: in de stad is het over het algemeen iets warmer. Steen/beton weerkaatsen heel veel licht en zon. Daardoor warmt de stad iets sneller op ’s morgens dan het grasveld bij Eindhoven Airport. Bovendien zijn steen en beton goede warmtedragers: ze koelen veel langzamer af dan andere materialen. Het blijft daarom (zeker na zonnige dagen) vaak langer warm en koelt ’s nachts minder af in een stad.

    Op dit moment stuur ik mijn data (per minuut) op naar de Universiteit Wageningen. Zij voeren een onderzoek uit naar de stadseffecten op temperatuur, wind (vlageriger) en luchtvochtigheid in de stad.

    Daarbij moet ik ook nog op opmerking dat ik echt midden in de stad woon (boven de winkelstraat). In een tuin in Gestel zal het al gauw 2 a 3 graden kouder kunnen worden ’s nachts.

    – Positionering. Een officieel weerstation staat anders gepositioneerd dan de mijne. Officieel wordt de temperatuur op 1,5 meter hoogte gemeten. De wind wordt bovendien op 10 meter hoogte gemeten. Mijn thermometer (die trouwens wel staat opgesteld in een officiĆ«le hut van het KNMI) staat opgesteld op mijn dakterras op ongeveer 2 meter boven de vloer en ongeveer 11 meter boven de straat. De windmeter staat op ongeveer 12 meter boven de straat. Dit veroorzaakt ook kleine afwijkingen.

    Dus ondanks dat de waarneming niet exact hetzelfde zijn als op Eindhoven Airport, geven ze een beter beeld weer van het weer in het centrum van Eindhoven.

    Op de site CWOP (voor weeramateurs) wordt automatisch een vergelijking gemaakt met omringende weerstations. Hier worden ook betrouwbaarheidsintervallen gegenereerd. Wellicht interessant voor jullie:
    http://weather.gladstonefamily.net/cgi-bin/wxqchart.pl?site=D2526 (maak een grafiek met alle weerstations)
    http://weather.gladstonefamily.net/site/D2526 (betrouwbaarheidsintervallen afgelopen 28 dagen)

    Groeten!
    Jan

   • vanmelis

    30 graden Celcius
    Om 7 uur vanavond (2-7-2009) waren de metingen in Eindhoven en op Welschap gelijk.
    [img=Gegevens van Meetstation Eindhoven]http://www.dse.nl/~vanmelis/blog/30 graden.jpg[/img]

 • gouddelver

  De moeite waard
  Bedankt voor de tip. Ziet er mooi uit, al moet ik de betekenis van sommige getallen en tekentjes nog eens gaan ontdekken.

  • Anoniem

   Bedankt
   Ik heb geprobeerd de voorpagina zo begrijpelijk mogelijk te maken, maar als je iets niet begrijpt of ingewikkeld vind, laat het me dan weten zodat ik het eventueel kan aanpassen.

   groeten,
   jan

  • vanmelis

   Weer IN Eindhoven
   De site http://www.janspruijt.nl/meteo/ is down. Nu weten we niet wat de temperatuur is in Eindhoven.

   • gerrit16

    Down
    Inderdaad het station is al een paar dagen down.
    Het is fout te veronderstellen dat je nu niet het weer in Eindhoven weet. Wat je nu niet weet is hoe het weer is op 11 meter boven de grond in het centrum van Eindhoven tussen allerlei bebouwing.
    Realiseer je dat in een stad het weer op elke hoek van een willekeurige straat anders is. Dat is natuurlijk de reden dat er internationale afspraken zijn gemaakt hoe en waar je moet meten.

    gerrit