Waterschap: stem met je eigen biljet

Verwisseling van biljetten kan leiden tot ongeldige stemmen.
DEN HAAG – Mensen die hun stem voor de waterschapsverkiezingen willen uitbrengen, moeten hun eigen biljet gebruiken. Verwisseling kan leiden tot een ongeldige stem. Dat zegt de Unie van Waterschappen in Den Haag naar aanleiding van klachten over de stembiljetten.

Verwisseling van biljetten kan leiden tot ongeldige stemmen.
DEN HAAG – Mensen die hun stem voor de waterschapsverkiezingen willen uitbrengen, moeten hun eigen biljet gebruiken. Verwisseling kan leiden tot een ongeldige stem. Dat zegt de Unie van Waterschappen in Den Haag naar aanleiding van klachten over de stembiljetten. Sommige huishoudens hadden geklaagd over de extra controle op het biljet. Voor het uitbrengen van een geldige stem moeten de stemgerechtigden ook hun ge­boortedatum invullen. Nadat het formulier is opgestuurd, controleert het waterschap met de unieke code op het biljet of de stem geldig is.

Sommige huishoudens met meerdere stemgerechtigden pakken de biljetten uit en gooien ze op één hoop. Zo is niet meer duidelijk aan wie het stembiljet toebehoort. Volgens projectleider Jacob Gunter van de Unie van Waterschappen hebben de stemmers niet goed gelezen. „ Op de envelop staat duidelijk dat mensen het stempakket bij elkaar moeten houden. Ook de begeleidende brief maakt dat duidelijk.” Hij wijst op de mogelijkheid van het verkrijgen van een duplicaat-stembiljet. „Dat is echt geen ingewikkelde pro­cedure. Bovendien hebben we ge­noeg extra stembiljetten liggen.” Volgens Gunter ontvangen de waterschappen maar een beperkt aantal klachten over de stemprocedure en de verwisseling van biljetten.

Uit het Eindhovens Dagblad van 15 november 2008

4 reacties

 • Anoniem

  Geen wonder dat de waterschap
  Geen wonder dat de waterschappen zo weinig klachten krijgen over de stembiljetten.50 % van die biljetten zijn namelijk al verdwenen in de papierbak.

 • Anoniem

  Stemmen niet zo eenvoudig
  Stemmen is niet zo eenvoudig. Vooral voor mensen die onze taal minder goed beheersen valt het niet mee. Je moet wel heel veel lezen om te weten hoe je je stem goed moet uitbrengen. Een fout is snel gemaakt.

  Bij Waterschap De Dommel waren afgelopen vrijdagmiddag twaalf meldingen binnengekomen van foutief ingevulde biljetten. Deze mensen krijgen een nieuw stembiljet toegestuurd.

 • fransvda

  politiek
  Ik heb op een politieke partij gestemd.
  Ik vind dat de waterschappen onder verantwoordelijkehid van Provinciale Staten moeten komen. Net zoals bijvoorbeeld regionale wegen nu.
  Om dit dus in de politiek te krijgen, heb ik op een politieke partij gestemd.

  Bij die ‘natuurpartijen’ krijg ik het idee dat ze het wel mooi willen maken, maar dat ze de veiligheid en het praktische nut van het water vergeten…
  ‘Mooi’ staat voor mij op de derde plaats: maar ik hoop wel dat natuurpartijen blijven meewerken aan de inrichting van de rivieren.

 • gerrit16

  Stemmen
  Het stemmen was dus een sof.
  Het was te moeilijk en het leeft absoluut niet onder het publiek.
  Iets er van leren en volgende keer beter!

  gerrit