Veilig internetten in je vakantie

Half Nederland is op vakantie. Lekker rustig even alles vergeten toch? Heerlijk een poosje geen e-mail! Of zijn we inmiddels zo verslaafd geraakt aan het altijd on-line zijn dat we geen mailtje willen missen en driftig op zoek gaan naar openstaande netwerken om snel gratis je mail te kunnen checken?
Let dan goed op: DOE HET VEILIG !

Half Nederland is op vakantie. Lekker rustig even alles vergeten toch? Heerlijk een poosje geen e-mail! Of zijn we inmiddels zo verslaafd geraakt aan het altijd on-line zijn dat we geen mailtje willen missen en driftig op zoek gaan naar openstaande netwerken om snel gratis je mail te kunnen checken?
Let dan goed op: DOE HET VEILIG !
Als jij een onbeveiligd draadloos netwerk gebruikt is het voor criminele hackers heel simpel om jouw mailverkeer te onderscheppen en jouw wachtwoord te pakken te krijgen. Voor hen een paradijs op jouw vakantie en voor jou een flinke kater als later blijkt dat met jouw wachtwoord gekke dingen gebeuren op b.v. jouw bank …
Ook als je je mail leest via een mobiele verbinding waarvoor je moet betalen kan het nog fout gaan want ook die kan gemanipuleerd zijn.
Wees daarom slim en versleutel zelf jouw mailverkeer. Dat kan heel simpel en bijna alle mobieltjes, laptops en desktops kunnen dat.

Hoe mail je veilig met DSE?

Met de standaardinstellingen van jouw mailprogramma wordt meestal het wachtwoord en de mail zonder versleuteling verzonden. Iedereen die jouw internetverkeer kan onderscheppen krijgt dan zonder moeite jouw wachtwoord te pakken. Dat speelt met name als je mobiel verbonden bent met een open publiek netwerk.
Gelukkig ondersteunt DSE encryptie, dus versleutel nu jouw mailverkeer met DSE. Dat kan je heel eenvoudig doen: ga naar de geavanceerde instellingen van jouw mailaccount op je mobiel of je computer. Als je POP gebruikt voor het ophalen van de DSE mail, vink dan bij POP de SSL-beveiliging aan (de poort verandert dan van 110 naar 995) en als je met IMAP werkt vink dan daar de SSL-beveiliging aan (de poort verandert dan van 143 naar 993).
Wil je mail ook veilig versturen? Neem dan contact op met jouw (mobiele) internetprovider voor specifieke instructies want versturen van mail gaat niet via DSE. Je kunt in ieder geval wel gewoon proberen of SSL aanvinken bij jouw uitgaande (smtp) verbinding werkt.

En doen we het al veilig genoeg?

Uit de logs van DSE blijkt dat nog niet de helft van onze gebruikers de moeite heeft genomen om zijn mailverkeer te beveiligen. Dat kan dus veiliger, op je mobiel, op je laptop en op je computer!

2 reacties

 • rienvalk

  Versturen van mail gaat niet via DSE?
  Niet via een mail programma als live mail maar via DSE webmail kan het toch wel?

  Daarnaast is het zinvol om een speciaal vakantie mailadres aan te maken of een extra alias als jantje.vakantie2012@… met een apart wachtwoord wat je na je vakantie weer laat vervallen. Daarbij niemand heeft toch zeker hetzelfde bank- en mailwachtwoord??? Als je de Engelse taal machtig bent is dit een leuk filmpje over veilig mailen enz.:
  http://www.youtube.com/watch?v=IGG4tg8CRb4&feature=related

  • ideler

   mailen via webmail
   > Niet via een mail programma als live mail maar via DSE webmail kan het toch wel?

   Ja als je webmail gebruikt, zal de mail die je verstuurt wel vanaf DSE verstuurd worden. Maar gebruik je een eigen mailprogramma (zoals bv Windows Live Mail) zal je voor het versturen van je mail gebruik moeten maken van de internetprovider van wie je op dat moment internet toegang hebt.
   Technische slimmerikken hebben daar overigens wel weer oplossingen voor door gebruik te maken van de smtp mailservice van een eigen domein of door de smpt service van gmail te gebruiken. Zie http://www.dse.nl/helpdesk/question.php?id=242