tot 29 maart sammlung weltensand van nuenense beeldendkunstenaar Elvira Wersche in Cacaofabriek Helmond.

Sinds 9 februari werkt beeldendkunstenaar Elvira Wersche in de Helmondse Cacaofabriek aan een indrukwekkend vloerwerk met de titel KWARTS ,een kunstwerk van geometrische patronen van zand. (zie foto’s en een filmpje over haar werk op www.weltensand.com) Zand waar wij allemaal over heen lopen, maar dat de geologische geschiedenis van de aarde en de mens draagt.

Sinds 9 februari werkt beeldendkunstenaar Elvira Wersche in de Helmondse Cacaofabriek aan een indrukwekkend vloerwerk met de titel KWARTS ,een kunstwerk van geometrische patronen van zand. (zie foto’s en een filmpje over haar werk op www.weltensand.com) Zand waar wij allemaal over heen lopen, maar dat de geologische geschiedenis van de aarde en de mens draagt. Zij verzamelde en ontving van mensen van meer dan 600 plaatsen over de hele wereld zand, dat verwondering oproept door de vele verschillende kleuren,die in haar werk als een aards verfpalet intensiteit geven aan het spel van lijnen en kleur dat in haar ontwerpen ontstaat.

Op verschillende plaatsen in de wereld legde zij haar prachtige werken met haar verzameling wereldzand. Naast in New York waar o.a.zand van Ground Zero lag naast dat van Irak,was het o.a.te zien in Oman,Aberdeen,Oldenburg,Leiden,Berlijn, Praag,Istanbul,Zuid Korea en nu dus verheugend dichtbij.
Met haar werk raakt Elvira letterlijk en figuurlijk aan de oorspronkelijke grond van ons bestaan en aan de verbindingen die onzichtbaar door ons bestaan heen lopen en die in haar werk telkens een ander standpunt van de toeschouwer vragen om deze te kunnen zien. Weken lang werken ,liggend op de knieƫn brengen zij en enkele haar ondersteunende vrijwilligers dit fascinerende zich steeds anders tonende lijnenspel tot leven. Om het op 29 maart om 15.00. uur door middel van een dansperformance op Weltenklankmuziek van echtgenoot en geluidskunstenaar Horst Rickels weer te doen verdwijnen.
Er wordt door het zandwerk heen gedanst waarbij al het zand wordt gemengd en met dit haast rituele afscheid mee wordt gegeven aan een vaak ontroerde toeschouwer,die zo een stukje van de wereld mee naar huis krijgt. De tijdelijkheid van haar werk is deel van wat zij met haar werk tot uitdrukking wil brengen.

Vanwege belangstelling vanuit zeer diverse richtingen ,de verhalen die over werk ontstaan en de prachtige foto’s die er van het werk zijn gemaakt is er een boek over Elvira’s werk in de maak. Daarvoor is zij met een crowdfundingproject begonnen. U kunt daarvoor tijdens de tentoonstelling kleine door haar geschilderde kunstwerkjes in de Cacaofabriek ter plekke zien(en kopen) en eveneens via de website van www.weltensand.com
Tegen een bijdrage van 125,00 helpt u haar het boek mee tot stand te brengen en ontvangt u het door u uitgekozen miniatuurtje waarbij u dan tevens haar boek (eventueel op uw aangeven met uw naam erin)ten geschenke krijgt.
Meer info over Elvira Wersche en haar werk op bovengenoemde website.

Kom de komende weken nog zelf zien hoe het zand in de stilte spreekt.
Di.t/m zondag geopend van 13.00.u. -17.00.u gratis Cacaofabriek Helmond.
29 maart 15.00.u afsluitende performance , toegang 7,50
Kaartjes te bestellen bij de Cacaofabriek. www.cacaofabriek.nl