The Queen Symphony: een muzikaal spektakelIn 2001 componeerde de Britse musicus Tolga Kashif The Queen Symphony: een bijna een uur durend symfonische werk waarvoor hij werd geinspireerd door de muziek van Queen. Het werd geen opeenstapeling van hits van deze legendarische popgroep, maar een schitterende nieuwe compositie waarin hun klanken, kleuren en melodieën verwerkt zijn. Kashif gaf er een geheel eigen draai aan. Zo horen we de ‘Bohemian Rapsody’ in een treurmars, horen we ‘Bicycle Race’ in fugavorm en kunnen we genieten van ‘Who Wants To Live Forever’ in een romantische vioolsolo. Ongeveer twintig hits van Queen zijn verwerkt, sommigen heel herkenbaar, anderen soms zelfs met drie melodieën tegelijkertijd.

Enkele maanden geleden voltooide Erik Somers het arrangement voor uitgebreid harmonieorkest van The Queen Symphony. Op vrijdag 16 november is deze bewerking te horen, uitgevoerd door studentenharmonieorkest Auletes en studentenkoor Vokollage van ESMG Quadrivium uit Eindhoven, Koninklijke Gemengde Zangvereniging De Volharding uit Valkenswaard en Koninklijk Mannenkoor La Bonne Espérance uit Eindhoven. Het belooft een waar spektakel te worden.

Het geheel staat onder leiding van Jos van de Braak. Na bijna vijftien jaar is dit het laatste concert voor hem als vaste dirigent van Auletes. Onder zijn leiding en begeleiding is dit studentenorkest uitgegroeid tot een volwaardig harmonieorkest. Hoogtepunten in de afgelopen paar jaar waren bijvoorbeeld de uitvoering van de Carmina Burana in het Muziekcentrum, schitterende kerstconcerten in de theaters van Weert en Helmond en verscheidene grote projecten in de hal van het Auditorium van de TU/e. The Queen Symphony zal een nieuw hoogtepunt worden.

Het programma voor de pauze wordt door de koren De Volharding en La Bonne Esperance verzorgd. Begeleid door Gerard Habraken op het orgel brengen zij de mis Christus Rex van Hendrik Andriessen ten gehore.

Informatie over deze concertavond is te vinden op www.studentenmuziek.nl/queen. Kaarten zijn ook verkrijgbaar aan de kassa van het Muziekcentrum Frits Philips, telefoon 040-2442020 of e-mail bespreekbureau@philipshall.nl. Het concert begint op 16 november om 20.15 uur.

“Imagine a composer of the imagination and daring of a Tchaikovsky, a Holst or a Mussorgsky. Imagine him let loose with the entire Queen catalogue of melodies, atmospheres and textures, and a vast orchestra and a huge choir. Then you’ll be close to imagining where this work begins. This is something monumental and quite outrageous.” (Brian May, Queen)