Terugblik op de Expositie B.K.T. 2010

Eindhoven, zaterdagochtend 23 januari 2010. Het was een sombere dag. Koud en grijze lucht. Als dat de voorbode is voor een nieuwe jaarlijkse overzichtsexpositie van de BKT dan beloofd dit nogal wat.

Eindhoven, zaterdagochtend 23 januari 2010. Het was een sombere dag. Koud en grijze lucht. Als dat de voorbode is voor een nieuwe jaarlijkse overzichtsexpositie van de BKT dan beloofd dit nogal wat.

Binnen is het warm en de geur van versgezette koffie verwelkomd de bezoeker. Koffie? Koekje? Ja graag! De bezoekers waarderen de gratis koffie en thee. Het is een aardige opening om de tentoonstelling op informele wijze te bezoeken en met de kunstenaars te spreken.

Na de traditionele inleiding met de gebruikelijke maar oprecht gemeende bedankjes gaf ik het woord aan Rik van Iersel, Het deed me enorm veel plezier dat hij dit wilde doen. Een kunstenaar van dit formaat spreekt doorgaans niet graag publiek toe. Met name Rik. Hij is een kunstenaar die graag alleen werkt. Het verheugde me dan ook bijzonder dat hij ja zei op mijn verzoek om de opening te verrichten. “Dit is de eerste keer dat ik dit doe” aldus een enigszins nerveuze Rik. Dit was overigens zo voorbij.(Het verhaal dat hij hield, staat op onze site.)
Na de opening was er de gelegenheid om in het kielzog van Rik de expositie te bezoeken.

De altijd actieve vrijwilligers hebben het atelier weer tot een professioneel ogende expositie ruimte omgebouwd. Het uitgestalde werk, dat zorgvuldig door de docenten in de stellingen en op de met zwarte doeken overtrokken tafels uitgestald is getuigd van de professionaliteit waarmee de leden hen werk maken. Een niveau dat steeds hoger komt te liggen. Er komt door het gebruik van andere glazuren steeds meer kleur in het getoonde werk.
Nieuw was het uitgevoerde idee om video’s te draaien die een brede kijk op het fenomeen klei/keramiek geven. Vooral de film Keramiek versteende stilte van de VRT oogstte een warme belangstelling.
Ook nieuw was de eerste expositie van het KinderAtelier dat vorige jaar voorzichtig van start ging. Deze mini-expositie was favoriet bij de bezoekers. Het enthousiasme van de kinderen straalt van de werkstukken af. Ouders die met hun kinderen de expositie bezochten waren vervuld met trots. Een goed initiatief. Een enkel werkstuk van de workshop kleien naar levend model stond letterlijk open en bloot te pronken. Ook waren er enkele stukken te zien die het resultaat waren van de workshop mallen maken en het gieten van klei.

Wat later dan aangekondigd was Mary Fiers, wethouder van de gemeente Eindhoven, een prettige gast op onze expositie. Uit haar weblog: ……. Daarna door naar de BKT (Beoefenaars van Keramische Technieken). Een tentoonstelling van de beste werken van 130 leden. Heel divers. In gesprek met enkele bestuursleden blijkt dat de wereld klein is. We hebben maar liefst drie gezamenlijk bekenden……

Op zondag, de tweede dag was ik door andere werkzaamheden als pr-man bij het Lichtstad Revuetheater pas later in de middag bij de BKT. Behalve de geur van de reeds genoemde koffie kwam er het geluid van veel mensen de trap af. Boven aangekomen was het een drukte van jewelste. Veel, heel veel mensen. En koffie en thee natuurlijk om het maar niet over de koekjes te hebben. Er waren dit weekend royaal 300 mensen geweest. Een keurig aantal. Dat er ook nog drie mensen zijn geweest die zich hebben ingeschreven als nieuw lid is natuurlijk mooi meegenomen. In de loop van diezelfde middag was de pers nog geweest. Het artikeltje zal in het ED verschijnen. Het is goed dat de pers aandacht besteedt aan dit soort activiteiten mede gezien het feit dat amateurverengingen niet de financiële middelen hebben om in de publiciteit te komen. Dank aan het ED.

Na een wat rustige zaterdag met een relatief rustige bezoekersverloop en een drukke zondag mogen we toch tevreden terugkijken op een goed en sfeervol verlopen weekend. Om vijf uur werden de bouwers slopers. De werkstukken werden uit de expositie gehaald en de doeken opgevouwen en in plastic zakken op de zolder gelegd. Wachtende onder de geluiden van het gekras van de miret op de bijna droge klei op de nieuwe expositie 2011. Het is sinds een paar jaar de gewoonte om onder het genot van een klein hapje en drankje even het weekend door te nemen en iedereen te bedanken voor hun inzet. Om half zeven ging iedereen tevreden en voldaan naar huis met nieuwe plannen voor de expositie van 2011.

Nog steeds willen wij er de aandacht op vestigen dat we graag jonge keramisten in de gelederen willen zien. Hun verfrissende ideeën zijn bijzonder welkom. Kijk eens op onze website www.bkt.dse.nl

Met vriendelijke groeten en graag tot ziens,

Frank Seegers
Voorzitter a.i.