‘Spectrum van de Nederlandse letterkunde’ – bijna gratis

Iedere gek heeft zijn zwakke plek. De mijne is bewaarzucht voor waardevolle geestproducten. Ik bedoel boeken met letterkundige of wetenschappelijke waarde. Door die ‘afwijking’ heb ik er zo’n moeite mee dat openbare bibliotheken tegenwoordig de prachtigste boeken afschrijven en in de uitverkoop gooien. Buitenkansje natuurlijk wel voor de liefhebber, want die vult zijn boekenkast voor een prikkie. Maar soms is er toch nog een probleem: heb je de ruimte om al die boeken op te slaan?

Iedere gek heeft zijn zwakke plek. De mijne is bewaarzucht voor waardevolle geestproducten. Ik bedoel boeken met letterkundige of wetenschappelijke waarde. Door die ‘afwijking’ heb ik er zo’n moeite mee dat openbare bibliotheken tegenwoordig de prachtigste boeken afschrijven en in de uitverkoop gooien. Buitenkansje natuurlijk wel voor de liefhebber, want die vult zijn boekenkast voor een prikkie. Maar soms is er toch nog een probleem: heb je de ruimte om al die boeken op te slaan? En vooral, heb je nog de tijd van leven om ze te lezen?

Die moeilijkheid doet zich nu voor. In de openbare bieb van Veldhoven staat al enkele weken de bijna complete Nederlandse literatuur te koop voor een halve euro per boek, i.c. twintig ingebonden delen van de serie ‘Spectrum van de Nederlandse Letterkunde’. Om van te watertanden, maar… er zijn grenzen. Vandaar mijn vraag: zouden alle scholen voor VWO in onze regio deze boeken voor hun leerlingen nog in de kast hebben? En de vier delen van Knuvelders befaamde ‘Handboek tot de geschiedenis der Nederlandse letterkunde’? Want ook die staan in de opruiming.

Wat ik maar zeggen wil is dit: dergelijk cultuurbezit hoort eigenlijk niet in de uitverkoop. Zulke series mogen eigenlijk niet worden afgedankt. Anderzijds hebben ze ook weinig nut in een privébibliotheek. Ze behoren gelezen te worden, maar het is teveel voor een enkeling. Standaardwerken behoren bewaard en beschikbaar te blijven op plaatsen waar velen er gebruik van kunnen maken. Dus kom, Sondervick of Rythovius College, en sla je slag. Zo niet, dan moet ik misschien toch zelf de ‘weeskinderen’ nog redden.