PvdA lanceert ‘stem-wijs-wijzer’

[B]De PvdA Eindhoven lanceert vandaag een nieuwe website. Op deze website, de ‘stem-wijs-wijzer’, kunnen kiezers lezen wat de afweging van de PvdA is bij de antwoorden die de partij op de gemeentelijke stemwijzer geeft. Op deze wijze willen de sociaal-democraten een alternatief bieden voor -in hun ogen- een lacune in de gemeentelijke stemwijzer.[/B]

[B]De PvdA Eindhoven lanceert vandaag een nieuwe website. Op deze website, de ‘stem-wijs-wijzer’, kunnen kiezers lezen wat de afweging van de PvdA is bij de antwoorden die de partij op de gemeentelijke stemwijzer geeft. Op deze wijze willen de sociaal-democraten een alternatief bieden voor -in hun ogen- een lacune in de gemeentelijke stemwijzer.[/B]

Aanleiding voor het ontwikkelen van de ‘stem-wijs-wijzer’ zijn vragen die door PvdA-leden en sympathisanten werden gesteld bij het invullen van de gemeentelijke stemwijzer. PvdA-raadslid Paul van Liempd: “Wij snappen die vragen goed. De meeste stellingen in de gemeentelijk stemwijzer zijn nogal algemeen. Wij zijn een partij van nuances, die ‘voors en tegens’ afweegt. Een kleine nuance is dan soms het verschil tussen ‘Eens of Oneens’.”

De PvdA had dan ook graag gezien dat de stemwijzer ruimte gaf voor toelichtingen op standpunten, zoals bijvoorbeeld bij de stemwijzer in Valkenswaard. Door in de ‘stem-wijs-wijzer’ de kiezer stap voor stap langs de stemwijzer-stellingen te leiden en daarbij de afwegingen van de PvdA in beeld te brengen, hopen de sociaal-democraten hun standpunten verder te verduidelijken.

Van Liempd: “Wij snappen dat het heel lastig is om een stemwijzer te maken waarin 15 partijen zich op basis van 30 stellingen onderscheiden. Met deze nieuwe site willen we bereiken dat de kiezer in ieder geval weet waarom de PvdA ergens voor kiest. De kiezer mag vervolgens zelf bepalen wat-ie met die wetenschap doet.”

De ‘stem-wijs-wijzer’ is op geen enkele manier een vervanging van de gemeentelijke stemwijzer. “Wij leggen geen stemmen vast en geven geen gewogen advies. De het zal de bezoeker ook geen moment ontgaan dat hij op een site van de PvdA aan het surfen is. Je moet dit echt zien als een plus, een ‘aanvulling op’. Eigenlijk een extra stukje dienstverlening naar de kiezer onder het mom: “u hoeft het niet met ons eens te zijn, maar weet in ieder geval waarom”. aldus Van Liempd.

De ‘stem-wijs-wijzer’ van de PvdA is te bereiken via: http://www.stem-wijs-wijzer.nl
De gemeentelijke stemwijzer is te bereiken via: http://www.stemwijzer.nl/eindhoven/

Een reactie

 • henkdaalder

  Het kan beter met een stemadviseur van Wouter Teepe
  De Volkskrant van zaterdag 25 februari had een artikel over kennistechnoloog Wouter Teepe uit groningen.
  Die heeft al verschillende stem adviseurs gemaakt. Websites waar je ook vragen beantwoord. Maar met echte slimheid er achter.
  Ze maken bij zo’n echte stemadviseur, een model van de maatschappij-visie van de verkiesbare mensen.

  Dus van te voren gaat een panel de kandidaten en hun partij filosofie onder woorden brengen. De persoonlijke voorkeuren worden er uit gefilterd en er wordt zo goed mogelijk, een objectieve samenvatting van de ideologie van elke partij opgesteld.
  En dáármee worden vragen bedacht.

  Dat soort vragen geeft veel betere informatie over welke partij het beste past bij een zoekende, zwevende kiezer.
  Het lijkt ingewikkeld, maar in belgie hadden ze het zo afgekeken.

  Dus waarom kan dat hier niet bij de kamer-verkiezingen?
  En bij de volgende provincie verkiezingen, en over 4 jaar, moeten we het gewoonzelf doen. Als het haagse “instituut” dat de huidige partijprogramma’a in testjes omzet, zijn leven niet heeft gebeterd.

  De huidge stemwijzer is niet meer dan een libelle-vragenlijstje om enkele actuele verkiezings issues onder de aandacht te brengen.
  Kennis technoloog Teebe geeft helaas geen publieke uitleg over zijn aanpak.
  Maar als iemand een verhaal heeft (in digitale versie), dan hoor ik het graag.