Plonzen tellen in Eindhoven met wethouder Fiers

Op ’n reuzenzoekkaart werden de waarnemingen genoteerd, van Alpenwaterslamander-larf tot dikkopjes van de Bruine kikker, van ‘Vorentje’ tot een rugbybal. Wethouder Fiers gaf daarmee de aftrap voor het door RAVON georganiseerde Plonzenweekend in Eindhoven.

Op ’n reuzenzoekkaart werden de waarnemingen genoteerd, van Alpenwaterslamander-larf tot dikkopjes van de Bruine kikker, van ‘Vorentje’ tot een rugbybal. Wethouder Fiers gaf daarmee de aftrap voor het door RAVON georganiseerde Plonzenweekend in Eindhoven. De wethouder beperkte zich niet alleen tot het tellen van plonzen en noteren van de waarnemingen. Ze maakte tevens bekend, dat de Alpenwatersalamander de Eindhovense ambassadeur is voor biodiversiteit. Eindhoven heeft de Countdown 2010-verklaring ondertekend. Deze verklaring is in het leven geroepen om de achteruitgang van de biodiversiteit een halt toe te roepen. Bijna alle gemeentes in Brabant hebben inmiddels een ambassadeur gekozen, waar rondom een actieplan wordt opgesteld. Hiervan profiteert niet alleen de ambassadeur, maar voor wat betreft Eindhoven ook andere amfibieën, libellen en natuurlijk water- en moerasplanten.

Paraplu of schepnet
‘s Avonds was er een wandeling onder leiding van Poelenwerkgroep Eindhoven; prima amfibieënweertje met af en toe een buitje, behalve natuurlijk voor Groene kikkers, die graag zonnebaden langs de waterkant.
Dertig mensen gingen mee op stap: een mooie mengelmoes van groot en klein, allemaal in regenjack en op laarzen. Sommigen in een hand een plu, anderen, met name de kinderen gaven de voorkeur aan een schepnet.
In het heempark werden de eerste Alpenwatersalamanders bewonderd: mannetjes nog prachtig in lentekleuren, en pieperdepiepkleine salamanderlarven met alles d’rop en d’raan zorgden voor een hoog ohhh-gehalte!
Toen het wat donkerder begon te worden klonk werkelijk een èchte grote plons: Renze nam dit Plonzenweekend wel heel letterlijk! En waaraan je de echte Plonzenteller herkend: Renze bleef lachen ook toen zijn vader hem haast ondersteboven hield om zijn laarzen leeg te kiepen! Nadat deze plons met stip was genoteerd werd de tocht voortgezet, mèt een sipsop-geluid uit de laarzen van Renze!

Parelmoer
We telden veel dikkopjes en in Eindhoven weten we het wel nu: de dikkopjes van de Bruine kikker hebben parelmoer op hun buikjes. Parelmoer … ja, dat lijkt inderdaad wat op nagellak! Jonge padjes zijn zo zwart als dropjes. De meeste kinderen keken voor het eerst in de mooie goudkleurige ogen van de Gewone pad, die op stap was in de regen. Na deze oog-in-oog-kennismaking, ging hij ook nog met veel respect van kinderhand tot kinderhand, ‘n onvergetelijke moment; voor de kinderen en mogelijk ook voor de pad!

En toen was het tijd om weer naar huis te gaan, met een heleboel waarnemingen op de plonzenweekend-kaart en zoals eigenlijk altijd na zo’n wandeling in-‘t-donker: met schepnetten vol verhalen!

Tekst: Petra van Leeuwen Poelenwerkgroep Eindhoven