Meer Zon in Eindhoven op Koninginnedag

. De voorwaarde is wel dat het weer dit toelaat, maar de huidige verwachtingen zijn gunstig.


. De voorwaarde is wel dat het weer dit toelaat, maar de huidige verwachtingen zijn gunstig.

Een zonnetelescoop is een telescoop met speciale filters waardoor je veilig de Zon kan bekijken. Er zijn verschillende soorten van deze zonnefilters die elk andere verschijnselen van de Zon laten zien. De zonnetelescoop waarmee ik op Koninginnedag Eindhoven in trek is een H-alpha-zonnetelescoop; deze filtert alle kleuren licht weg, behalve de specifieke kleur rood die wordt uitgestraald door waterstof (H-alpha). Hiermee kan je heel mooi de protuberansen zien. Dit is materiaal van de Zon wat als pluimen of slierten boven het oppervlak van de Zon beweegt. Met de zonnetelescoop zijn ook zonnevlekken en zonnevlammen te zien.

Het moet wel zonnig weer zijn om de Zon door de zonnetelescoop te kunnen zien. De telescoop kan niet door de wolken heen kijken. De Zon is door de zonnetelescoop te zien zodra de bomen schaduw maken. De eerste weersverwachtingen voor Koninginnedag waren niet erg hoopvol. Maar gelukkig zijn de verwachtingen inmiddels een stuk gunstiger.

In tegenstelling tot eerdere jaren bezoek ik deze Koninginnedag verschillende festivallocaties. De exacte tijden laat ik van het weer afhangen. Halverwege de middag sta ik met de zonnetelescoop bij Monk @ Queen-S in het puntje van Strijp-S (in het verlengde van de Oranje Markt). Aan het einde van de middag sluit ik aan bij het Kleurrijk Oranjefeest op het Gerardusplein. Wanneer het lang zonnig blijft bezoek ik met de zonnetelescoop aan het begin van de middag nog een 3de locatie. Volg @zonnekijkster op twitter voor de laatst updates.

Zie ook Eindhoven Dichtbij: Gratis zon voor Eindhoven op Koninginnedag.

xyzon – populaire sterrenkunde – bezoekt ook scholen met de zonnetelescoop kijk op http://xyzon.nl/ voor meer informatie.