Karel Vermeeren Kunstmarkt op het Wilhelminaplein! zondag 5 juli !

De Karel Vermeeren Kunstmarkt is verhuisd naar het Wilhelminaplein. Op zondag 5 juli vindt daar de zesde editie plaats. Het aantal deelnemers is met 70 meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Nieuw is bovendien de expositie van jonge kunstenaars in het voormalige VB&T-pand. De kunstmarkt is geopend van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

De Karel Vermeeren Kunstmarkt is verhuisd naar het Wilhelminaplein. Op zondag 5 juli vindt daar de zesde editie plaats. Het aantal deelnemers is met 70 meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Nieuw is bovendien de expositie van jonge kunstenaars in het voormalige VB&T-pand. De kunstmarkt is geopend van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.
Deelnemers dit jaar zijn onder anderen Pieter Alewijns, Leonie Maréchal, Ary van Baalen, Corneille Driezen, Lex Grote, Joep Königs, Marijke van Overbeek, Anne Rensen en Ellen Voets. In het pand exposeren onder meer Mark Dijkstra, Maarten Donders, Marcus van Roode en Tijs Rooijakkers. Verder zijn Carte Blanche (theater voor lastige talenten), Dorothée Foole (Eindhovenwinkel), Martin Voorbij (Inkijkmuseum), boekenwinkel Van Piere (met kunstboeken) en instrumentenmaker Geert Tiersma aanwezig.
Straatmuzikanten zorgen voor de muzikale omlijsting zodat een gezellige, ‘Montmartre-achtige’ sfeer ontstaat. In de zes jaar van zijn bestaan is de Karel Vermeeren Kunstmarkt in de stad uitgegroeid tot een vertrouwd begrip voorafgaand aan de zomervakantie. Drukbezocht bovendien door de bijdrage en de aanwezigheid van bekende kunstenaars uit de regio.
KEK-040! Kollektief Eindhovense Kunsten:bestuur Marcus van Roode, Leonie Maréchal, Lex Grote. Bestuur van de KVS: Hans Matheeuwsen en Jacques Vermeeren.

De kunstmarkt is een initiatief van de Karel Vermeeren Stichting, maar wordt dit jaar georganiseerd in nauwe samenwerking met het nieuwe kunstenaarscollectief KEK-040! Dit is ontstaan uit de evaluatie van de kunstmarkt vorig jaar. Het ligt in de bedoeling dat KEK-040! de organisatie volledig overneemt. KEK-040! is een stichting-in-oprichting waarbij inmiddels vele Eindhovense kunstenaars zich hebben aangesloten. De nieuwe stichting wil de kunstenaars in de stad weer een podium en een stem geven. KEK-040! heeft De Oude Rechtbank op het Stratumseind voorlopig als thuisbasis.

Karel Vermeeren Stichting
De Karel Vermeeren Stichting is in 2011 opgericht en streeft ernaar om in de geest van Karel Vermeeren culturele activiteiten te organiseren. Karel Vermeeren (1912-1998) wilde Eindhoven en zijn inwoners meer bewust maken van hun geschiedenis. De oud-tekenleraar zette zich in voor verbetering van culturele klimaat in de stad. Hij schilderde, schreef en musiceerde en was actief binnen het gilde.
De gelijknamige stichting staat onder voorzitterschap van zijn zoon Jacques Vermeeren. De Kunstmarkt wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Eindhoven, de Meulensteen Art Foundation en Accountantskantoor Crowe Horwath Foederer. Deze zesde editie komt mede tot stand dankzij de ondernemers op het Wilhelminaplein.
Cultuurpenning
De Karel Vermeeren Stichting geeft één keer paar de Cultuurpenning uit, aan mensen die zich positief onderscheiden binnen cultureel Eindhoven. De eerste penning werd in 2012 uitgereikt aan voormalig Philips-president prof. dr. Wisse Dekker, in 2013 aan muzikant en componist Ad Maas de penning en in 2014 aan beeldend kunstenaar John Körmeling. Dit jaar reikte het bestuur de penning uit aan Neways-grondlegger Gerard Meulensteen in zijn museum voor moderne kunst bij de Slowaakse hoofdstad Bratisalava.