Japanse cultuur in Strijp

De keramiekvereniging BKT (Beoefenaars Keramische Technieken) zetelt al sinds mensenheugenis in het stadsdeel Strijp. Een echte Strijpse vereniging geboren uit een initiatief van mevr. Philips de Jongh in 1951.


De keramiekvereniging BKT (Beoefenaars Keramische Technieken) zetelt al sinds mensenheugenis in het stadsdeel Strijp. Een echte Strijpse vereniging geboren uit een initiatief van mevr. Philips de Jongh in 1951.

Een plek in Eindhoven in de directe omgeving waar techniek, creativiteit en design bij elkaar komen “op” Strijp S. Een mooiere plek valt er niet te bedenken als het gaat om creatievelingen die bezig zijn met het oeroude materiaal dat klei heet. Het materiaal is nog steeds “hot”. De creatieve industrie werkt nog steeds met dit oeroude materiaal. In de bouwwereld zien we dit ook steeds terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan de bouwmaterialen zoals dakpannen, sanitair, tegelwerk en de stenen waarvan ons huis gebouwd is. In de auto-industrie gebruikt men het voor het ontwerpen van het prototype van een nieuw model op ware grootte. Denk aan het servies enz. enz.

Op zondag 16 september was het dan eindelijk zo ver. Op het parkeerterrein van de BKT aan de Lindenlaan 1b in Eindhoven vond de eerste rakustooksessie plaats. 16 leden van de BKT konden daar volgens de aloude Japanse raku methode hun werkstukken bakken. Deze techniek dateert uit de 16e eeuw en was voornamelijk gekoppeld aan de theeceremonie. In 1922 kwam deze methode in Europa en bleef tot op de dag van vandaag een spannende stook/glazuurmethode die de keramist blijft boeien.

Bij de leden van de BKT bestond al heel lang de wens om dit op eigen terrein te gaan doen. Uiteindelijk werd begin 2012 de knoop doorgehakt en werden alle instanties die iets te maken hebben met milieu, vergunningen, veiligheid enz. benaderd om ons plan daar neer te leggen. Al gauw bleken er geen bezwaren te zijn en konden we van start gaan.

Hoe verrassend de eindresultaten waren nadat de werkstukken uit de smoorton kwamen bleek op deze mooie zondag van 16 september 2012. De twee docenten van de BKT die gespecialiseerd zijn in deze vorm van glazuren hadden hun handen vol aan het bakken van de prachtige kunstwerken van de leden van de BKT. Het Eindhovens Dagblad vond deze bijzondere activiteit dan ook bijzonder genoeg om er een artikel over te laten schrijven compleet met foto. De buurtbewoners werden via een flyer uitgenodigd om onder het genot van een kop koffie eens een kijkje te komen nemen.

Ook verscheen wethouder Mary-Ann Schreurs. Na een vermoeiende week in Helsinki vond zij toch nog de energie om een kijkje te komen nemen in de keuken van de keramist. Chapeau! Het voelt goed dat de gemeente zich betrokken voelt bij de activiteiten van de bewoners van de stad.

Na een aantal stooksessies was liep het al gauw tegen 5 uur in de middag en werd de vlag binnengehaald. Dit was het sein om op te ruimen en afscheid te nemen van 16 tevreden leden en 2 zeer vermoeide maar voldane docenten. Het spektakel zal zeer beslist een vervolg krijgen.
De vrijwilligers en docenten verdienen een welgemeend compliment. Bij deze.

Mocht u nieuwsgierig geworden zijn kijk dan eens op onze site http://www.dse.nl/~bkt/ of bel/mail gewoon eens.

Frank Seegers
Voorzitter BKT