Jan Post opent de jaarlijkse Overzichtstentoonstelling :Keramiek 2011 van de B.K.T.

Eenmaal per jaar houdt de vereniging Beoefenaars Keramische Technieken (kortweg BKT) een overzicht tentoonstelling in haar Atelier aan de Lindenlaan 1b te Eindhoven. Deze Expositie wordt dit jaar gehouden op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2011 van 11.00 tot 17.00 uur. De officiële opening op zaterdag 29 januari om 11:00 uur zal geheel in de traditie van de vereniging gedaan worden door een prominente Eindhovenaar.

Eenmaal per jaar houdt de vereniging Beoefenaars Keramische Technieken (kortweg BKT) een overzicht tentoonstelling in haar Atelier aan de Lindenlaan 1b te Eindhoven. Deze Expositie wordt dit jaar gehouden op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2011 van 11.00 tot 17.00 uur. De officiële opening op zaterdag 29 januari om 11:00 uur zal geheel in de traditie van de vereniging gedaan worden door een prominente Eindhovenaar. Het is voor mij dan ook een grote eer om dit jaar Jan Post bereid gevonden te hebben deze opening te verrichten.


JAN POST
Jan Post is oud Philips topman en voorzitter Adviescommissie Cultuur Totaal. Deze commissie heeft de plannen voor het jaar 2010 van de Eindhovense culturele organisaties onder de loep genomen en beoordeeld. Cultuur Totaal is een nieuw beleid waarmee Eindhoven kunst en cultuur een belangrijker plaats wil geven in de stad.
Post was in de jaren negentig onder meer de baas van Philips Nederland. Na zijn vertrek werd hij o.a. voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis.


DE VERENIGING
De BKT, zoals die er nu uitziet, heeft zich sinds haar oprichting in 1980 (jaar van inschrijving K.v.K.) ontwikkelt als een vereniging die zich kan meten aan het niveau van de professionele keramist. De vereniging anno 2011 telt zo’n 120 leden. Deze zijn verdeeld over 9 groepen waarvan op dinsdag een kindergroep. Deze groepen zijn verspreid over een week onder deskundige leiding van gediplomeerde vakdocenten met keramiek bezig.
Bij voldoende aanmeldingen zal er ook een gestart worden met een groep op vrijdagochtend.

De BKT mag zich zeker tot de grotere groepen van kunstbeoefenaars rekenen. De BKT streeft ernaar om nieuwe, vooral jongere leden binnen haar gelederen te krijgen. In de aanwas van nieuwe leden is deze trend al voorzichtig te zien. Keramisten zijn niet per definitie saaie oudere mensen. Juist de jongeren kunnen een positief creatieve invloed hebben op de andere leden van de vereniging. Vanuit deze gedachte is daarom gaat dan bij voldoende aanmeldingen ook dit jaar weer gestart worden met een KinderAtelier voor kinderen van 5 t/m 12 jaar.


WORKSHOPS
De leden, ieder met een eigen creatieve historie variërende van keukentafel tot eigen atelier kunnen zich extra bekwamen in het ambacht van keramist door het volgen van workshops en het deelnemen aan excursies.
Het in eigen beheer organiseren van deze workshops waaronder het boetseren volgens levend model en het maken van gietmallen zijn goede voorbeelden van de mogelijkheden die wij aanbieden. Zeer de moeite waard is bijvoorbeeld de draaimarathon en de zomercursus. Ook niet leden kunnen hieraan deelnemen. Zie onze website www.bkt.dse.nl

Keramiek in al haar facetten is tijdens de expositie op zaterdag 29 jan. (11:00 uur opening door Jan Post) en zondag 30 jan. te zien in het atelier. Handvormen en draaien(demonstratie). Sculpturen, figuratieve- en non-figuratieve en experimentele kunst kom je er tegen.


Tijdens deze jaarlijkse overzichtsexpositie die gehouden wordt in het atelier aan de Lindelaan 1b in Eindhoven is er de gelegenheid om zelf met klei aan de gang te gaan. Wil je een keer draaien? Of lijkt het handvormen je wel iets? Je krijgt nu de kans om uit te proberen of het werken met het oudste materiaal iets voor jou is. Uiteraard onder deskundige leiding van een van onze docenten.

Laat je inspireren en misschien is lidmaatschap of het deelnemen aan een van de workshops wel iets voor jou.

Tijdens een kop koffie, u aangeboden door de BKT, kunt u verschillende kunstenaars aanspreken. De ideale manier om wat meer te weten te komen over het fascinerende oermateriaal dat klei heet.