Hulp aan de Filipijnen nog steeds nodig

Met meer dan 6.000 dodelijke slachtoffers en naar schatting 4 miljoen ontheemden is er op de Filipijnen nog steeds dringend behoefte aan hulp. Disaster Tech Lab biedt toegang tot internet en IP communicatiediensten aan gemeenschappen in gebieden die getroffen zijn door rampen. Er wordt momenteel een team en apparatuur gestuurd naar de Filippijnen om toegang tot internet en communicatiediensten te verzorgen aan de lokale bevolking en ook voor andere hulporganisaties die geen eigen communicatiemiddelen hebben.

Met meer dan 6.000 dodelijke slachtoffers en naar schatting 4 miljoen ontheemden is er op de Filipijnen nog steeds dringend behoefte aan hulp. Disaster Tech Lab biedt toegang tot internet en IP communicatiediensten aan gemeenschappen in gebieden die getroffen zijn door rampen. Er wordt momenteel een team en apparatuur gestuurd naar de Filippijnen om toegang tot internet en communicatiediensten te verzorgen aan de lokale bevolking en ook voor andere hulporganisaties die geen eigen communicatiemiddelen hebben. In sommige gebieden is meer dan 80 % van de infrastructuur verwoest en de mensen hebben geen middelen om met elkaar in contact te komen of om hulp te bellen. Het gebrek aan communicatie maakt het ook moeilijk om de impact van tyfoon Haiyan in te schatten.

Ik heb geholpen bij het opzetten van de communicatiemiddelen van Arapal Christian Camp in het noordelijke deel van Cebu. Dit project verschilde van de normale hulpverlening daar dit kamp eigenlijk een soort van centrale locatie was voor de wijde omgeving voor zowel rampenbestrijding als hulpverlening. Het gebied was een soort van zwart gat op gebied van communicatie en er was hier duidelijk behoefte aan een meer permanente oplossing als de “normale” korte termijn oplossingen die door Disaster Tech Lab verzorgd worden. Een andere organisatie, Disaster Assistance CoC, heeft voor de fondsen gezorgd om VSAT (satelliet) apparatuur aan te schaffen.

Nadat in eerste instantie al een paar access points en een controller waren geinstalleerd was het wachten totdat de VSAT apparatuur in Arapal zou arriveren. Deze was in december verstuurd vanuit Dubai en het heeft bijna een maand geduurd voordat ze in Manila ingeklaard konden worden.
Ik ben begin februari in Arapal gearriveerd om die apparatuur te installeren. Dit heeft nogal wat voeten in de aarde daar we in een
landelijk gebied opereerden met primitieve hulpmiddelen. Om de installatie mogelijk te maken moesten er bijvoorbeeld nogal wat struiken en bomen weggehaald worden, er moest een gat van bijna een meter in de rotsen gehakt worden en er moest beton aangemaakt worden. Dit allemaal met de hand en dus zonder moderne hulpmiddelen maar wel met de hulp van de lokale bevolking.

De werkelijke VSAT service zal na nog wat configuratiestappen begin volgende maand actief worden waarna men in het kamp uiteindelijk een draadloze internetverbinding zal hebben!

Al de vrijwilligers zijn onbetaald, echter om kosten te dekken zoals voedsel, water en lokaal transport ie er nog steeds (financiƫle) steun nodig.

U kunt ons helpen anderen te helpen!

Doneren kunt u eenvoudig op http://www.gofundme.com/5fz3ts

Kijk op http://www.disastertechlab.org voor meer details en voor de eerdere ondersteuningsacties.

4 reacties

  • rienvalk

    Hulp die er toe doet
    Mooi om te zien hoe hier daadwerkelijk een bijdrage geleverd wordt. Heeft zo’n schotel ook elektriciteit nodig, zo ja waar komt die vandaan?

    Hoe lang ben je daar als vrijwilliger bezig geweest Hans of zit je nu nog op de Filippijnen?

    • raymakers

      Al weer terug
      Dag Rien,

      Ondertussen al weer een week terug van een trip 2 weken naar de Filipijnen.

      De schotel zelf heeft geen stroom nodig wel de antenne elementen die er op gemonteerd zijn. Die krijgen de stroom via coax kabels van de satelliet router die in het hoofdgebouw aldaar staat. Extra punt van aandacht daarbij is een UPS voorziening die getroffen moet worden daar de stroomvoorziening normaliter daar al niet betrouwbaar is en er na de tyfoon nu bijna dagelijks voor kortere of langere tijd een blackout plaatsvindt.

      • rienvalk

        Stroom
        Ik bedoelde ook de stroomvragende elementen van de schotel, de schotel zelf is voor zover ik weet alleen een soort reflector. Maar over de werking en zo kun jij natuurlijk vast veel meer vertellen. Sowieso is dat voor wel meer lezers interessant. Zeker als je het glasvezelproject van Heeze naar het buitengebied meeneemt in je beschouwing, daar kwam ook een schotel(straal?)verbinding aan de orde als ik het goed heb?

        Is het gebruik van zonnecellen voor die schotel op de Filipijnen geen optie of levert dat te weinig elektriciteit op? De hoeveelheid zon lijkt me geen probleem.

        • raymakers

          Zonne-energie
          Gebruik van zonne-energie is zeker een optie en wordt door Disaster Tech Lab regelmatig toegepast. In dit geval (nog) niet toegepast daar dit logistiek nog niet mogelijk was. Zoals altijd bij hulpverlening dienen ook hiervoor de fondsen aanwezig te zijn en is financiele steun nog steeds welkom.