Geslaagd expositieweekend Beoefenaars Keramische Technieken 28 en 29 januari 2012

Zoals traditioneel gebruikelijk was er tijdens het laatste weekend van januari 2012 weer een overzichtsexpositie van de BKT. Met grote voldoening kunnen we terugkijken op een geslaagd weekend. Met ca 320 bezoekers mogen we gerust met trots stellen dat er veel belangstelling bestaat voor keramiek en onze vereniging.


Zoals traditioneel gebruikelijk was er tijdens het laatste weekend van januari 2012 weer een overzichtsexpositie van de BKT. Met grote voldoening kunnen we terugkijken op een geslaagd weekend. Met ca 320 bezoekers mogen we gerust met trots stellen dat er veel belangstelling bestaat voor keramiek en onze vereniging.


Na het introductiepraatje van de voorzitter was er wethouder Mary-Ann Schreurs die de openingshandeling verrichtte. In de tot de “nok toe” gevulde ruimte luisterde belangstellenden ademloos naar haar betoog over de relatie Design, maakindustrie en creativiteit. De regio Eindhoven staat bekend om deze drie disciplines. Heel fraai maakte ze duidelijk dat in dat rijtje ook onze vereniging BKT past. Volgens haar is er een aantal mogelijkheden dat past bij het streven van de vereniging om meer naar buiten te treden. Een open atelier tijdens de designweken is een van de ideeën die zij opperde. Heel prettig was te horen dat zij positief staat ten opzichte van het al lang gekoesterde idee om een raku-stooksessie te houden op de parkeerplaats van de BKT. Hierin zou je mooi de buurt in kunnen betrekken. We houden jullie op de hoogte.
Het is altijd verrassend te horen hoe de sprekers de keramiek / klei verwerken in hun toespraken. Mary-Ann deed dit op een fantastisch boeiende manier. Vanaf deze plek wil ik haar dan ook danken voor de tijd die ze uitgetrokken heeft om de opening te doen en onze vereniging beter te leren kennen


Opvallend was dat er veel mensen langer in het atelier rondkeken dan we vanuit het verleden gewend zijn.
Als het aantal aanmeldingsformulieren dat meegenomen is een graadmeter is voor nieuwe leden dan vrees ik dat we een gigantisch ruimteprobleem krijgen. Alle formulieren zijn meegenomen.
De inrichting was zonder meer subliem. Een geraffineerde opstelling die de ruimte gaf aan een keur van fraaie werkstukken. Je kon goed dicht bij de stukken komen om ze in detail te bekijken. Het niveau was hoog. De reacties van de bezoekers waren lovend.
Het mag best even gezegd worden dat de docenten en de vrijwilligers weer een meesterstukje afgeleverd hebben om de atelierruimte om te toveren tot een fraaie expositieruimte. Hulde. Helaas was Mitzi van den Akker er niet bij wegens ziekte.

De demonstraties op de draaischijf blijven altijd een goede publiekstrekker. Er waren bezoekers met lef en gevoel voor avontuur bij die ook een keer achter de schijf kropen. Kleispetters op de kleren nam men op de koop toe. Al gauw bleek dat draaien niet iets is dat je zomaar even doet. De belangstelling was geboren. Ook de handvorm demonstraties hadden hierover niet te klagen.

Wat verder ook opviel was de belangstelling voor de workshops. In het bijzonder het gegeven dat je géén lid hoefde te zijn van de BKT om hieraan deel te nemen was een eyeopener. Wellicht zal er vanuit die hoek wel meer te verwachten zijn. We hopen dat het enthousiasme van deze mensen ook na de expositie zal blijven en dat we ze op de workshops mogen begroeten.
De info van de workshops en andere activiteiten zullen op onze site verschijnen.
Bezoek regelmatig onze website. De manier om tijdig alle informatie te krijgen zodat u op tijd kunt inschrijven voor deelname aan een of meerdere activiteiten. http://www.dse.nl/~bkt/
Wij stellen het zeer op prijs wanneer u gebruikt maakt van ons gastenboek dat u ook op onze site kunt vinden.

Na deze twee drukke dagen is het afbreken weer een terugkomende activiteit. Deze keer in een recordtempo van 45 minuten. Of dit nou lag aan de home made erwtensoep die na de opruimactie de pizza verving weet ik niet. Aan de tevreden gezichten te zien was dit een welkome disgenoot. Nog even “naborrelend” terugkijken met de vrijwilligers en docenten werden er weer nieuwe plannen en ideeën op tafel gebracht voor de volgende expositie. Deze zal plaatsvinden op 26 en 27 januari 2013.
Wil je alles nog eens herbeleven dan is het mogelijk om vanaf medio half februari de eerste foto’s van de expositie te bekijken. Onze webmaster/fotograaf Camiel zal er voor zorgen dat ze dan te bekijken zijn.
Rest mij nog iedereen te bedanken voor haar/zijn bijdrage voor het tot stand brengen van dit onvergetelijke weekend.
Frank Seegers