FRITS ACHTEN van het C.K.E. opent de B.K.T. EXPOSITIE : KERAMIEK 2017

In het weekend van 28 en 29 januari 2017 houdt de vereniging Beoefenaars Keramische Technieken (kortweg BKT) de jaarlijkse overzicht tentoonstelling in haar Atelier aan de Lindenlaan 1b te Eindhoven.

In het weekend van 28 en 29 januari 2017 houdt de vereniging Beoefenaars Keramische Technieken (kortweg BKT) de jaarlijkse overzicht tentoonstelling in haar Atelier aan de Lindenlaan 1b te Eindhoven.


Het atelier is op beide dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De officiële opening is op zaterdag 28 januari om 12:00 uur en zal geheel in de traditie van de vereniging gedaan worden door een gastspreker. Wij zijn trots te kunnen melden dat dit jaar de Eindhovenaar Frits Achten bereid gevonden hebben deze opening te verrichten.

Frits Achten is hoofd van het CKE projectbureau. Een credo van hem is: “Eindhoven: dat is één groot atelier, een stad met heel veel energie en creativiteit.” Hij merkt dat elke dag, binnen en buiten zijn werk. Hij werkt graag met mensen die iets dromen, wensen en willen. “Samen brengen we de kunst en cultuur in de stad tot leven. Dat doen we heel concreet. Want wat we verzinnen en doen leidt altijd tot projecten en resultaten waar anderen van genieten. In de praktijk betekent dat heel veel fietsen, veel mensen ontmoeten, veel kopjes koffie drinken.”Hij kent de stad nu van Tongelre tot de Achtse Barrier en van Oud-Kasteel tot Blixembosch. Want cultuur is niet alleen een zaak van de binnenstad. Creatieve mensen vind je overal.
“Eigenlijk gebruik ik nu alles wat ik in het verleden heb geleerd. Aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg ontdekte ik hoe je kunst maakt, bekijkt en erover praat. Ik werd docent kunstbeschouwing en gaf les in de Hoge Kunst. Op een universiteit in Arizona leerde ik dat er veel verschillende soorten kunst en veel verschillende smaken zijn. Ik werkte in verschillende centra voor de kunsten en daar ontdekte ik de kracht van amateurkunst. Het werk op het Projectbureau brengt al die ervaringen bij elkaar en dat geeft veel plezier.”

Keramiek in al haar facetten is tijdens de expositie op zaterdag 28 januari 2017 (12:00 uur opening door Frits Achten) en zondag 29 januari te zien vanaf 11:00 uur in het atelier van de BKT aan de Lindenlaan 1b (Philipsdorp, Strijp)
Openingstijden atelier op beide dagen van 11:00 uur tot 17:00 uur. Entree is gratis net zoals het kopje koffie met het koekje. Op de openingsdag is er een hapje en een drankje.
Als je een keer wilt kijken of het werken met klei ook iets voor jou is kruip dan achter de draaischijf of ga lekker aan tafel met klei aan de gang. Dit alles onder deskundige begeleiding van een van onze vier professionele docenten.

de Vereniging
De BKT, zoals die er nu uitziet, heeft zich sinds haar oprichting in 1980 (jaar van inschrijving K.v.K.) ontwikkelt als een vereniging die zich kan meten aan het niveau van de professionele keramist. De vereniging anno 2017 telt zo’n 151 leden. Deze zijn verdeeld over 9 groepen. Deze groepen zijn verspreid over een week onder deskundige leiding van gediplomeerde vakdocenten met keramiek bezig.
De BKT mag zich zeker tot de grotere groepen van kunstbeoefenaars rekenen. De BKT streeft ernaar om nieuwe, vooral jongere leden binnen haar gelederen te krijgen. In de aanwas van nieuwe leden is deze trend al voorzichtig te zien. Keramisten zijn niet per definitie saaie oudere mensen. Juist de jongeren kunnen een positief creatieve invloed hebben op de andere leden van de vereniging.

Workshops
De leden, ieder met een eigen creatieve historie variërende van keukentafel tot eigen atelier kunnen zich extra bekwamen in het ambacht van keramist door het volgen van workshops en het deelnemen aan excursies.
Het in eigen beheer organiseren van deze workshops waaronder het boetseren naar levend model en het maken van gietmallen zijn goede voorbeelden van de mogelijkheden die wij aanbieden. Zeer de moeite waard zijn bijvoorbeeld de draaimarathon en de zomercursus. Ook niet leden kunnen hieraan deelnemen.
Voor meer informatie en aanmelden zie onze website www.bkt.dse.nl
Zelf doen
Tijdens deze jaarlijkse overzichtsexpositie die gehouden wordt in het atelier aan de Lindelaan 1b in Eindhoven is er de gelegenheid om zelf met klei aan de gang te gaan. Wil je een keer draaien? Of lijkt het handvormen je wel iets? Je krijgt nu de kans om uit te proberen of het werken met het oermateriaal klei iets voor jou is. Uiteraard onder deskundige leiding van een van onze docenten die graag je vragen beantwoorden.

Laat je inspireren en word lid. Schrijf je in via de website www.bkt.dse.nl
Hier kan je ook een berichtje achterlaten in het gastenboek. Wil je nog geen lid worden maar wel deelnemen aan een van de workshops? Dat kan. Kijk even op de website voor nadere informatie. Tijdens een kop koffie, u aangeboden door de BKT, kunt u verschillende kunstenaars aanspreken. De ideale manier om wat meer te weten te komen over het fascinerende oermateriaal dat klei heet.
Frank Seegers voorzitter B.K.T.

www.bkt.dse.nl