Expositie ‘De vanzelfsprekendheid voorbij…’ vanaf 6 juli

Macht, pracht & zeggingskracht. – woord en beeld, geluid en beweging in innige samenwerking – drie Eindhovense kunstenaars onderzoeken de crossover tussen beeldende kunst en woordkunst – een baanbrekende tentoonstelling in deKunstClub.nl te Eindhoven


Macht, pracht & zeggingskracht. – woord en beeld, geluid en beweging in innige samenwerking – drie Eindhovense kunstenaars onderzoeken de crossover tussen beeldende kunst en woordkunst – een baanbrekende tentoonstelling in deKunstClub.nl te Eindhoven

de vanzelfsprekendheid voorbij
Het credo van beeldend kunstenaar Hetty de Boer is “niets is blijvend, niets is compleet, niets is perfect”. Zij gebruikt bij voorkeur oud, half vergaan, doorgeroest gevonden materiaal en maakt daarvan ruimtelijk werk van grote schoonheid. De dichter Pierre Maréchal doet iets dergelijks met gedachten, woorden en zinnen, en schept daaruit intrigerende gedichten en woordkunst. Beide kunstenaars hebben al vaker samengewerkt in exposities. Hun werk vult elkaar verrassend mooi aan.

In de komende tentoonstelling zetten zij de volgende stap. Ze ontginnen nieuwe gronden in wat je zou kunnen noemen, een cultural crossover. Beide kunstenaars laten hun eigen vakgebied achter zich en verkennen samen met de techneut Alex den Ouden (computers, animatie, beweging, licht, geluid en muziek) het gebied tussen oog en oor. Gedrieën onderzoeken zij de raakvlakken tussen woord en beeld.

Naast fysieke beelden komen hierbij ook virtuele beelden aan bod, beelden die alleen in iemands hoofd bestaan en die opgewekt worden door tekst, geluid, muziek. De beelden worden ingebed in woorden, zinnen, gedichten, woordbeelden, geluidsbeelden en muziek. En dat in een avontuurlijk geanimeerde setting.

De intensieve samenwerking tussen traditioneel niet zeer verweven disciplines is fascinerend, niet in het minst voor de drie initiatoren van dit project. Hun enthousiasme kent geen grenzen, ze vertellen gretig over de opgedane ervaringen en Aha-Erlebnisse. En ze tonen de resultaten van hun interactie – die de vanzelfsprekendheid verre voorbij zijn – in deze expositie.

In een project als dit speelt de wederzijdse inspiratie een belangrijke rol. Daaraan was bepaald geen gebrek, al werkend ontstonden aan de lopende band nieuwe ideeën. De kunstenaars willen ook hiervan iets laten zien en overdragen. Belangrijk onderdeel van de tentoonstelling is daarom een film over het project. Een film die uitnodigt om zelf aan de slag te gaan. En ach, wie of wat belet je dat?

Wat kun je verwachten? Objecten en gedichten, innig verstengeld gepresenteerd in een omgeving vol verrassingen, geluid, film, muziek, declamatie, beweging, computers, hectiek en verstilling. Sommige kunstwerken krijgen hun definitieve vorm pas in een performance of in interactie met de bezoekers. Niet alle getoonde objecten zijn voor de eeuwigheid, ze zullen vergaan (en soms in rap tempo).

De feestelijke opening van de tentoonstelling begint op zondag 6 juli 2008 om 14.00 uur. Het wordt (zoals altijd in deKunstClub.nl) een vrolijke gebeurtenis, dit keer gecentreerd rond al dan niet geslaagde openingen. Iedereen is welkom.

1. Achtergrond
deKunstClub.nl is een puur ideëel initiatief van Alex en Marianne den Ouden, die in hun bedrijfspand in Eindhoven ruimschoots ruimte bieden aan een internationale groep van circa 50 kunstenaars, die daar (meest groepsgewijs) exposeren en samen werken. De onderlinge uitwisseling en samenwerking van de kunstenaars speelt een belangrijke rol in de opzet. Van tijd tot tijd worden er ook solotentoonstellingen en retrospectieven gehouden, waarin het oeuvre van een kunstenaar dieper wordt belicht.

2. Contact – (ook voor interviews)
alex@denouden.demon.nl 040 – 252 00 46

3. Data en tijden
De feestelijke opening van de tentoonstelling is op zondag 6 juli 2008 vanaf 14.00 uur (iedereen is welkom). De tentoonstelling loopt van zondag 6 juli 2008 tot en met zondag 31 augustus 2008 en is zeven dagen per week vrij toegankelijk van 10:00 uur ’s morgens tot 20:00 uur ’s avonds. Desgewenst is bezoek mogelijk tot 22:00 uur na aanmelding per telefoon (+31) 040 252 00 46 of email alex@denouden.demon.nl

Groepen zijn van harte welkom. Speciale arrangementen (rondleiding, toelichting, ontvangst) op aanvraag.

4. Locatie
[b]deKunstClub.nl
Zeelsterstraat 147
5652 EE Eindhoven (Strijp)[/b]

5. Illustratiemateriaal – (dit materiaal kan rechtenvrij gebruikt worden)
Trailer (introductiefilmpje)
www.dekunstclub.nl/paginas/afbeeldingen02/VanzelfsprekendheidVoorbijHD.wmv

Het is een filmpje van 640 bij 480 pixels, van een minuut of drie. De omvang is bijna 19,5 MB. Klik met rechts op deze link en kies voor “Doel opslaan als”.

Foto’s in hoge resolutie
www.dekunstclub.nl/Pers01.jpg
www.dekunstclub.nl/Pers02.jpg

Website:
http://www.dekunstclub.nl/