Even terugkijken op een geslaagde opening.

Traditioneel voor de BKT stond het laatste weekend van januari 2015 weer in het teken van de overzichtsexpositie. De opening werd gedaan door Claartje van Oosterum. Zij is als portretkeramiste een bekende in de wereld van de Eindhovense keramisten.


Traditioneel voor de BKT stond het laatste weekend van januari 2015 weer in het teken van de overzichtsexpositie. De opening werd gedaan door Claartje van Oosterum. Zij is als portretkeramiste een bekende in de wereld van de Eindhovense keramisten.

Zij vertelde over haar route naar de keramiek. Een interessante wandeling langs sport, spiritualiteit, beeldhouwen en keramiek. Een kleine “meditatieve spirituele” oefening voor alle toehoorders was een onderdeel van haar boeiend betoog. Na de opening bleef ze nog geruime tijd in het atelier om mensen te ontmoeten en gedachten uit te wisselen. Veel leden hadden hun werkstukken aangeboden om door de docenten en vrijwilligers in de expositie opgenomen te worden. Deze was fris en overzichtelijk ingericht. Het getoonde materiaal kwam goed tot uiting door de steeds beter wordende verlichting. De docenten maar ook zeker de vrijwilligers zou ik graag een pluim willen geven voor de energie en overgave waarmee ze de vereniging ondersteunen.

Opvallend dit jaar was dat de werkstukken overwegend figuratief waren ingetogen en sober van kleur. Ook het formaat was groter dan andere jaren. De kwaliteit van het getoonde was van grote klasse. Het weer weerhield op zaterdag veel mensen om naar de expositie te komen. Het had flink gevroren en de daags daarvoor gevallen sneeuw was tot een gladde slipperige toestand verworden. Voor velen toch een beetje te gevaarlijke onderneming.
De zondag daarna was het weer beter. Het was gezellig druk en de mensen bleven lekker lang “hangen”.

Om de omgeving van Eindhoven meer te betrekken bij het wel en wee van de amateurkunst en andere amateurgezelschappen hebben we de media dringend nodig. Ik spreek dan ook de wens uit dat zowel de schrijvende pers als de regionale omroep(en) hiervoor een podium bieden. De 92 Eindhovense amateurverenigingen hebben dit hard nodig. Het zou de media sieren als ze zich hiervoor in zouden willen spannen.

Tijdens het betreden van het terrein van de BKT en in het trappengat viel het op dat daar ceramische koppen tegen de muren geschroefd waren. Deze zijn een onderdeel van een groter plan waarover al eerdere malen gesproken is. Het betreft het idee om de Philipswijk (Philipsdorp) te voorzien van sculpturen/plaquettes die betrekking hebben op de naamgever van deze wijk. De familie Philips. De koppen stellen de verscheidenheid van de bewoners voor in deze wijk. Er zullen ook nog variaties op komen zoals architectuur en natuur. Het idee erachter is dat deze beelden door alle leden van de BKT gemaakt zullen worden zodat wij allemaal een bijdrage aan de wijk kunnen geven namens de BKT. Het hele plan krijgt ondersteuning van het Woonfonds.

Graag wil ik iedereen bedanken voor hun bijdrage en de bezoekers voor hun aanwezigheid. Ik heb genoten van jullie en ik hoop jullie ook van de BKT. Tot volgend jaar, het laatste volle weekend van januari. 30 en 31 januari.

Frank Seegers voorzitter.
Voorzitter BKT