Even terugblikken op de B.K.T. Expo 2014


Zaterdagochtend 25 januari 2014. Het atelier heeft een metamorfose ondergaan en is in gereedheid gebracht om de bezoekers van de jaarlijkse overzichtsexpositie van de BKT gastvrij te ontvangen. Dit jaar was 25 en 26 januari 2014 het laatste volle weekend van deze maand en dus ook weer het moment waarop het keramiek minnend publiek de werken kunnen komen bewonderen.Zaterdagochtend 25 januari 2014. Het atelier heeft een metamorfose ondergaan en is in gereedheid gebracht om de bezoekers van de jaarlijkse overzichtsexpositie van de BKT gastvrij te ontvangen. Dit jaar was 25 en 26 januari 2014 het laatste volle weekend van deze maand en dus ook weer het moment waarop het keramiek minnend publiek de werken kunnen komen bewonderen.

“Stiekem” op de achtergrond luisterend en kijkend naar wat het grote publiek te melden heeft over hun werk staan de keramisten te genieten.
Een waterig zonnetje begeleidt de nieuwsgierige bezoekers via het parkeerterrein aan de Lindenlaan 1b naar de blauwe toegangsdeur die wijd open staat om hen te ontvangen.
Als een warme deken komt de geur van vers gezette koffie je tegemoet via de smalle trappen van het atelier. De oude treden zijn sleets. Door de jaren heen hebben Familie, vrienden en bekenden talloze malen deze treden belopen om naar de kunstwerken te komen kijken en gezellig met elkaar hierover te praten.

Voordat de gordijnen geopend worden is er ook weer het praatje door mij als voorzitter om volgens een goede gewoonte van de BKT een aantal mensen in het zonnetje te zetten. Een grote bos bloemen voor een tweetal vrijwilligers die zich zoals velen binnen de vereniging belangeloos inzetten voor de BKT. De docenten worden bedankt. Een docent in het bijzonder: Nelly Nagelkerke. Zij “viert” dit jaar dat zij al 40 jaar les geeft aan verschillende groepen van de BKT. Uiteraard ook voor haar een mooie bos bloemen. Nelly, bedankt voor al die jaren tomeloze inzet.

Op zoek naar een bekende Eindhovenaar kwam ik op de DDW 2013 de jonge Eindhovens ontwerper Floris Wubben tegen. We hadden een geanimeerd gesprek over zijn vazen en de manier waarop hij deze op geheel eigen wijze maakt met een door hem ontworpen machine. Op de vraag of hij de opening zou willen doen van de expositie hoefde hij niet lang na te denken. Een kordaat ja was zijn antwoord.
Voor een goed gevuld atelier had hij een mooi verhaal over de manier waarop hij met klei in contact kwam en zich vergist heeft in het lange traject dat keramiek nodig heeft om uiteindelijk eindproduct te worden. Een warm applaus viel hem ten deel. Tijdens de rondgang door het atelier sprak hij zijn bewondering en respect uit voor zoveel creativiteit maar vooral het niveau van de getoonde producten.

Na afloop werden al ruim 120 bezoekers genoteerd. Goed gevoel om de tweede expositie dag in te gaan.
Ook die dag was het weer uitstekend weer om de BKT te bezoeken. Veel kinderen en belangstellenden die graag eens achter de draaischijf wilde zitten. Onder begeleiding van ervaren draaiers kregen deze geïnteresseerden de mogelijkheid om dit op beide dagen te doen. Ook het handvormen (boetseren) al dan niet onder deskundige begeleiding was zeer in trek. De resultaten van deze durfallen werden keurig te drogen weggezet om daarna afgebakken te worden.

Ook deze zondag trok veel belangstelling. Na een aanvankelijk rustige ochtend werd het gedurende de dag behoorlijk druk. De dag werd naar schatting met ruim 250 bezoekers afgesloten. Het atelier moet natuurlijk voor de volgende dag weer klaar staan om de leden van de BKT te ontvangen. Zij moeten tenslotte weer aan de slag om hun resultaten te kunnen showen op de expositie tijdens het laatste weekend van januari 2015. Het opruimen en weer klaar zetten voor de volgende dag is door altijd een snelle en efficiënte manier van werken snel gedaan. Daarna zeer verdiend aan de erwtensoep en even napraten onder het genot van een goed glas wijn. Buiten regent het pijpenstelen. Binnen voel je niet alleen de warmte van de ruimte maar ook die van een hechte groep. Moe maar voldaan.

Tot volgend jaar of anders tot ziens in het atelier of bij een van onze workshops.
Hou onze website www.bkt.dse.nl in de gaten.

Frank Seegers