Eindhovense kinderen winnen internationale prijs met energieopwekkende stadionstoel!


Het ROBOOG Challenge team, bestaande uit tien kinderen van basisschool de Boog uit Eindhoven, heeft afgelopen vrijdag tijdens het World Festival van de FIRST LEGO League in Atlanta (VS) de Innovative Solution Award in de wacht gesleept.


Het ROBOOG Challenge team, bestaande uit tien kinderen van basisschool de Boog uit Eindhoven, heeft afgelopen vrijdag tijdens het World Festival van de FIRST LEGO League in Atlanta (VS) de Innovative Solution Award in de wacht gesleept. Het team verdiende deze prijs met hun creatieve en vernieuwende oplossingen om het energieverbruik in het Philips stadion terug te dringen, waaronder een stadionstoel die energie opwekt. Deze oplossing bedachten ze op basis van een zelf uitgevoerd onderzoek naar het energieverbruik in het stadion van PSV.
Philips stadion
Niet alleen namen de kinderen het energiegebruik van het PSV stadion onder de loep, ook presenteerden zij de resultaten aan PSV en de gemeente Eindhoven en wisten zij bij energieleverancier E.ON een deal voor groene energie voor het stadion in de wacht te slepen. Het team ontwierp onder andere een energieopwekkende stadionstoel op basis van een hypermoderne technologie (Piëzo). Tijdens de Benelux finale won het ROBOOG Challenge team al de Projectprijs voor dit onderzoek.
Toernooi
Wereldwijd namen dit seizoen ruim 10.000 teams bestaande uit kinderen tussen de 8 en 15 jaar deel aan deze wedstrijd, waarvan 190 in Nederland en België. Binnen het thema ‘Power Puzzle’ stond ‘energie’ centraal. Het ROBOOG Challenge team was als enig Nederlands team aanwezig in Atlanta. De presentatie van het eigen onderzoek was één van de onderdelen van de wedstrijd. Daarnaast streden ze met hun zelfgebouwde LEGO-robot tegen de andere 80 teams, afkomstig uit 24 verschillende landen.
Uitnodiging
Het ROBOOG Challenge team plaatste zich in januari tijdens de Benelux finale nèt niet voor een plek in Atlanta. De tien kinderen (10-11 jaar) van het ROBOOG Challenge team werden echter in maart wèl voor het World Festival uitgenodigd door een internationaal selectiecomité. Het team werd geselecteerd op basis van sportiviteit, enthousiasme en de uitvoering van hun onderzoeksproject.
FIRST LEGO League
De FIRST LEGO League is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een grootschalige internationale competitie met wereldwijd ongeveer 10.000 teams (90.000 kinderen) uit 40 landen. In Nederland ligt de organisatie in handen van Stichting Techniekpromotie. De stichting stelt zich tot doel kinderen te enthousiasmeren voor techniek. De inschrijving voor het huidige seizoen, met als thema ‘Climate Connections’ is inmiddels geopend op www.firstlegoleague.nl.

Een reactie

  • fransvda

    Proficiat!
    Gefeliciteerd met dit geweldige resultaat!

    Frans van den Akker