DSE mail verbeterd (update)


Vandaag zijn er een groot aantal vernieuwingen aangebracht in de mail-server-software van DSE. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat het gebruik van mail op DSE nog veiliger en soepeler verloopt.Vandaag zijn er een groot aantal vernieuwingen aangebracht in de mail-server-software van DSE. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat het gebruik van mail op DSE nog veiliger en soepeler verloopt.

De belangrijkste wijziging geldt voor gebruikers van IMAP. Voortaan is het niet meer nodig om je mail client op de server te laten checken of er nieuwe mail is. De server ondersteunt nu voortaan het IDLE commando. In programma’s als Outlook en Thunderbird zal daardoor onmiddelijk je nieuwe mail verschijnen zodra die op de server van DSE binnenkomt.

Het aanpassen van de server-software op DSE is een complexe aangelegenheid. Daardoor kan het zijn dat sommige gebruikers vandaag hinder hebben ondervonden van de werkzaamheden. Hiervoor onze excuses.

UPDATE: Ook DSE Webmail is nu vernieuwd! Deze nieuwe versie is veiliger, sneller en bevat een aantal nieuwe features. Voortaan is webmail geïntegreerd in de portal en gaat het inloggen via de extra veilige centrale login van DSE. De oude webmail blijft nog heel even beschikbaar via deze link.

Meld eventuele onvolkomenheden s.v.p. via helpdesk@dse.nl met daarbij een zo duidelijk mogelijke omschrijving van het probleem!

10 reacties

 • Anoniem

  E-mail
  Ik heb er niets van gemerkt en alles werkt goed !
  Veranderd er nu ook iets m.b.t. ***SPAM*** berichten.
  De hoeveelheid hiervan is behoorlijk aan het toenemen (50+ per week).

  • ron

   spam is here to stay…
   [img]http://www.dse.nl/~ron/pics/mailgraph_2_err.png[/img]
   Nee, deze aanpassingen waren aan de mail server en veranderen niets aan het spam-filter. Overigens heb ik juist de indruk dat het aantal spam mails minder wordt. Hierboven staat een actuele grafiek van de aantallen op DSE. Helaas verschuift het misbruik nu naar andere terreinen zoals het volspammen van de web-server en systematisch proberen in te breken op DSE-accounts. Ook daar hebben we onze handen vol aan.

 • flor

  Werkzaamheden
  Verbeteringen zijn altijd een goede zaak! Maar als deze werkzaamheden gepland waren had ik dit wel graag vooraf willen weten of ergens moeten kunnen lezen. Rond de middag heb ik bij het willen checken van m’n mail (DSE webmail) zitten afvragen waarom mijn gebruikersnaam of wachtwoord onjuist/onbekend was.
  Maar goed ik ben blij dat het dus niet aan mij lag!
  Succes met alle (nog komende) vernieuwingen!

 • wbollen

  Niet zo mooi
  Ik vind het prima dat er verbeteringen worden door gevoerd. Zoals de vorige schrijver ook al opmerkte zijn deze waarschijnlijk gepland geweest. Dan was het zeer op zijn plaats geweest om van te voren een email te sturen. Als er geen email gestuurd wordt dan toch minstens vooraf een bericht plaatsen op de website, zoals dat nu achteraf is gedaan. Helaas niets van dat alles. Nu snap ik waarom de email niet werkte (en ik er dus onnodig tijd en energie in heb gestoken om uit te vinden waar dat aan lag). Slechte beurt. Dat ben ik niet zo gewend van DSE. Ik hoop dat dit een eenmalige vergissing is.
  Verder ben ik uiterst tevreden over DSE.

  • ron

   storing niet gepland
   De werkzaamheden waren inderdaad gepland en uitgevoerd op donderdagavond. En hoewel het nachtwerk werd leek alles goed en vrijwel zonder hinder voor gebruikers verlopen. De software van DSE wordt voortdurend op die manier up to date gehouden zonder dat gebruikers daar wat van merken.

   De storing die de volgende dag in de middag optrad was onverwacht en kon ook niet direct worden opgelost. DSE is een project dat door een klein aantal vrijwiligers en in de vrije tijd wordt uitgevoerd.

 • wbergmns

  Eudora haalt geen DSE mail meer op
  Na de update van de DSE mail-server-software lukt het me niet meer om mijn DSE-mail op te halen met Eudora 6.1 (webmail werkt ok). Ik krijg de volgende melding:

  SSL Negotiation Failed: Certificate Error: Cert Chain not trusted.
  Try adding this certificate to your certificate database for SSL to succeed Unknown certificate chain validation error: Code(0)

  Iemand enig idee, hoe dit op te lossen?

  Update : Ik heb het al gevonden, het staat keurig beschreven op de Eudora site. Voor de mensen die tegen hetzelfde probleem aanlopen : http://www.eudora.com/techsupport/kb/2323hq.html

  • ron

   Certificaat vernieuwd
   Ook het SSL-certificaat van DSE is nu vernieuwd. Dit was tot nu toe een zogenaamd “Chained SSL” certificaat en die gaf blijkbaar bij jouw Eudora die fout-melding. In deze (goedkopere) constructie garandeert een tussenliggende partij de echtheid uit naam van de zogenaamde Root Certificate Authority. Maar blijkbaar werd die ketting van vertrouwelingen niet vertrouwd door Eudora (“Cert Chain not trusted”). Je moet dan zelf aangeven dat je die vreemde schakel wel vertrouwt. Dat doe je door het tussenliggende certificaat toe te voegen (“adding this certificate to your certificate database”).

   Vanaf vandaag heeft DSE echter een “Single Root CA Certificate” dus waarschijnlijk zul je deze melding niet meer zien. Mochten zich toch problemen voordoen dan graag mail naar helpdesk@dse.nl.

 • treinenexpress

  Geweldig
  Ik vind het geweldig geworden.
  Nu nog even MijnAccount zo mooi maken.

  Verder is heb ik er weinig van gemerkt.
  Merkte van het weekend wel dat de e-mail beter werkte. ZO kon ik makkelijker dingen verzenden en ontvangen. Het ging ook een stuk sneller dan normaal.

  Geweldig ga zo door DSE.

 • johanvandenhurk

  Vernieuwd!
  Ja ook ik ben een gebruiker,
  van DSE webmail wel te verstaan, ben een voorstander van verbeterering,de spamberichten werden zeer goed weggefilterd,
  maar helaas net zoals in het gewone alledaagse leven zijn niet alle verbeteringen is ook daadwerkelijk een vooruitgang, Zo mis ik de map concepten.
  Het word gewoon weer even wennen aan het nieuwe jasje denk ik.

  Johan, die een groot fan blijft van DSE.

  • ron

   Drafts
   De map “concepten” bestaat alleen als je die zelf aanmaakt. Of misschien als je de Nederlandse versie van een Micro$oft mail client gebuikt (:gruwel:). De mail server van DSE gaat (nog steeds) uit van de standaard benaming “Drafts” en die staat ook nog steeds in jouw Maildir. Net als Trash en Sent is Drafts een speciale map voor de IMAP server die door webmail bovenaan en in het rood wordt weergegeven. De naamgeving van die speciale mappen ligt vast.

   Liever dit soort berichten naar helpdesk@dse.nl.

   Fijn dat je fan blijft!