Dreigend ontslag voor 16 ID-medewerkers Severinus Stichting te Veldhoven

Ook maar weer eens een nieuwsbericht van de westkant van Eindhoven. Geen vrolijk bericht overigens. Maar hopelijk zorgt publicatie ervan voor een wending ten goede.


Ook maar weer eens een nieuwsbericht van de westkant van Eindhoven. Geen vrolijk bericht overigens. Maar hopelijk zorgt publicatie ervan voor een wending ten goede.
Ik hoop dan ook dat het bij DSE op de voorpagina komt. Noot voor de lezers: de Severinus Stichting is een grote instelling voor zorg aan geestelijk gehandicapten.

Stel: je hebt een schoolklas met kinderen uit drie gemeenten. Tot nu toe betaalt de gemeente waar de school gevestigd is het schoolgeld voor al die kinderen. Maar er komt een verandering in de financiële toestand van die gemeente: ze moet met minder geld meer doen. Daarom meldt ze de schooldirecteur, dat ze helaas voortaan alleen nog voor haar ‘eigen’ kinderen het schoolgeld kan betalen. En eigenlijk dat nog niet eens volledig. Maar ja, de kinderen moeten toch onderwijs hebben, dus heeft zij besloten in ieder geval voor de ‘eigen’ kinderen het volledige schoolgeld voor vijf jaar te garanderen. De schooldirecteur reageert hierop met twee mededelingen: ten eerste, ik wil garantie dat jullie het volledige schoolgeld net zolang betalen als de kinderen hier op school zitten, en ten tweede, ik kan er geen genoegen mee nemen dat jullie voortaan alleen voor je ‘eigen’ kinderen betalen: als jullie niet voor alle kinderen het volledige schoolgeld voor onbepaalde tijd betalen, sluit ik de klas en stuur ik al die kinderen van school af.
Is dit van de betalende gemeente en van de schooldirecteur een redelijk standpunt? Ik meen: wél van de gemeente, niet van de schooldirecteur. Redelijk zou het zijn, als de laatste zou zeggen: “Ik begrijp jullie probleem, ik houd júllie kinderen in ieder geval nog vijf jaar op school – daarna klop ik zo nodig weer bij jullie aan – en ik zal de gemeenten waar de andere kinderen vandaan komen confronteren met de noodzaak om binnenkort ook voor hun ‘eigen’ kinderen schoolgeld te gaan betalen; als ze dat niét willen moet ik, hoezeer het mij ook spijt, dié kinderen wel de toegang weigeren.”
U hebt het misschien al vermoed: het gaat hier niet om een school. Het gaat om de Severinus Stichting te Veldhoven, die op 1 januari aanstaande 16 ID-medewerkers (gemeentelijk gesubsidieerde banen voor moeilijk plaatsbare mensen) wil ontslaan. Van die 16 komen er 11 uit Veldhoven en 5 uit andere gemeenten. Tot nu toe heeft Veldhoven voor al die 16 mensen de volledige loonkosten vergoed, vanaf 1 januari kan zij dat – met extra inspanning – eigenlijk alleen nog doen voor de 11 Veldhovenaren. Dan moeten de andere gemeenten gaan betalen voor hun eigen ID-ers, maar ze hebben zich daartoe nog niet bereid getoond. Het gaat hier o.a. om de gemeente Best.
De Severinus Stichting is, geholpen door een rijke en royale gemeente Veldhoven, tot nu toe een sociale werkgever geweest, die aan vele moeilijk plaatsbare mensen tijdelijk werk verschaft heeft. Nu dreigt zij te veranderen in een ietwat paniekerige stalmeester, die het hele paardennummer uit zijn circusprogramma wil schrappen, omdat hij voor 5 van zijn 16 paarden nog geen sponsor gevonden heeft.
En de paarden, die zich – tussen haakjes – zo thuis voelden in het circus? Die worden, met een beetje voer (tijdelijke WW-uitkering) en zonder vooruitzichten op nieuw werk, het bos ingestuurd.