Bezinningsbijeenkomst : “De eenzaamheid van het zelfbewustzijn”
De eenzaamheid van het zelfbewustzijn

[b]‘Alleen – de eenzaamheid van het zelfbewustzijn’ is de titel van een bezinningsbijeenkomst, die de Internationale School van het Gouden Rozenkruis op woensdag 18 maart 2009 houdt in haar centrum aan de Dierenriemstraat 4 in Eindhoven.
Tijdens deze samenkomst in de tempel zullen gesproken tekst, muziek en momenten van stilte elkaar afwisselen. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en duurt ongeveer drie kwartier. Aan belangstellenden wordt gevraagd om een kwartier voor aanvang aanwezig te zijn. De toegang is vrij.[/b]

Het huidige tijdsgewricht van de mensheid wordt gekenmerkt door een sterke drang naar collectiviteit maar ook individualiteit.
In dit informatietijdperk zijn de roerige wereldgebeurtenissen zo dichtbij dat wij er allen in een mum van tijd collectief deelgenoot van worden gemaakt. Of we het nu willen of niet! Anderzijds zien we steeds minder persoonlijke bekommernis om de medemens. Solidariteit is – onder druk van de prestatiemaatschappij – vaak ver te zoeken. Als individu is de mens daardoor steeds meer op zichzelf aangewezen.

In deze situatie lijken veel mensen op een keerpunt te zijn beland. Ze hebben geen zin om zich nog langer te laten volgieten met de banaliteiten van deze wereld. Van het oude leven nemen ze afstand. De vragen naar de ware zin van dit leven dringen zich op. Wie ben ik eigenlijk? Waar kom ik vandaan? Wat is mijn werkelijke bestemming?
Deze vragen zijn vaak pas in de diepe eenzaamheid van het zelfbewustzijn te beantwoorden. Als hij de leegte van zijn bestaan heeft blootgelegd, creëert de mens ruimte. Pas als deze ruimte niet meer gevuld wordt door afleidingen van deze wereld, kan het hart gaan spreken Zo’n mens kan vrijheid ervaren, werkelijke, niet aan grenzen gebonden, innerlijke vrijheid. Het is dit innerlijk weten dat Gnosis wordt genoemd, ware kennis van het hart.
Wie leeft vanuit deze eenheid met de goddelijke oorsprong, neemt innerlijk afscheid van deze wereld. Hij is nog wel op de wereld maar niet van de wereld. Zo’n proces van bewustwording kan een mens vaak enkel alléén en in grote eenzaamheid doormaken.

Nadere informatie: tel. 040-2420889 of op Internet: www.rozenkruis.nl