Amsterdam of Eindhoven wie wordt de lichtstad?

Op 21-09-2004 stond het volgende artikel in het Eindhovens Dagblad.
Amsterdam wil ook Lichtstad zijn.

Op 21-09-2004 stond het volgende artikel in het Eindhovens Dagblad.
Amsterdam wil ook Lichtstad zijn.

Amsterdam probeert Eindhoven de loef af te steken als Lichtstad. Gemeente, kunstinstellingen en het toerismebureau aldaar hebben hun krachten gebundeld en komen binnenkort met grootse plannen om het Paleis op de Dam en de andere panden rond de Dam in (roze) schijnwerpers te zetten.

Nog geen drie weken geleden verkondigde burgemeester Sakkers dat Eindhoven mondiale roem moet verwerven als Lichtstad, en daagde de stad uit tot een lichtend Eindhoven te komen. Nu lijkt Amsterdam met de eer te gaan strijken door met dit roze lichtplan -weliswaar heel bescheiden nĂ¡ Parijs- het predikaat Lichtstad binnen te halen.
Sakkers ziet de Amsterdamse plannen als bewijs dat licht voor een stad belangrijk is. Eindhoven moet nu, aldus Sakkers, gewoon met grote voortvarendheid invulling aan licht geven.

Vermoedelijk is hier sprake van de klok en de klepel, want wat is het geval? In het kader van de [URL=http://www.nbcf.org.au/page.asp?category_id=4&page_id=34]Illumination Campaign For Breast Cancer Awareness[/URL] heeft Estee Lauder wereld wijd het initiatief genomen om aandacht te vragen voor borstkanker.Dat doen ze onder andere door tijdens de maand oktober bekende gebouwen in een magenta verlichting te zetten. [URL=http://www.kwfkankerbestrijding.nl/pageViewer.jsp?id=4819] Nederland[/URL] doet sinds 3 jaar mee. In het eerste jaar is de Waag, het tweede jaar de Magere brug en nu de Dam tijdelijk magenta verlicht

Het is dus niet een initiatief van de gemeente maar van Estee Lauder. Dat neemt niet weg dat Amsterdam is uitgekozen voor het verlichten van bekende gebouwen. Misschien moeten we aanbieden om het volgend jaar het Evoluon in het (roze) licht te laten zetten. Als Philips daar tenminste aan wil meewerken. Maar voor dit doel lijkt me dat geen probleem, toch?

2 comments

 • henkdaalder

  ongelijke strijd
  Het is duidelijk dat Estee Lauder heeft gekozen voor de stad met verreweg de grootste culturele reputatie.
  Op cultureel en historisch gebied kun je Eindhoven toch niet vergelijken met Amsterdam?
  Dat verlichtingsplan is leuk, moeten ze zeker doen. Maar ga niet vergelijken met Amsteradm, Eindhoven kan beter uitgaan van eigen sterke punten. Ik kan er even niet op komen welke dat zouden kunnen zijn…
  Wellicht dat het debat over kunst en design van het ED as vrijdag 8 april, in het DAF museum, daar meer helderheid over kan brengen.

  Volgens mij wilde Sakkers slechts lid worden van een vereniging van “licht” steden, dat is heel wat anders dan “de” lichtstad van ons land.
  We kunnen beter proberen de [b]innovatie stad[/b] van het land te worden.
  zie http://www.mooiweerwerk.nl

  Mooie foto van die brug, trouwens.

  • gouddelver

   Wat is een Lichtstad?
   Volgens mij waren er tot voor kort twee Lichtsteden: Parijs en Eindhoven. Maar niet om dezelfde reden. Parijs was het vanwege zijn fraaie verlichting, Eindhoven vanwege zijn productie (gloeilampen voor de halve wereld). Alleen vanwege dit laatste was Eindhoven uniek en verdiende het zijn bijzondere naam. Ik hoop eigenlijk dat het die naam nog steeds vanwege zijn product kan behouden, want anders wordt de concurrentie mateloos. Iedere stad kan zichzelf namelijk fraai verlichten; daar is alleen geld voor nodig, en overigens misschien een paar mooie plekjes of oude gebouwen. Amsterdam is dan binnen Nederland ver in het voordeel. Maar een [i]lampenstad[/i] als Eindhoven zal het nooit worden.