Alle bewoners site’s zichtbaar voor medebewoners

In het begin waren bij DSE alle bewoners-homepage’s zichtbaar voor alle andere bewoners. Deze stonden gewoon in een rijtje op alfabet onder elkaar. Op een regenachtige zondag kon je dan zomaar eens een andere website van een medebewoner bezoeken. Sinds de vorige update van de site is dit verloren gegaan. Als je je nu inlogt kun je wel naar de site van de op dan zijnde online gebruikers gaan. Ik ben een voorstander van het terugkeren van de oude lijst van medebewoners.

In het begin waren bij DSE alle bewoners-homepage’s zichtbaar voor alle andere bewoners. Deze stonden gewoon in een rijtje op alfabet onder elkaar. Op een regenachtige zondag kon je dan zomaar eens een andere website van een medebewoner bezoeken. Sinds de vorige update van de site is dit verloren gegaan. Als je je nu inlogt kun je wel naar de site van de op dan zijnde online gebruikers gaan. Ik ben een voorstander van het terugkeren van de oude lijst van medebewoners. En jij?

20 reacties

  • ideler

    Alle bewoners site’s zichtbaar voor medebewoners
    > Als je je nu inlogt kun je wel naar de site van de op dan zijnde online gebruikers gaan

    Dat stond inderdaad aan: je kon de accountnaam van de ingelogde gebruiker zien. Er kwamen daarover echter opmerkingen over het verlies van privacy. We hebben het nu uitgezet.

    De vraag is natuurlijk:
    – is het tonen van een accountnaam verlies van privacy?
    – is het tonen van een website verlies aan privacy?
    Je zou kunnen zeggen dat een accountnaam automatisch bekend wordt zodra die gebruikt wordt in een mail, en dat een website per definitie openbaar is. Zodat er eigenlijk geen issue is.
    Maar je kan ook vinden dat anderen daar niets mee te maken hebben en dat je zelf wel bepaalt of anderen het mogen zien.

    Reageer en laat weten wat je ervan vindt!!

    • phjj

      Alle bewoners site’s zichtbaar voor medebewoners
      Ik ben ook van mening dat de accountnaam zichtbaar mag zijn een site maak je niet alleen voor je zelf.
      En als je dan zo graag privacy wil neem dan een webruimte bij een provider waar je voor moet betalen!
      Voor wat hoort wat dacht ik zo.

    • guus

      zien van de homepagina’s
      Hoi, ook ik vind dat alle homepagina’s zichtbaar moeten zijn.Men kan altijd verborgen pagina’s maken of bij een andere provider gaan. Groetjes Guus

    • wimh

      Alle bewoners site’s zichtbaar voor medebewoners
      Misschien is het handig om bij je profiel een schuilnaam in te kunnen vullen.
      Als je die schuilnaam invult, dan wordt die ook getoond op het scherm voor andere gebruikers als je inlogt.
      Als je geen schuilnaam opgeeft, dan blijf je anoniem.
      Je vriendjes kennen die schuilnaam snel genoeg.
      Als je gewoon je eigen naam invult, dan heb je schijnbaar niks te verbergen.

  • Anoniem

    andere homepages zichtbaar
    Ik ben van mening dat dit inderdaad handig zou zijn om andere homepages weer in een lijst te zien. Ik denk dat het zinvol is en niks met privacy te maken. Je maakt een homepage toch niet alleen voor je zelf.

    Groeten
    Rob van Merrebach

    account rvmerre

  • jetse

    lijst alle gebruikerspagina’s
    de oude lijst moet terugkeren, liefst ook met een “random” knop. Sterker nog, zet die knop op de DSE homepage: elke dag een andere gebruiker in ’t zonnetje zetten. Nog beter: eens per jaar alle gebruikers laten stemmen over de “DSE gebruikers pagina van het jaar”.
    En, mensen met een stiekeme homepage kunnen hem beter op hun harddisk zetten, veel ruimte en lekker snel om zelf naar te kijken…….

  • rienvalk

    bewoners site’s zichtbaar
    Er dreigen twee zaken door elkaar te lopen in deze discussie
    1) Mogen bewoners site’s zichtbaar zijn? dat lijkt me eigenlijk vanzelf sprekend. In zijn algemeenheid heeft een bewoner van DSE niks te verbergen. En zoals je hier http://web.archive.org/web/19970419233613/dse.nl/bewoners/ nog kunt zien hoe dat vroeger was zou dat misschien weer kunnen.
    2) Er was iemand die bang was dat het e-mail adres afgeleid kon worden met als gevolg ongewenste mails als je door in te loggen zichtbaar worden voor de andere ingelogde gebruikers. Dat is nu uitgezet zoals Eric heeft geschreven. Persoonlijk vind ik het een tikkeltje overdreven maar als het kan moet je ook met zulke “angsten” rekening houden. Misschien is het een optie om onzichtbaar in te loggen als je beveiligd inloggen gebruikt? Als dat tenminste zonder al teveel werk geprogrameerd kan worden. Want de DSE tijd en capaciteit is beperkt nietwaar?

  • ron

    Natuurlijk wil je ze zien
    Inderdaad is met het vernieuwen van DSE in 2002 de lijst met ‘bewoners-sites’ tijdelijk verdwenen. Dat had een technische reden en het is zeker de bedoeling om die lijst terug in te voeren. We werken momenteel aan een geavanceerde links-applicatie waarvan die lijst onderdeel zal uitmaken.

    De vraag is nu of het tonen van de accountnamen van mede-gebruikers die online zijn wenselijk en toelaatbaar is. Ik denk van wel. Het is zeer wenselijk omdat het de doelstelling van DSE is om regionale non-profit-organisaties en burgers onderling met elkaar in contact te brengen. DSE biedt daarvoor de faciliteiten en het platform. De modernisering van DSE is ook in gang gezet juist om die doelstelling te benadrukken.

    Het is ook toelaatbaar omdat een accountnaam niets meer is dan een (user)code (ofwel nickname of schuilnaam). De persoonsnaam die erachter zit zal nooit zomaar door DSE worden getoond. Om te communiceren heb je die persoonsnaam ook niet nodig en het is aan de gebruiker om een gewenste naam voor die usercode te kiezen.

    En: DSE is geen ISP! DSE biedt hele mooie en geavanceerde faciliteiten helemaal gratis aan. Zelfs zonder reclame. Natuurlijk zit daar een bedoeling achter, namelijk het ondersteunen van de doelstellingen. Inderdaad: voor wat hoort wat. We verwachten van de gebruikers dat ze gewoon meedoen en van DSE een bruisende Digitale Stad maken.

    En natuurlijk bestaat er een kans om ongewenst mail te ontvangen van medegebruikers. Met een mail-account krijg je zelfs per definitie al spam tegenwoordig. Maar juist die medegebruikers zijn net zo goed bekend bij de beheerders van DSE en zeer goed traceerbaar dus gemakkelijk aan te pakken. En als je echt niet wil dat je accountnaam zichtbaar is dan is dat heel gemakkelijk op te lossen door simpelweg niet in te loggen. Het is een vrije keuze om niet mee te doen. Maar dan is het inderdaad beter om gewoon bij een provider de gewenste diensten te kopen.

    Wel leuk trouwens dat er hier nog steeds wordt gesproken over ‘bewoners’. 🙂

    • anarchro

      Zo natuurlijk is dat niet
      Het lijkt me niet dat iemand er iets tegen kan hebben dat je webpagina te zien is, maar tegen het zichtbaar maken van je naam of usernaam heb ik wel iets.
      Deels vanwege het spamprobleem, maar ook omdat dit: “De persoonsnaam die erachter zit zal nooit zomaar door DSE worden getoond” gewoon niet waar is. Een paar jaar geleden is dat goed misgegaan. Juist op het moment dat ik bedreigingen ontving op mijn (toen nog anonieme) mailadres, iets waarvan DSE op de hoogte was, werd ineens mijn volledige naam vermeld als afzender van al mijn mails, in plaats van gewoon het mailadres waarmee ik ze stuurde met mijn usernaam. Dat was echt heel, heel erg vervelend en leidde uiteindelijk tot politiebewaking bij mijn huis. Gelukkig is er uiteindelijk niets gebeurd en repareerde DSE de miskleun.

      Iedereen maakt wel eens een fout, en daar gaat het me niet om. Maar denk alsjeblieft erg goed na over de dingen die er fout kunnen gaan met privacy, want ik wil zoiets echt nooit meer meemaken. En er lopen meer gekken rond dan je in eerste instantie denkt.

      Wat eerder werd voorgesteld lijkt me een goede oplossing: geef mensen de mogelijkheid om onder een andere nick in te loggen, waarbij wel gewoon de echte website wordt vermeld.

      • ron

        Anonimiteit op Internet is een illusie
        Inloggen “onder een andere nick” waarbij wel de oorspronkelijke website wordt vermeld is niet erg zinvol omdat het bijbehorende account toch wel te herleiden valt. Dat account zit te diep verweven in de onderliggende structuur van DSE.

        Jouw bezwaar komt erop neer dat de getoonde accountnaam mogelijk langs een andere weg in verband kan worden gebracht met je persoonsnaam. Daar heb je gelijk in. Eigenlijk moet je er altijd van uitgaan dat je op Internet niet anoniem bent en dat je met elke klik een hele berg sporen achterlaat. DSE zal echter nooit zomaar de bijbehorende persoonsnamen op deze site zetten.

        DSE voert wel een zeer actief beleid in het bestrijden van abuse. De webmail stuurt altijd je accountnaam en ip-nummers mee in de headers zodat misbruik traceerbaar is. Het versturen van anonieme e-mail is ook een vorm van misbruik, tegenwoordig valt spam zelfs onder de strafwet. En standaard wordt bij de webmail je persoonsnaam als afzender ingevuld. Webmail-providers als Hotmail en Gmail doen dat overigens ook en het lijkt mij niet meer dan een vorm van goed fatsoen richting de ontvanger. Maar eventueel kun je dat zelf aanpassen. In het begin stond die mogelijkheid evenwel uit vanwege een bug in Squirrelmail.

        Privacy is heel belangrijk, maar het mag niet zo zijn dat iemand door een beroep te doen op privacy misbruik kan maken van faciliteiten en bijvoorbeeld vanaf DSE straffeloos anderen kan belagen. Van politiebescherming als gevolg van bedreigingen aan jouw adres is bij DSE niets bekend. Dat het zover is gekomen neem ik wel van je aan. Het gaat mij echter wat ver om DSE in dat verband verwijten te maken. De commotie destijds was m.i. geheel te wijten aan de extreem controversiële content die op jouw site was geplaatst en daar draag je zelf de verantwoordelijkheid voor.

        • anarchro

          Privacy moeilijker op internet? Geen reden om ze af te schaffen.
          Ron, ik zet duidelijk in mijn reactie dat het me er niet om gaat om DSE verwijten te maken, en dat iedereen wel eens een fout maakt.
          Het lijkt echter een beetje alsof je het wel zo opvat en in de verdediging mij beschuldigt. Zelfs van het plaatsen van zeer extreme content…?

          Ik vind het vervelend dat ik me nu publiekelijk moet gaan verdedigen, met het risico dat het hele circus van destijds opnieuw begint. Dit terwijl de discussie niet over mij ging, maar ging over hoe je in de toekomst met privacy omgaat.

          Anyway, die “extreem controversiële content” op onze site bestond uit een paar grappen over Pim Fortuyn, die we allicht meteen hebben weggehaald toen hij vermoord werd. Ik vond de man afschuwelijk, net zoals ik het trouwens afschuwelijk vind dat hij vermoord is. Dat kun je extreem controversieel noemen, ik noem het gewoon vrijheid van meningsuiting.

          Ik vind natuurlijk niet dat DSE verantwoordelijk is voor de stortvloed aan dreigementen die ik, net als vele anderen, over me heen kreeg. Ik vind wel dat mijn persoonsgegevens bij DSE in veilige handen moeten zijn, en dat bleek niet zo te zijn. Binnen redelijk korte tijd had men mijn naam en adres te pakken. Of dat dit komt doordat DSE gekraakt is of doordat mail van onze site inderdaad ineens automatisch en zonder waarschuwing werd ondertekend met mijn naam, laat ik in het midden. De colofon hadden we al lang weggehaald, en was ook niet in way back machines opgenomen.
          Goed, ik wil nu even van deze heilloze discussie af en terug naar dat waar het over gaat:

          Dat met die persoonsnaam of vaste nick is wel belangrijk voor de toekomst.
          Om te beginnen zijn er veel sites op DSE die niet van een persoon zijn, maar van een groep. Ondertekening met een persoonsnaam is dan idioot, en dat moet dus niet automatisch zo zijn bij mail. Je hebt nu de keuze, dus dat is goed.
          Maar omgekeerd geld ook: Als ik iets op deze pagina plaats, wil dat niet automatisch zeggen dat heel mijn club het er mee eens is (of misschien juist wel). Je moet dus kunnen kiezen in welke hoedanigheid je post, als individu of als groep. Alleen daarom al is het belangrijk dat je alternatieve nicks kunt gebruiken.

      • gouddelver

        Jammer
        Jammer dat je dat overkomen is. Hoewel zij een heel andere wereld vertegenwoordigt dan de mijne, is je website buitengewoon interessant, maar dat wist je natuurlijk al van anderen. Alleen de muziek blijft nogal doordenderen.
        Ik heb nog lang niet alles gelezen en dus ook nog niet ontdekt waaraan sommigen zich zo gestoord kunnen hebben.
        Vriendelijke groet,
        Gouddelver

        • anarchro

          re: gouddelver
          Nee, ik hoor zelden wat terug van bezoekers, dus thanks! 🙂

  • henkdaalder

    ga met de aqua browser werken
    Ik vind het wel goed dat je gemakkelijker toegang krijgt tot de dse websites van anderen uit de regio. Maar zo’n kale lijst vind ik niet handig.
    Laten we daarvoor de [b]aqua browser gebruiken[/b], daarin worden verbanden tussen sites gelegd. En dat wordt in een netwerk diagram op het scherm getoond. Zo zie je wie “iets” heeft met bepaalde onderwerpen of andere invalshoeken.
    Op deze manier maken we meteen netwerkmogelijkheden in de regio duidelijk, op basis van wat de auteurs zelf aangeven natuurlijk.
    De aqua browser is o.a. te zien op de website van de bibliotheek eindhoven. http://aqua.obeindhoven.nl/
    Wel even wachten, de netwerkdata is niet altijd even snel gedownload.
    Ik bied me aan om samen met andere vrijwilligers dit te implementeren.
    Op voorwaarde dat de leverancier van de aquabrowser hem gratis ter beschikking stelt.
    Goed idee?

  • rienvalk

    En als je iets op het internet zet….
    Ben je nog heel lang zichtbaar kijk zelf maar.
    http://web.archive.org/web/20021208034333/anarchronicon.dse.nl/nederlands/indexned.htm
    Overigens iemand die echt problemen heeft met zijn zichtbare gebruikersnaam zegt in het uiterste geval zijn account op bij DSE op en vraag een nieuw aan met een voor hem geschiktere naam. Toch? Wanneer gaan we weer over tot het zichtbaar zijn van ingelogde “bewoners” wel zo gezellig. 🙂

  • alexx

    Natuurlijk zichtbaar!!
    Natuurlijk moeten alle bewoners zichtbaar zijn. Als je fysiek in Eindhoven woont, kun je je huis toch ook niet onder de grond verstoppen!

    Grtz,
    Alex

  • hugoideler

    Anonimiteit
    Ik denk niet dat mensen moeten verwachten dat hun DSE gebruikersnaam hun enige anonimiteit biedt. De gebruikersnaam kan volledig willekeurig zijn, maar zegt negen van de tien keer wel iets over degene die de naam heeft aangemaakt. Men kan dus iets over gebruiker te weten komen aan de hand van de gebruikersnaam, maar men kan dus ook de gebruikersnaam proberen te raden als je iets van iemand weet. (Zie mijn gebruikersnaam bijvoorbeeld!)

    Een sterke vorm van anonimiteit bij DSE is best mogelijk, maar druist wel recht tegen de doelstellingen van DSE in. Ik denk dat DSE dichter bij een online telefoonboek staat dan een anoniem prikbord. Als mensen een DSE account aanmaken met dezelfde doelstelling als DSE (een online ontmoetingsplaats voor Ehv. en omgeving, enz.) zou er ook niemand op tegen zijn om de ingelogde gebruikers te laten zien, maar als mensen hier komen om anoniem webspace te gebruiken…

    Natuurlijk moet het mogelijk zijn om in geval van nood (bedreigingen) anonimiteit te kunnen krijgen, maar het moet niet het uitgangspunt zijn.

    Een extra schuilnaam is trouwens volgens mij hoe dan ook een slecht idee omdat er al zo veel gebruikersnamen in gebruik zijn, en als iedereen er nóg een bij mag kiezen is het overzicht helemaal kwijt.

  • gouddelver

    Het gaat mij om de inhoud, niet om de auteur
    Een paar dagen geleden stuurde ik al een mailtje naar de DSE-Helpdesk dat ik mij een voetballer voelde op een volkomen leeg veld: wel af en toe een bal maar geen andere spelers te zien. Daar begint nu trouwens verandering in te komen.
    Mijn mening over openbaarheid van accounts is: wie een website opent of een weblog opent, zoekt de publiciteit. Wie geen openbaarheid wenst schrijve een geheim dagboek en berge dit iedere avond onder zijn/haar hoofdkussen. Ik ben dus nieuwsgierig naar wat anderen op internet te vertellen of te vertonen hebben. Daarmee zeg ik tevens, dat het product, de inhoud, mij meer interesseert dan de persoon van de auteur, de producent. Het betekent ook dat ik niet hoef te weten wie er nog meer online zijn terwijl ik zelf bezig ben, maar dat ik wel graag hun stekjes wil kunnen aanklikken om te zien of er nog iets nieuws uit hun pen of camera gekomen is.

    • Anoniem

      Dank je wel.
      Ik ben blij met de beslissing die het bestuur van DSE genomen heeft, om DSE lekker transparant te houden/maken!
      Houdoe & Bedankt,
      Rudio

    • ideler

      Het DSE-bestuur heeft na rijp beraad besloten
      DSE NIEUWE HOMEPAGE EN PRIVACY

      DSE heeft een heel belangrijke doelstelling: wij willen via onze server regionale non-profit organisaties en individuele burgers met elkaar in contact brengen. DSE biedt daarvoor de faciliteiten en het platform. DSE wil een ‘community’ zijn. De modernisering van DSE en nu ook van de homepage zijn nadrukkelijk in gang gezet om die doelstelling te benadrukken.

      Om te kunnen communiceren moet je elkaar natuurlijk wel kunnen vinden.
      De homepage biedt de mogelijk om te kunnen zien wie er bij DSE online is.
      Na rijp beraad heeft het bestuur van DSE besloten om vanaf vandaag die optie aan te zetten. Later dit jaar zal het ook mogelijk worden om makkelijk te kunnen zoeken naar de websites van de DSE-gebruikers.

      Wij vinden dat de privacy daarmee bewaard blijft. Immers, we laten alleen de accountnaam zien en NOOIT jouw gegevens die bij dat account horen.
      Mocht je die accountnaam niet willen laten zien, dan volstaat het om NIET in te loggen. Dan blijf je geheel anoniem. Je kunt dan wel alle reacties lezen, je mag alleen niet meediscussieren.

      Wij hopen dat DSE met zijn nieuwe faciliteiten een bruisende community wordt!

      Bestuur DSE