Aandacht voor petitie behoud steentjeskerk

Graag aandacht voor het volgende: Op dit moment loopt een petitie (zie hieronder) die nu ongeveer 600 ondertekenaars heeft.
We hopen van harte dat u deze lijst wilt aanvullen.

Graag aandacht voor het volgende: Op dit moment loopt een petitie (zie hieronder) die nu ongeveer 600 ondertekenaars heeft.
We hopen van harte dat u deze lijst wilt aanvullen.

Petitie:

PROTEST OVER UITVERKOOP STEENTJESKERK EN KUNSTBELEID IN EINDHOVEN.

Kunstliefhebbers, kunstenaars, en geïnteresseerden en sympathisanten uit Eindhoven en de regio

CONSTATEREN
dat wij in Eindhoven, de slimste, de gulste, de gekste, de vijfde stad van het land, niet meer naar tentoonstellingen kunnen gaan kijken van onze eigen kunstenaars. Wij vinden het hoogst merkwaardig en verkeerd dat het Eindhovens gemeentebestuur heeft beslist over het laten verdwijnen van een podium voor de regionale beeldende en cultuurhistorische kunst (Museum Kempenland in de Steentjeskerk) zonder zich iets aan te trekken van de mening en wens van de bevolking die het aangaat, en die er ook niet in gekend is. Wij zijn van mening, dat het gemeentebestuur hen niet serieus neemt.
Wij vinden het een slechte zaak, dat wij naar Tilburg, Breda of Antwerpen of nog verder moeten om tentoonstellingen te zien die hier thuis horen.
Wij vinden, dat het een slechte zaak is, dat na 80 jaar een streep is getrokken door Museum Kempenland, dat mede door ons gemeenschapsgeld haar functie voor ons kon vervullen, en er niets voor in de plaats is gekomen.
We vinden het een slechte zaak dat onze collectie elders wordt uitgeleend of helemaal niet meer te zien is, omdat er in onze stad geen plaats meer voor (over) is.
Wij constateren, dat HOME (Eindhoven Museum) op geen enkele manier in deze leemte kan voorzien.

EN VERZOEKEN
opnieuw te kijken naar de dringende vraag om de Steentjeskerk weer terug te geven aan de bevolking als plek om langer lopende tentoonstellingen te kunnen zien van zowel regionale kunstenaars, van cultuurhistorische exposities, jeugdkunst en bijvoorbeeld “Kunstlicht in de Kunst”.
Wij vinden dat het met de juiste mensen mogelijk moet zijn deze voorziening weer te herstellen.
Wij vragen deze voorziening terug voor de regio en in het bijzonder voor Eindhoven, een stad die zich in cultureel opzicht wil profileren als culturele hoofdstad, maar op dit gebied een grote fout heeft gemaakt.
Wij willen aantonen dat onder de bevolking een groot draagvlak is voor het behoud van een podium voor de beeldende kunst.

Hebt u deze overtuiging ook onderteken dan deze petitie via internet, klik op onderstaande link, en stuur hem zo veel mogelijk door.

http://petities.nl/petitie/protest-uitverkoop-steentjeskerk-en-kunstbeleid-eindhoven

Laura Joosten, inwoner van Eindhoven
Anne Rensen,beeldend kunstenaar. Actief voor behoud van platform beeldende kunst.

2 reacties

 • gouddelver

  Helaas ook een domme stad
  De slimste, de gulste, de gekste. Ja, maar ook één van de domste. Dat blijkt uit de sluiting van dit voor de oude cultuur van de regio representatieve museum. En zo’n stad kan zich wel culturele hoofdstad wanen, maar waan is geen werkelijkheid.
  Eindhoven zou werkelijk enige culturele allure behouden hebben, als de Steentjeskerk, net als bijvoorbeeld het Amsterdams Historisch Museum, behouden en in ere gehouden was. Maar nee, deze stad doet gewoon mee in het hedendaagse showbizzcircus waarbij het vooral gaat om het uitrollen van rode lopers voor vermeende kunstbobo’s, flink handen schudden en champagne schenken, een hoge borst opzetten en het wegblazen van fraai gekleurde zeepbellen. Culturele substantie? Ho maar.
  Ik vrees echter, dat het niet beter zal worden. Veel geesten zijn verruwd, het grove en gemakkelijke is normaal en zelfs toonaangevend geworden, en veel officiële, erkende kunst heeft zich inhoudelijk zo ver van de mensen en het gezond verstand verwijderd, dat de meesten er geen interesse meer in hebben. Bovendien is in Nederland ook alles wat traditioneel is of daarnaar zweemt, al jaren geleden bij het afval gezet, tenzij het gaat om kunstwerken van – liefst ver – vóór 1900. Slechts zeer weinigen in Eindhoven en wijde omgeving toonden dan ook belangstelling voor Museum Kempenland, al waren het er waarschijnlijk toch meer dan voor het abstracte Van Abbe.
  Tot nu toe 600 handtekeningen – ik heb er jammer genoeg maar één -, het is niet indrukwekkend. Toch zullen het er waarschijnlijk geen 1000 worden. De massa komt alleen nog in de benen voor gegloei in de straten en geloei in het voetbalstadion. Het volk krijgt wat het volk vraagt en de cultureel geïnteresseerde laag is hier – en niet alleen hier – erg dun.

 • gerrit16

  Tekenen
  Ik heb getekend. U ook?

  gerrit