15 en 16 mei actiedagen stichting Tuin en Kunst (Budel, NB)

Tijdens het pinksterweekeinde begint bij stichting Tuin en Kunst (Fabrieksstraat 85, Budel) het zomerseizoen met twee actiedagen. Graag nodigen wij u uit ons deze dagen te bezoeken. De tuinen en kunstwerken zijn dan gratis te bezichtigen. Rob Blöte (objecten), Heleen Dekker en Piet Kerkhof (ceramiek), Katja van den Eijnden (beelden en schilderijen) en Truus Kraaijeveld (beelden en schilderijen) stellen werk tentoon. Enkele kunstenaars zijn aan het werk te zien.

Tijdens het pinksterweekeinde begint bij stichting Tuin en Kunst (Fabrieksstraat 85, Budel) het zomerseizoen met twee actiedagen. Graag nodigen wij u uit ons deze dagen te bezoeken. De tuinen en kunstwerken zijn dan gratis te bezichtigen. Rob Blöte (objecten), Heleen Dekker en Piet Kerkhof (ceramiek), Katja van den Eijnden (beelden en schilderijen) en Truus Kraaijeveld (beelden en schilderijen) stellen werk tentoon. Enkele kunstenaars zijn aan het werk te zien. Truus Kraaijeveld geeft beide dagen een workshop buiten schilderen voor beginners en gevorderden: met eigen materiaal naar keuze aan de slag (aanmelden via 040 2264284). Vele gebruiksplanten zoals keukenkruiden en planten met medicinale werking zijn te verkrijgen. Gedurende de actiedagen worden verse kruidige zoete en hartige versnaperingen bereid. Alle gasten krijgen een kleine traktatie. Er is een boekenmarkt te bezoeken met de nadruk op kruiden in de keuken. De tuinen zijn (ook gedurende de rest van het jaar) geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Tuin en Kunst
De unieke kruidentuinen van stichting Tuin en Kunst zijn in 1991 opgericht. Tuin en Kunst is voortgekomen uit de kwekerij die al sinds 1977 bestaat. De stichting heeft zich toegelegd op het aanleggen van een uitgebreide collectie gebruiksplanten. Dit heeft geleid tot een verzameling met een grote verscheidenheid aan soorten. In de tuinen bevinden zich bovendien verschillende kunstwerken.
Ongeveer 500 soorten gebruiksplanten zijn verdeeld over een oppervlakte van 1,5 hectare. De natuurlijke afscheidingen tussen de tuinen, in de vorm van wallen van plantenresten, zorgen samen met de vijvers voor een uniek ecosysteem. Hierin leven zeldzame planten, dieren, vogels, insecten en amfibieën. Dit natuurlijk evenwicht vormt een onmisbare context voor de tuinen.
Het beeld van de tuin wordt bepaald door de nadruk die is gelegd op de verzameling. Deze verzameling is ingedeeld in mogelijkheden van gebruik. Bij binnenkomst kan men zich wegwijs laten maken in een overzichtstuin gebaseerd op de Flora. Behalve leerzaam en interessant, net als een bezoek aan een museum, zijn de tuinen ook geschikt om gewoon een mooie wandeling in te maken of om op een bankje uit te rusten. Tijdens een bezoek wordt op verzoek informatie gegevens over de mogelijkheden van gebruik, geschiedenis, oorsprong en folklore van de planten of advies gegeven voor de eigen tuin. In overleg met de stichting kan, voor diverse kunstvormen, expositieruimte in de tuin beschikbaar worden gesteld. In en om het winkeltje en de kassen zijn producten die aan de stichting gerelateerd zijn zoals planten, planten in sierpotten, zaden, boeken over kruiden en ceramiek te koop. Voor (groeps)rondleidingen kan contact met de stichting worden opgenomen.

Routebeschrijving
Vanaf de A2:
Volg vanaf afslag 37, Budel, de Randweg Oost tot het eind. Sla linksaf de Fabrieksstraat in tot nummer 85 aan uw linkerhand.

Openbaar Vervoer:
Neem vanaf NS-station Weert BBA-buslijn 173 richting Eindhoven en stap uit bij halte St. Josephplein. Loop ongeveer 20 minuten de Fabrieksstraat in tot nummer 85 aan uw rechterhand.

Meer informatie:
Stichting Tuin en Kunst
Mw. J. Blöte
Fabrieksstraat 85
6021 RC Budel (NL)
Tel. : 0495 491345 / 06 12905504
E-mail : tuinenkunst@hotmail.com