13 juni 2015: het Requiem van Gabriel Fauré met het Miserere van James MacMillan

Het Strijps Kamerkoor en het Monteverdi Kamerkoor Utrecht voeren het Requiem van Gabriel Fauré uit in een versie, die mogelijk nog soberder is dan die waarvoor de componist zelf gekozen heeft. Dirigent Wilko Brouwers bewerkte het instrumentale gedeelte van de partituur voor een bezetting van strijkkwartet en harmonium.

Het Strijps Kamerkoor en het Monteverdi Kamerkoor Utrecht voeren het Requiem van Gabriel Fauré uit in een versie, die mogelijk nog soberder is dan die waarvoor de componist zelf gekozen heeft. Dirigent Wilko Brouwers bewerkte het instrumentale gedeelte van de partituur voor een bezetting van strijkkwartet en harmonium. De hechtheid, geslotenheid van het strijkkwartet enerzijds en de kleurrijkheid van het historische Franse drukwindharmonium anderzijds brachten hem ertoe dit experiment te wagen.

Als opmaat voor Fauré’s Requiem klinkt een achtstemmige compositie van de Schotse componist James MacMillan. Diens Miserere, gecomponeerd in 2009 voor het Vlaamse Laus Polyphoniae festival, is gebaseerd op Psalm 51: “Wees mij, God, in uw goedheid genadig, neem in uw erbarmen mijn overtredingen weg.” De kleurrijke, door het gregoriaans geïnspireerde muzikale taal van MacMillan sluit prachtig aan bij de klankwereld van Gabriel Fauré.

Met medewerking van: sopraan Charlotte Houberg, bariton Ludovic Provost, strijkkwartet EnAccord en harmoniumspeler Dirk Luijmes (onder voorbehoud)

Plaats: Augustijnenkerk (Paterskerk), Eindhoven

Tijd: 20:00

Prijs: €7,50 / €15,00 / €17,50 – zie http://strijpskamerkoor.nl/kaartverkoop.html