Weerhistorie: De recordwarme mei-maand 2018 in de regio Eindhoven.

De afgelopen mei-maand was ook in onze regio recordwarm. Het maandgemiddelde is uitgekomen op 16,9 ⁰C. Dat is wel heel erg hoog want normaal ligt dit gemiddelde op 13,5 ⁰C. Heel opvallend is dat de mei-maanden van de laatste 3 jaren steeds recordwarm waren.

Mei 2016 gem. 15,1 ⁰C
Mei 2017 gem. 15,7 ⁰C en
Mei 2018 gem. 16,9 ⁰C.

Het KNMI concludeert op basis van de cijfers van De Bilt dat de afgelopen maand de warmste meimaand is in 300 jaar!
Ik kan geen 300 jaar terug kijken maar waarschijnlijk geldt dat ook voor de regio Eindhoven. Ik kan voor onze regio 70 jaar terugkijken en in die 70 jaar is er geen mei-maand te vinden die ook maar een beetje in de buurt komt van mei 2018.
Vorig jaar is mei ook zeer warm verlopen. Wie dat nog eens na wil lezen kan hier terecht (https://www.dse.nl/node/view/5399 )
Mei 2018 is dus extreem warm verlopen en was bovendien ook nog extreem zonnig.
De neerslag hoeveelheid was redelijk normaal hoewel de neerslagduur kort was (zie tabel)

Naast een recordhoog maandgemiddelde had mei 2018 ook een recordhoog gemiddelde van de dagelijkse maximum temperaturen. Dit gemiddelde (zie tabel) is uitgekomen
op 23,2 ⁰C. Dat is des te meer opmerkelijk omdat het oude record van vorig jaar was en dat is dus nu al verbeterd.
De warmste dag in mei van dit jaar was “slechts” max. 29,6⁰C. Net geen tropische dag dus. Elders in Nederland meldt men wel 1 of 2 tropische dagen.
We hadden in onze regio deze maand 21 warme dagen. Dat is ook al weer extreem veel en een verbetering van het record van 1989 en 2017.
Ook het aantal zomerse dagen was record hoog. We hadden ditmaal 14 zomerse dagen in mei en dat was een verbetering van het record uit 2000.
Dat we een warme maand hadden blijkt ook uit de totale warmtesom van deze maand. We kwamen op 128 uit en ook dat was weer een verbetering van het record van vorig jaar. Ook het Hellmann warmtegetal was record hoog. Ook hier is het record van vorig jaar verbroken en mei 2018 is uitgekomen op 36.

Als je de bijgaande maandtabel bekijkt dan zie je duidelijk hoe extreem warm deze maand is geweest. De genoteerde temperaturen horen eerder bij een juni-maand dan bij mei.

Ik heb in de tabel extreme waarden rose gekleurd zodat ze beter opvallen.
Na het bekijken van de tabel is een terechte vraag :
“Waar gaat dat heen met de opwarming van ons klimaat?”
In 1962 zaten we met de gemiddelde mei temperatuur maar net boven de 10 graden en nu in 2018 zitten we dus bijna op 17 graden!

Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *