VRZA logo

Vereniging voor

Radio Zend Amateurs

afd Oost-Brabant


Welkom op de homepage van de Vereniging voor Radio Zend Amateurs, afdeling Oost-Brabant (VRZA-ob), gevestigd in Geldrop. Wij zijn een regionale afdeling van een landelijke vereniging voor radiozendamateurs, de VRZA.

De VRZA richt zich op alle radiozendamateurs en andere technisch geinteresseerden, die zich hobbymatig bezig houden met zendontvangers, elektronica en computers, om te experimenteren met allerlei vormen van communicatie, vanaf de morsecode tot de nieuwste digitale technieken. Als je lid wordt van de VRZA kan je iedere maand een digitaal tijdschrift over de hobby lezen, de CQ-PA, en kun je gebruik maken van de dienstverlening van de vereniging waaronder het versturen en ontvangen van QSL kaarten.

Klik hier als je meer wilt weten over het radiozendamateurisme.

Kijk op onze agenda om te zien wanneer onze bijeenkomsten zijn.

De data van de bijeenkomsten van 2019 zijn nu toegevoegd.

PA3CQY 30 jaar lid

Op 20 januari hebben we gevierd dat Frits PA3CQY 30 jaar lid was van de VRZA en van onze afdeling. Zelfs de huidige bestuursleden kunnen dat niet zeggen. Op de foto links Kees PB0AIA (voorzitter), midden Maarten PA3FGK (penningmeester) en rechts Frits PA3CQY, vlak nadat hij de VRZA gouden speld uitgereikt had gekregen.

Frits is lid sinds 1980 heeft alle vijf de clublokalen van de afdeling meegemaakt, een in Eindhoven en vier in Geldrop. Hij is bij bijna elke bijeenkomst aanwezig geweest, alleen als er zeer buitengewone omstandigheden waren, zoals buitengewoon slecht weer of gezondheids problemen, kon hij er wel eens niet bij zijn, maar dit kwam zelden voor. Frits is een graag geziene gast die mooie verhalen kan vertellen van zijn tijd als machinist op de wilde vaart vlak na de oorlog, in een tijd waarin men nog op stoom voer, en van zijn avonturen bij Philips, waarvoor hij ook nog een aantal jaren in Brazilie werkzaam geweest is. Helaas zijn zijn ogen tegenwoordig wat minder, maar in het verleden bracht hij regelmatig zijn knutselprojecten mee naar de bijeenkomsten, zoals kortegolf zendontvangertjes of een magnetic loop antenne. Wanneer het nodig is, is hij altijd bereid de afdeling bij te staan, en hij verleent regelmatig goede diensten bij de kascontrolecommissie als de financien weer eens nagepuzzeld moeten worden. Ook al is Frits al 85 jaar, we hopen hem nog vele malen welkom te kunnen heten op onze bijeenkomsten. We hopen dat de fles toverdrank van Dr. Bols die we je uitgereikt hebben je hierbij van dienst kan zijn!

Bijeenkomsten zijn op de oneven weken

Toen we nog in onze vorige lokatie zaten, waren de data van onze bijeenkomsten soms wat onregelmatig. Maar nu we voortaan in het honk van de groene mannen zitten, komen we voortaan zeer regelmatig bij elkaar op elke oneven week van het jaar, dus zeer regelmatig elke 14 dagen, nog steeds op de donderdag avond.

Verhuizing

De VRZA afdeling Oost-Brabant houdt de bijeenkomsten niet meer in Wijkgebouw Oranjeplein. We zijn op dit moment op zoek naar een alternatieve lokatie. Nu hebben we een tijdelijk onderkomen in de oude Renault garage aan de Emmalaan. Houd de zondagavondronde in de gaten voor de nieuwste informatie of schrijf een email aan vrzaob at dse.nl. Routebeschrijving naar de nieuwe lokatie hier.

Door deze nieuwe plek kunnen we onze bijeenkomsten wel vaker houden dan bij de oude. Aangepaste agenda hier.

Evoluon

Onze voorzitter PB0AIA heeft een site gemaakt over het wetenschap en techniek museum, dat vroeger in het Evoluon gehuisvest was. In het Evoluon had het zendamateurisme een bijzondere plaats, de eerste en enigste beroeps zendamateur ter wereld had hier een opstelling die de hobby onder de aandacht bracht. Ga gauw kijken op www.evoluon.org. Als u nog wat leuks van het Evoluon thuis hebt liggen, laat van u horen via de site!

Dodge WC52 / GMC CCKW 353

Een mooi project van ons lid PB0AJN is het in orde maken van een Dodge WC52 (Weapons Carrier) truck uit 1944 als radio wagen, met originele apparatuur uit de oorlog, hierbij een handje geholpen door PB0AIA, die inmiddels ook een GMC rijker geworden is. Klik hier voor foto's van deze voertuigen.

Met deze voertuigen zullen wij regelmatig demonstraties gaan geven over de communicatie tijdens de tweede wereld oorlog.

Meer nieuws

Klik hier voor de overige nieuwsberichten

Activiteiten van de VRZA afdeling Oost-Brabant:

Opleidingen

De afdeling verzorgt opleidingen voor diegenen die interesse hebben in het zendamateurisme. Er wordt door Tony PA0KER een cursus CW (Morse) verzorgd voor zij die nog interesse in deze mode van communicatie hebben. Met morse kom je verder weg dan met spraak en je zender is simpeler, dus makkelijker zelf te bouwen! Naast het puur oefenen in het zenden en ontvangen van CW wordt er ook aandacht besteed aan 'operating practice', oftewel hoe je in de praktijk een radioverbinding maakt, dan kun je meteen aan de slag als je de machtiging binnen hebt.

Hiernaast houdt Anton PA0AST een theoriecursus, voor diegenen die het N- of C-zendexamen willen gaan afleggen.

De cursussen vinden plaats op de dinsdag avond. Er wordt een kleine bijdrage aan de cursisten gevraagd om de kosten te dekken. Ook wordt er wel enige inzet van de cursisten verwacht. Je moet er rekening mee houden dat je er een half jaar tot een jaar bezig bent voordat je je de benodigde kennis eigen gemaakt hebt. Voor meer informatie stuur een email aan vrzaob at dse.nl

Er is ook een cursus voor het zendexamen via internet beschikbaar. Deze is niet van onze afdeling maar wordt verzorgd door het DLZA team. Deze cursus werkt via het Teamspeak systeem. Meer informatie over deze cursus is te vinden op de DIG website

Geschiedenis

Een overzicht van de geschiedenis van de afdeling sinds 1990 vind je hier

Een andere indruk van onze aktiviteiten kunt u zien op dit fotoverslag van een van onze open dagen.


Links

Voor een heleboel algemene informatie over het zendamateurisme moet je kijken bij De VRZA home page, De VERON home page of Startkabel.

Een geweldig pakhuis van zend amateur / luister amateur software is te vinden op de Simtel site van Walnut Creek CDROM in de directory hamradio.

Een van de instellingen die door onze afdeling van harte worden ondersteund is de het Zendamateurmuseum 'Jan Corver'

Kijk ook eens op de home page van de Surplus Radio Society de vereniging voor verzamelaars van militaire dump zend-ontvangers en andere nostalgische apparatuur voor de radiozendamateur.

Liefhebbers van luisteren naar verre kortegolf omroepstations moeten beslist eens kijken naar de Benelux DX club.

Over knutselen gesproken... voor de echte elektronica knutselaar die een echt gek, leuk knutselproject zoekt moet eens kijken op http://home.earthlink.net/~lenyr/ alles van zelf radiobuizen maken tot (vonk)zendertjes!


Als je meer wilt weten over de VRZA afdeling Oost-Brabant, stuur dan een mailtje aan vrzaob at dse.nl)


---- Digitale Stad Eindhoven ----
Deze pagina wordt beheerd door Kees Stravers (vrzaob at dse.nl). 73 de PBoAIA!