Preventie en zorg rond AIDS

AIDS is en blijft voorlopig een belangrijk maatschappelijk- en volksgezondheidsprobleem.

Sinds het bekend worden van het ziektebeeld AIDS in 1982 is de kennis over de oorzaak (en daarmee de preventie) en de ontwikkeling van het ziektebeeld stormachtig gegroeid. Genezing van de ziekte AIDS is nog steeds niet mogelijk en dit is op korte termijn ook niet te verwachten. De enige mogelijkheid om uitbreiding van de AIDS-epidemie te voorkomen is op dit moment nog steeds alleen preventie.Stijging aantal soa's
GGD treft SOA aan bij ruim 13% van de bezoekers van SOA-spreekuur (3-4-2012).

In 2011 bezochten 13.804 klanten het soa-spreekuur van de GGD’en in Noord-Brabant en Zeeland. Dit is een stijging van 5,6% ten opzichte van 2010. In ruim 13% van de gevallen trof de GGD een seksueel overdraagbare aandoening (soa) aan.

Het aantal syfisgevallen in het werkgebied van de Brabantse en Zeeuwse GGD’en daalde. Daarentegen steeg het aantal gonorroebesmettingen het afgelopen jaar opnieuw. Dit komt overeen met de uitkomsten van de Landelijke Thermometer soa en hiv die het RIVM op 3 april presenteerde. De thermometer seksuele gezondheid biedt een snel overzicht van de stand van zaken over soa en hiv in Nederland.
 

Merendeel homo- en biseksuele mannen vrijt veilig (11/12/08)

Dat blijkt uit de Schorer Monitor 2008. Toch vindt het soa-expertisecentrum Brabant en Zeeland dit nog geen reden voor onbezorgdheid. Want ook in 2008 hadden weer meer jonge homo- en biseksuele mannen onbeschermde anale seks in vergelijking met 2007.

Schorer Monitor 2008
Vooral mannen die in aanraking komen met drugs, darkrooms en internetdating hebben vaker onbeschermde anale seks. Zo blijkt uit de Schorer Monitor 2008, een jaarlijks online onderzoek van de Universiteit Maastricht en Schorer. Hierin beantwoorden homo- en biseksuele mannen vragen over hun seksleven. De verzamelde gegevens zijn van belang voor de landelijke en lokale hiv/soa-preventie.

Soa-expertisecentrum Brabant en Zeeland
De samenwerkende Brabantse en Zeeuwse GGD’en werken als soa-expertisecentrum vanuit poliklinieken op acht locaties: Breda, Bergen op Zoom, De Bosch, Eindhoven, Helmond, Tilburg, Goes en Terneuzen. Deze GGD’en nodigen alle homo- en biseksuele mannen uit zich regelmatig te laten testen op soa (halfjaarlijks) en soa/ hiv (jaarlijks). Dit zou een vast onderdeel moeten zijn van een gezond seksleven.

Maak een afspraak
Voor een test kunnen homo- en biseksuele mannen een afspraak maken op één van de spreekuurlocaties van het soa-expertisecentrum in Breda, Bergen op Zoom, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond, Tilburg, Goes en Terneuzen. Het callcenter is hiervoor dagelijks bereikbaar, via tel. 0900-369 69 69 (€ 0,10 per minuut).

Gratis hiv-test
Een hiv-test in combinatie met een soa-onderzoek is gratis. Maak altijd eerst een afspraak, want er zijn geen inloopspreekuren!

Gratis HBV vaccinatie voor homo- en biseksuele mannen
Hepatitis B komt voor bij 1 op de 10 homo- en biseksuele mannen. Het is een zeer besmettelijke en ernstige ziekte, die door seksueel contact kan worden overgebracht. Een serie van drie vaccinaties beschermt hiertegen. De GGD’en adviseren alle homo- en biseksuele mannen zich te laten inenten tegen hepatitis B. Zij kunnen een afspraak maken via tel. 0900- 369 69 69 (€ 0,10 per minuut) of bellen naar GGD Brabant-Zuidoost afd. SOA tel. 08800-31344 of via www.b-a-man.nl

Meer informatie
Wilt u een afspraak maken op een van bovenstaande locaties? Neem dan contact op met het callcenter van het Soa-expertisecentrum Brabant en Zeeland via tel. 0900-3696969 (€ 0,10 p/m).

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over soa/hiv? Neem dan contact op met de Aids Soa Infolijn 0900 - 204 204 0 of 0900 – AIDSSOA (€ 0,10 p/m). of met GGD Brabant-Zuidoost tel. 08800-31344.

De uitkomsten van de Schorer Monitor 2008 staan op www.schorer.nl/monitor.
Voor informatie over een gezond seksleven: www.mantotman.nl

Dit was een persbericht van de GGD Brabant Zuidoost.

Vrij Veilig Team
Bij de GGD BZO loopt het project van het Vrij Veilig Team. Vrijwilligers geven voorlichting over veilig vrijen aan mannen die sexcontacten hebben op de baan en distribueren folders.
Zie voor uitgebreide informatie over dit team en de mogelijkheden om vrijwilliger te worden de eigen folder (Acrobat).
Projectinformatie: (040) 238 40 66

Buddyproject
Buddy's ondersteunen mensen die besmet zijn met het HIV-virus: een luisterend oor bieden, vergezellen bij artsenbezoek, kortom psychosociale en praktische ondersteuning. Buddy's werken vrijwillig. Zij worden geselecteerd, geschoold en begeleid door de Algemene Hulpdienst Eindhoven (AHD) volgens de landelijke richtlijnen buddywerk.
Info bij AHD via (040) 244 76 69 (Luc van Dijck).

HIV-test
De HIV-test kan afgenomen worden door de eigen huisarts (gratis). De uitslag wordt opgenomen in het medisch dossier. Bij de GGD BZO is het ook  mogelijk je anoniem te laten testen. Vooraf krijg je een gesprek over de met deze test samenhangende problematiek.
Zie de site van de GGD BZO.

Naast bovengenoemde activiteiten stimuleert de GGD emancipatiebeleid, informele zorg en gezondheidsvoorlichting.

Adres GGD BZO, kantoor Eindhoven:
De Witte Dame
Clausplein 10,
5611XP  Eindhoven.

Ook voor reizigersvaccinaties. Deze zijn ook te verkrijgen op de kantoren:
Callenburgh 2, Helmond en
Valkenierssstraat 125, Valkenswaard.
 

Telefoon:
088 0031 100

Contactpersonen (sociaal verpleegkundigen):
Astrid van de Laarschot en Marion van den Boom.

Zie eerst de website van de GGD Zuidoost Brabant: http://www.ggdbzo.nl/?comid=1&modid=73

Informatie uit 'Het RoZe Circuit', een homo/lesbische wegwijzer voor Eindhoven.
Laatst bijgewerkt op 24 mei 2012.