DSE 2002

Modernisering van een Digitale Stad
Ik door Dik

 

Mijn naam is Ron van den Dungen en ik ben sinds het prille begin betrokken bij DSE. Deze stichting, De Digitale Stad Eindhoven, draait vrijwel volledig op de inzet van vrijwilligers en is in december 1994 opgericht door Egbert-Jan Sol, Remy Wetzels en Guido van Rooij. De eerste drie jaren heb ik hen bijgestaan als medebestuurslid en heb ik mijn steentje kunnen bijdragen door op allerlei manieren mee te bouwen, te besturen en zowel medevrijwilligers als sponsors te werven. Mijn toenmalige werkgever Hewlett-Packard was zelfs bereid tot een substantiële bijdrage als hoofdsponsor. Inmiddels heb ik van het leveren van hoogwaardige Web- en Application Hosting Services mijn dagelijks werk gemaakt bij Atos Origin. Daarnaast laat ik me voor leuke klussen op dit gebied graag freelance inhuren.

Sinds begin 2001 ben ik ook weer intensief en onbezoldigd betrokken geraakt bij DSE nadat het bestuur -ondertussen voorgezeten door Ben Waumans- mij vroeg om wat ideeën voor verbeteringen aan DSE op een rij te zetten. Aanleiding vormde mijn stelling dat Eindhoven in het kader van Kenniswijk eigenlijk ook Kennissenwijk zou moeten worden. Ik denk namelijk dat Internet voornamelijk draait om interpersoonlijke contacten en communicatie. Het is niet bij het bestuurlijk advies gebleven en uiteindelijk ben ik, aangespoord door een enthousiast geworden DSE-bestuur, de kar gaan trekken om DSE te moderniseren.

In maart en in mei 2001 zijn we met alle vrijwilligers bijeengekomen en hebben we wat wilde plannen gemaakt. De conclusie van die bijeenkomsten was dat we aan een omvangrijk project waren begonnen dat we DSE 2002 hebben gedoopt. Na ruim een jaar hard werken met steeds meer en steeds enthousiastere vrijwilligers ben ik hieronder begonnen met het opmaken van een voorlopige balans.


 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 

Postfix
 
 


 
 


 
 

mIRC Homepage
 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
  

    

Modernisering

Faciliteiten

Digitale Stad Eindhoven richt zich op drie min of meer onafhankelijke diensten:
 1. Wegwijzer in de regio
 2. E-mail-hosting
 3. Web-hosting
DSE biedt geen Internet-toegang. Andere partijen zijn in staat die dienst zeer professioneel en dikwijls vrijwel kosteloos te verlenen. Eenmaal via zo'n provider op Internet kan bij DSE van de geboden diensten gebruik worden gemaakt. Deze diensten zullen worden uitgebreid en verbeterd. De huidige DSE-gebruikers en bezoekers blijken onder meer de volgende wensen te hebben:
 • Een complete en actuele portal
 • Online en realtime communicatie op sites
 • Discussie-platformen voor specifieke onderwerpen
 • Samenwerken op afstand en bestanden veilig delen
 • Betrouwbare toegang tot E-mail op elk tijdstip van de dag
 • Veilig raadplegen van E-mail vanuit willekeurige plaatsen in de wereld
 • Zo min mogelijk beperkingen op verzenden en ontvangen
 • Oplossingen voor ongevraagde mail (spam en virussen)
 • Meer diskruimte voor persoonlijke Web-sites
 • Mooie URLs (Web-adressen) voor organisaties
 • Alternatieven voor FTP (uploaden van files)
 • Ondersteuning van HTML-editors
 • Instant Web-pagina's en sites
 • Toegangsrestrictie voor delen van de site
 • Inzicht in het bezoek aan de Web-site
 • Gastenboek en stemmenteller

Opruiming

Om een begin te kunnen maken met het invullen van al die wensen moest er eerst flink wat puin worden geruimd. Tijdens de succesvolle jaren van DSE stonden de technische ontwikkelingen niet stil. Her en der zijn op de server aanpassingen gedaan en vernieuwingen gepleegd maar om DSE echt te laten profiteren van de laatste mogelijkheden was het van belang om eerst een grote schoonmaak te houden. Diverse opruimacties waren nodig om orde scheppen en een overzicht te krijgen van de gebruikte accounts en Web-sites, HTML-code, (applicatie) software en (cgi-)scripts.

Vormgeving

Het consistent houden van de vormgeving blijkt een moeilijke opgave wanneer meerdere mensen, de vrijwilligers van DSE, verscheidene HTML-pagina's onderhouden. Daarom zullen een groot aantal pagina's op de vernieuwde DSE voortaan vanuit een database worden gegenereerd. Het bijhouden van de portal-pagina's wordt dan beter beheersbaar en kan uiteindelijk zelfs gedeeltelijk op initiatief van de bezoekers en gebruikers van DSE gebeuren.

Daarnaast zullen we voortaan met behulp van Cascading Style Sheets een groot deel van de vormgeving op een centrale plaats gaan beheren. Daarmee wordt de HTML-code van de eigenlijke pagina's een stuk eenvoudiger. In die centrale CSS staat dan de informatie over het gebruikte font, de kleuren en de achtergrondplaatjes. Op www.handleidinghtml.nl kun je alles vinden over Cascading Style Sheets en correcte HTML-code volgens de standaarden van het World Wide Web Consortium.

Organisatie en procedures

Door DSE werd onderscheid gemaakt tussen twee typen gebruikers: Bewoners en Deelnemers. Bewoners van de Digitale Stad zijn gebruikers met een persoonlijk account. Organisaties konden zich aanmelden als Deelnemer en beschikten over extra faciliteiten. Om verwarring omtrent het aanmelden en toewijzen te voorkomen wordt de procedure sterk vereenvoudigd:
 • iedereen kan direct een account krijgen en is daarmee DSE-gebruiker,
 • dit account kan onder voorwaarden naar status Deelnemer worden opgewaardeerd,
 • iedereen kan een link in de diverse rubieken van DSE aanvragen naar zijn site,
 • er komt een mogelijkheid tot sponsoring d.m.v. banners in de rubrieken,
 • er komen duidelijke en stricte voorwaarden voor het gebruik van DSE. • Platform

  Hardware

  Omdat de nieuwe applicaties veel rekenkracht gaan vergen is gezocht naar een krachtige server. Die rekenkracht is vooral nodig omdat intensief gebruik zal worden gemaakt van databases en encryptie. De keuze is uiteindelijk gevallen op een Dell PowerEdge 2550, met 100GB RAID, 1GHz dual CPU en 1GB memory. De PowerEdge bleek aanzienlijk beter te presteren dan vergelijkbare andere hardware met dezelfde opgegeven specificaties.
   
   


  Open Source

  Er zijn diverse redenen om te kiezen voor kosteloze Open Source Software. DSE kan het zich eenvoudig niet veroorloven om geld uit te geven aan dure licenties die nodig zouden zijn voor Closed Source Software. Open Source Software heeft echter ook het grote voordeel dat de code inzichtelijk is en dus kan worden aangepast en uitgebreid. Op die manier kunnen relatief snel sterk verbeterde en nieuwe toepassingen ontstaan. Het project DSE 2002 voegt verscheidene Open Source pakketten samen tot een nieuw geheel en is in die zin uniek .
   
     UNIX

  Er zijn diverse Open Source UNIX-systemen beschikbaar. FreeBSD is een zeer geavanceerd UNIX-systeem en voor server-toepassingen uitermate geschikt vanwege de grote stabiliteit. Al vanaf de oprichting draait DSE op FreeBSD. De geringe down-time in al die jaren heeft die stabiliteit ruimschoots bewezen.
   
   

  Beveiliging

  Veel mensen realiseren zich niet dat hun wachtwoorden (en de rest) meestal voor iedereen 'zichtbaar' over het Internet worden gestuurd. Anderen met wie het netwerk wordt gedeeld (en dat gebeurt op de werkplek, op scholen of bij openbare Internet-gelegenheden) kunnen vrij gemakkelijk meekijken. Om dit tegen te gaan zijn speciale maatregelen nodig. Ook daarvoor zijn diverse Open Source producten beschikbaar. De bekendste is OpenSSL, een soort 'bouwdoos' voor encryptie.

  SSL staat voor Secure Socket Layer, een toegevoegde beveilingslaag om het Internet-verkeer, op het moment van versturen, te versleutelen. Aan de kant van de ontvanger dient de data dan ook weer te worden ontsleuteld als het wordt ontvangen. Dit coderen en decoderen kan ertoe leiden dat beveiligde communicatie trager is.

  Met behulp van OpenSSL wordt het onmogelijk om wachtwoorden en andere zaken af te luisteren. OpenSSH is een van de pakketten die gebruik maken van OpenSSL en biedt de gebruikers van DSE de mogelijkheid om op een veilige manier bestanden te uploaden. Het protocol wat gebruikt wordt heet SFTP, wat staat voor Secure File Transfer Protocol.

  De nieuwe machine is ook voorzien van het indringer-detectiesysteem SNORT. SNORT houdt dag en nacht het netwerk in de gaten en beschermt de machine tegen kwaadaardige aanvallen.
   
   

  Web-server

  Apache is de meest gebruikte Web-server op het Internet en eveneens een sprekend voorbeeld van zeer succesvolle Open Source software. Op de nieuwe Digitale Stad Eindhoven zal een uitgebreide Apache Web-server draaien met diverse extra modules om koppelingen te maken naar andere pakketten zoals PHP, FrontPage en MySQL.

  De OpenSSL-module zorgt ervoor dat Web-pagina's veilig bezocht kunnen worden via HTTPS. Dit zijn bijvoorbeeld de pagina's waar persoonlijke gegevens op staan of waar gevraagd wordt om een wachtwoord in te vullen. Beveiligde pagina's zijn herkenbaar aan het adres dat begint met https en aan het gesloten hangslotje onderin de browser. HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol, Secure. Door DSE is een officieel certificaat aangeschaft om de veiligheid te garanderen.

  De Web-DAV-module zorgt ervoor dat files op de server eenvoudig kunnen worden bekeken via Web-Folders in Microsoft-producten. Web-DAV staat voor Web-based Distributed Authoring and Versioning en is een standaard voor het (gezamenlijk) op afstand beheren van files op een Web-server.
   
   


  Database-server

  De database server vormt het hart van de nieuwe Digitale Stad Eindhoven. Ook wat betreft Open Source database-servers is er keuze uit verscheidene producten, bijvoorbeeld PostgreSQL en miniSQL. Er is gekozen voor MySQL, onder meer vanwege de grote mate van ondersteuning. Die populariteit van MySQL voor met name Internet-toepassingen is vooral te danken aan de hoge snelheid en stabiliteit van deze server.

  IRC-server

  Een eigen IRC-server op DSE biedt maximale mogelijkheden voor chatten volgens dit beproefde Internet Relay Chat protocol. Het is de bedoeling om elke site op DSE een eigen kanaal te geven op de (Open Source) IRC-server. De IRC-server zal open staan voor connecties van buitenaf zodat in principe elke IRC-client gebruikt kan worden om mee te doen. De populairste client voor PC's is zonder twijfel MiRC.

  IM-server

  Met Instant Messaging kun je zien of mensen online zijn en rechtstreeks korte berichten uitwisselen. Bekende Instant Messaging services zijn ICQ, AOL en MSN. Het Open Source alternatief heet Jabber en is in staat om al die commerciële diensten met elkaar te verbinden. Op DSE zal een eigen Jabber-server gaan draaien. Jabber-clients zijn voor tal van platformen gratis beschikbaar.
   
   

  H323 Video-conferencing

  H323 is een standaard voor het versturen van audio en video over het Internet die onder meer wordt ondersteund door Netmeeting van Microsoft. Op de nieuwe machine zullen experimenten worden uitgevoerd om het gebruik van deze technieken te stimuleren. OpenH323 is een Open Source initiatief op dit gebied.

  Zoekmachine

  Op DSE zal ook een nieuwe zoekmachine gaan draaien. Bekende Open Source zoekmachines zijn ht://Dig, ASPSeek en Swish-e. Een minder bekende is Mnogosearch. Toch lijkt juist deze software heel erg geschikt voor DSE ondere andere vanwege de mogelijkheid om in de Nederlandse taal te zoeken.
   
   
   

  E-mail

  POP3, IMAP en SSL

  POP, een afkorting voor Post Office Protocol. klinkt de meeste e-mail-gebruikers wel bekend in de oren. Vrijwel alle Internet-providers bieden een zogenaamde POP-server aan waarvan de hostname in de e-mail-client moet worden overgenomen opdat e-mail naar de eigen PC kan worden gehaald. Het typisch gebruik van POP bestaat uit het copiëren van de mail naar de eigen PC waarna het op de server verdwijnt.

  Naast POP is er ook IMAP. IMAP staat voor Internet Message Access Protocol en heeft als doel om e-mail op afstand te kunnen beheren alsof het op de eigen PC staat maar zonder het steeds over te halen. Typisch gebruik van IMAP is het synchronizeren van de PC met de server. Het synchronizeren kan beperkt blijven tot alleen de headers van de mail zodat eerst bepaald kan worden of berichten interessant zijn. Op de server blijft actuele mail enige tijd staan. Met de steeds grotere berichtenstroom en reizende mensen met en zonder laptops is IMAP een aantrekkelijk alternatief voor POP. Pegasus Mail is een gratis mail client met ondersteuning voor IMAP.

  Op de nieuwe server van DSE zullen zowel POP- als IMAP-mail-servers naast elkaar draaien. Daarbovenop nog eens twee secure servers die de beide protocollen over SLL (Secure Socket Layer) aanbieden. Met behulp van clients als Outlook Express, Netscape Messenger en Eudora kan e-mail dan volledig veilig worden opgehaald en/of bekeken. De gebruikte software is Courier IMAP in combinatie met OpenSSL en MySQL. Ook Courier IMAP is Open Source.
   
   

  Maildir

  Om optimaal gebruik te kunnen maken van de nieuwe e-mail-mogelijkheden wordt op de nieuwe DSE-machine overgegaan op een andere manier van opslaan van binnenkomende e-mail. Deze nieuwe manier heet Maildir en heeft als voornaamste voordeel dat de e-mail door meerdere programma's gelijktijdig kan worden geraadpleegd. Tot nu toe kon e-mail daarmee verloren gaan omdat alle e-mail in één file stond. Met Maildir zal e-mail voortaan als losse files per bericht in een speciale directory (Maildir) worden bewaard onder de login-directory van de DSE-gebruiker.
   

  Web-mail

  Om e-mail overal ter wereld te kunnen bekijken is er natuurlijk Web-mail. DSE was een van de eerste sites met zo'n Web-gebaseerde mail client. SquirrelMail is een moderne variant in Open Source en zeer geschikt voor de nieuwe DSE, onder meer omdat het IMAP ondersteunt. Om veilig mail te kunnen raadplegen vanaf elke plek in de wereld wordt Squirrel over HTTPS aangeboden.
   
   


  Bestrijding van 'spam'

  Veel DSE-gebruikers klagen over ongewenste (reclame-)berichten in hun mailbox en vragen zich af wat daaraan is te doen. Helaas is er geen echte oplossing voor. Het is nou eenmaal onmogelijk om onderscheid te maken tussen gewenste en ongewenste mail. De enige die dat onderscheid kan maken is de ontvanger. 

  Toch is 'spam' een serieus probleem dat bestreden dient te worden. Gelukkig groeit het besef ook bij overheden dat spamming als een illegale activiteit gezien dient te worden. Vooralsnog is er echter nog geen echte wetgeving en lijkt de beste optie het automatisch onderzoeken van de mail om vervolgens met name conclusies te trekken uit de afkomst.

  Er bestaan op Internet inmiddels databases met daarin als verdacht aangemerkte bronnen. Deze zogenaamde Realtime Black Lists (RBL) kunnen 'online' worden geraadpleegd. Probleem is natuurlijk dat die databases moeten worden bijgehouden en uiteindelijk zal voor het raadplegen waarschijnlijk moeten worden betaald. Vooralsnog zijn er een aantal gratis en is het de moeite waard om een automatische scanner te implementeren. Zo'n scanner zal bepaalde mail alleen als verdacht bestempelen (en niet verwijderen) zodat de ontvanger de mail aan de hand van die bestempeling kan sorteren maar verder vrij blijft om met de mail te doen wat hij wil. Vergelijk het met een stempel van de sorteermachine die op de envelop wordt gezet. Spamassissin is zo'n mail scanner die niet alleen de RBLs raadpleegt maar bovendien de binnenkomende mail ook nog op een indrukwekkend aantal andere zaken test. Desondanks blijft het 'spamgehalte' een advies aan de ontvanger en zal een deel van de mail onterecht worden aangemerkt als spam en vice versa.

  Een effectievere methode is Tagged Message Delivery. Hierbij wordt alle mail van onbekenden in eerste instantie tegengehouden en krijgt de afzender het verzoek om zijn bedoelingen te bevestigen. Pas nadat de afzender de bevestiging heeft gestuurd wordt de mail afgeleverd. Dit levert natuurlijk wat vertraging en ander ongemak op maar de methode is wel heel effectief. Spammers zullen een bevestigingsverzoek niet beantwoorden. Met behulp van een persoonlijke whitelist wordt alle mail van bekenden wel gewoon direct afgeleverd.
   
     Onderscheppen van virussen

  Er zijn gebruikers die aan DSE vragen om virussen te stoppen. Als beheerders van DSE vinden we in principe dat we van de mail aan onze gebruikers  moeten afblijven en dat het de verantwoordelijkheid van de ontvanger is om mail weg te gooien. Daarom onderscheppen we de virus-mail, zetten die een week apart ('in quarantaine') en sturen de gebruiker een waarschuwing.

  Overigens zijn virussen vrijwel zonder uitzondering alleen gevaarlijk als wordt gebruik gemaakt van producten van Microsoft, met name de mail-client Outlook. Op deze pagina staan voldoende verwijzingen naar alternatieven die bovendien veel beter aan de afgesproken Internet-standaarden voldoen.

  Mail versturen

  Om te voorkomen dat DSE wordt misbruikt voor het versturen van spam is enige tijd geleden het versturen van e-mail via DSE beperkt tot Web-mail. Het is dus niet meer mogelijk om in de eigen e-mail client zoals Eudora, Pegasus, Netscape of Outlook de (SMTP-)server van DSE in te stellen als mail-host voor het verzenden van mail. In plaats daarvan zal een andere host gebruikt moeten worden. Meestal heeft de provider die toegang geeft tot Internet een mailhost die op dat moment gebruikt mag worden. Zodra ergens anders wordt ingebeld moet echter weer een andere host worden ingevuld. Dat is onhandig en soms ook onveilig, bijvoorbeeld tijdens reizen of wanneer om andere redenen bij een vreemde provider wordt ingebeld. Die provider kan bovendien op een blacklist staan, zodat de verstuurde mail als spam wordt bestempeld en niet wordt afgeleverd. Zeker wanneer gebruik gemaakt wordt van openbare of gratis providers is die kans aanwezig.

  DSE zou graag ook een betrouwbare en veilige service bieden voor het versturen van e-mail. Het is echter onwenselijk om gebruikers ongecontroleerd toegang te geven tot de DSE-mailhost vanwege de risico's voor misbruik. Gecontroleerde toegang en voorkomen van misbruik betekent allereerst enige zekerheid omtrent de bedoelingen van de gebruiker en vervolgens ook autenticatie bij gebruik. Om dat laatste te bereiken zijn er inmiddels goede oplossingen. De meest geschikte lijkt SASL, Simple Authentication and Security Layer. In combinatie met SSL zou DSE daarmee een betrouwbare en veilige manier van mail versturen kunnen aanbieden. DSE gebruikt Postfix als SMTP server. SMTP staat voor Simple Mail Transfer Protocol.
   

  Mail Aliases

  Het adres waarop DSE-gebruikers e-mail ontvangen is gelijk aan de accountnaam met de toevoeging @dse.nl. Omdat de accountnaam beperkingen kent (zoals een maximum aantal van acht tekens) is daarmee ook de naamgeving van het e-mail-adres beperkt. Op de nieuwe machine wordt het mogelijk om een aantal e-mail-aliases in te stellen die deze beperkingen niet kennen. De enige voorwaarde is het voorkomen van een punt in de alias, bijvoorbeeld Ron.vandenDungen@dse.nl. Een gebruikelijke conventie en nodig om onderscheid te kunnen maken tussen de accountnamen en aliassen. Aliassen zijn trouwens ook erg handig als tijdelijke e-mail-adressen en kunnen bescherming bieden tegen spam.
   

  Mailing Lists

  Aan Deelnemers van DSE zal de mogelijkheid worden geboden om mailing-lists te creëren. Vooral voor leden van verenigingen een erg effectief communicatiemiddel. Dergelijke lijsten zouden er dan bijvoorbeeld zo uit kunnen zien: bestuur@cascade.dse.nl of junioren@cascade.dse.nl met daarop respectievelijk de bestuursleden en de junioren van de zangvereniging. Om de lijst te beheren zal het Open Source product Mailman worden ingezet.
   
   

  Web-site-faciliteiten

  Subdomeinnamen

  Vooral Deelnemers bijken grote waarde te hechten aan het adres waaronder hun site te vinden is op Internet. Om aan die wens tegemoet te komen zijn alle Deelnemer-sites voortaan te vinden via een eigen domeinnaam onder het DSE-domein. Het toegewezen subdomein zal tevens worden gebruikt voor mailing-lists zoals hierboven beschreven. Voor het realiseren van de subdomeinhosting gebruiken we de Rewrite-module van Apache.

  De migratie van alle Deelnemers naar eigen sub-domeinnamen is inmiddels al op de oude server voltooid. Uiteraard zijn alle oude adressen werkend gebleven. Een site is nu op een aantal manieren te bereiken:

  • via http://<site>.dse.nl/    de eigenlijke 'canonical' naam waarnaar alle alternatieven hieronder worden herschreven
  • via http://www.dse.nl/<site>/    de tot nu toe gebruikelijke vorm
  • via http://www.dse.nl/~<gebruiker>    die naam moet blijven werken na een opwaardering naar Deelnemer
  • via http://www.<site>.dse.nl/    omdat dat tenslotte de Internet-conventie is
  • via http://<oudenaam>.dse.nl/    als een Deelnemer een nieuwe naam voor <site> heeft gekozen
  • via http://www.<oudenaam>.dse.nl/    de nette conventie met de oude naam
  • via http://www.dse.nl/<oudenaam>/    omdat die oude naam al op die manier in gebruik was
  • via http://dse.nl/<site>/,  http://dse.nl/~<gebruiker> en http://dse.nl/<oudenaam>/    zonder de www-conventie

  Fotoalbums

  Een van de eerste zaken die beschikbaar zal komen is het automatische fotoalbum. Het uploaden van een aantal Jpeg-files is voldoende om een nieuw fotoalbum te creëren. Deze faciliteit komt voor alle gebruikers beschikbaar. Het programma is gebaseerd op PHPix.

  FrontPage

  Veel sites bij DSE blijken gemaakt te worden met Microsoft FrontPage. Om echter optimaal gebruik te maken van de functionaliteit van het pakket zijn voorzieningen nodig op de server. Om welke componenten van FrontPage het precies gaat is te vinden op de support-site van Microsoft. Op DSE draaien de FrontPage 2002 server extensions, zowel in het Engels als in het Nederlands. Ik ben nog op zoek naar ervaren gebruikers om deze faciliteit te testen. Ook de FrontPage server extensions kunnen voor elke site worden aangevraagd.
   
   


  Statistieken

  Een van de beste pakketten om het verkeer naar een Web-site zichtbaar te maken is Webalizer. Dit pakket laat op een heel eerlijke manier de hits zien. Alle Deelnemers hebben inmiddels kennis kunnen maken met individuele statistieken op basis van Webalizer. Op de nieuwe server zal het pakket ook weer worden geïnstalleerd. De vormgeving van de pagina's van Webalizer kan worden aangepast aan de huisstijl van de site.

  Site-forums

  Deelnemer-sites krijgen een mogelijkheid om een discussie-forum te openen. Het is de bedoeling om phpBB als basis te nemen voor deze faciliteit. Dit pakket kent uitgebreide mogelijkheden zoals moderatie, emoticons, avatars en zowel open als gesloten discussies.
   

  Site-chat

  Chatten op de sites van Deelnemers wordt mogelijk door middel van een Java-applet die verbinding maakt met de IRC-server van DSE. Waarschijnlijk zal worden gekozen voor jIRC waarvoor DSE de benodigde licenties en certificaten zal aanschaffen. jIRC is shareware.
   

  Toegangsrestrictie

  De Apache Web-server voorziet in het afschermen van bepaalde delen een Web-site door middel van een speciale module. Bezoekers dienen dan een naam en wachtwoord te geven om toegang te krijgen. Het opzetten van zulke restrictie is niet echt moeilijk maar voor de encryptie van de wachtwoorden is speciale software nodig. Hiervoor zal een eenvoudige Web-interface worden gemaakt.
   

  Gastenboek

  Er komt een nieuw gastenboek met features als smiley's, e-mail-notificatie en een moderatie-scherm. Het nieuwe gastenboek zal worden gebaseerd op phpBook (Open Source van NETonE).
   

  Site-poll

  Van dezelfde makers als phpBook komt phpVote, een stemmenteller die straks voor elke site kan worden aangevraagd.
   

  Meer...

  Werk genoeg voorlopig, maar goeie ideeën zijn altijd welkom. :-)