Met Potlood en Penseel
Prikbord

Wist u dat:
 • het jaarrooster van 2019 te vinden is in het bestand JaarRooster_2019.pdf,
 • U ook, als u lid bent van onze vereniging, op dinsdagavond zonder extra kosten mag schilderen. Wel even van te voren afspreken met Mies Berende of Hans Tielrooij. Deze avond is ook beschikbaar buiten de vakantieperiode. Echter niet in de vakantieperiode van de Lievendaal en dat
 • áls er nieuws is uit de groepen dat u dit kunt laten weten aan de webmaster (zie de homepage).

16 juli 2019 - Aankondiging: dinsdag 17 september informatiemiddag

Op dinsdagmiddag 17 september begint om 13.30 uur een informatiemiddag verzorgd met ondersteuning van beeldinformatie. Deze is ter voorbereiding op de jaarlijkse binnenschilderdag van 6 oktober (2019). De middag wordt verzorgd door Gertje Roosen.

Namens het bestuur en met vriendelijke groet,
Jan Maas (ledenadministratie)

30 juni 2019 - Nieuwe selectie van exposities in Nederlandse musea

Marij Wijnands heeft weer nieuwe tips voor museumbezoek opgegeven. Deze zijn toegevoegd op de Museum-pagina terwijl op die pagina de reeds afgelopen exposities weer zijn verwijderd.

26 juni 2019 - Aankondiging: 24 september lezing over Expressionisme

Op dinsdagmiddag 24 september geeft Ingrid Gaasterland in ons atelier aan de Lievendaalseweg een lezing over Expressionisme. De lezing start om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur en de toegang is gratis.

Inschrijven kan via een e-mail aan apjwijnands(apestaartje)gmail(punt)com of via het inschrijvisngsformulier in het atelier.

Namens het bestuur en met vriendelijke groet,
Marij Wijnands

[plaatje]

1 juni 2019 - Hulp gevraagd bij grote schoonmaak v/h atelier

Het is weer tijd voor de jaarlijkse grote schoonmaak en daarom deze oproep.

Op maandag 12 & dinsdag 13 augustus zouden we graag hulp willen hebben bij de jaarlijkse schoonmaak van het atelier. Dit houdt o.a. in dat we het magazijn opruimen, de ramen lappen, de vloer verfvrij maken, wasbak, tekentafels en ezels reinigen enzovoort enzovoort.

Opgeven kan via het formulier op het prikbord in het atelier of via een e-mail of telefoontje (040-2525082) aan ondergetekende onder vermelding van naam en e-mail adres.
Bij aanmelden via e-mail graag opgeven op welke datums je komt.

Op beide dagen willen we starten om 10 uur. Tussen de middag wordt er voor broodjes en beleg gezorgd en we stoppen rond 16 uur.

Alvast hartelijk dank namens het bestuur,
Jos Toonen (atelier beheerder)

9 april 2019 - Aankondiging: Zodiac expositie op 18 en 19 mei 2019

In het weekeinde van 18 en 19 mei gaat in onze Botenzaal (Lievendaal) de Zodiac expositie plaatsvinden. De getoonde werken hebben als thema zodiac, ofwel dierenriem, en zijn van de 30 leden van onze maandagavond en woensdagmorgen groepen.

Op zaterdag 18 mei zal de tentoonstelling om 11.00, middels een officiëel openingswoord, voor geopend verklaard worden. Op beide dagen is de expositie te bezoeken tussen 11.00 en 16.00 uur.

Namens het bestuur en met vriendelijke groet,
Francien de Raad

Posterontwerp:
Beatrice van Dam
[poster]
Klik hier
voor poster
in PDF
formaat.

11 maart 2019 - Verslag excursie naar Zutphen (Marc Chagall) & Doesburg (Theodoor Heynes)

Op 5 maart was het dan zover, onze geplande busreis naar het oosten van het land. We vertrokken stipt om 8.45 met 56 personen in een extra lange en ruim 3 meter hoge bus. Tijdens onze tocht bleek bij Zutphen de IJsselbrug met deze bus een obstakel te zijn, daar we niet onder de IJsselbrug door konden en we een alternatieve route moesten zoeken. Helaas was nu net vandaag ook deze omleiding voor onze bus niet toegankelijk. Er werd door Marij en de chauffeur naar een alternatief gezocht, door eerst naar Doesburg te rijden en dan later via deze kant van de IJssel naar Zutphen te rijden.

Dus eerst Marc Chagall en als bonus het glas museum van Lalique. Dit was een mooie belevenis, er mochten maar 100 personen per keer naar binnen en deze expositie liep door heel het statige pand tot aan de zolder. Beide exposities waren het bezoek echt waard en er werd door ons van genoten. Door deze omzetting van het programma hadden we ook nog ruimschoots de tijd om Doesburg te verkennen, zoals het mosterd of het streekmuseum.

Om 14.30 ging de busreis opnieuw van start, nu dus richting Zutphen. Hier werden we ontvangen met koffie en gebak en kregen we een uitleg over het ontstaan van het museum Henriette Polak waar de wisseltentoonstelling van Theodoor Heynes was ingericht en over hoe moeilijk het is om met aquarel te werken. Na deze uitleg gingen we op weg naar de eerste verdieping, waar ons de aquarellen van Theodoor Heynes wachtte. Dit waren snel en mooi opgezette werken, die hij voornamelijk in buitengebieden schilderde met laaghangende bewolking of in het havengebied rond Den Helder, en enige stillevens. Ook hier hadden we nog wat tijd over om nog even de vaste collectie van het Henriette Polak museum te bekijken. Dit moesten we echter wel in een gehaast tempo doen daar de bus om 16.30 weer vertrok en zo'n gevaarte, als het eenmaal ergens staat, een verkeersobstakel wordt.

Al met al een geslaagde ( avontuurlijke) en inspirerende dag waar we hebben genoten van wat deze kunstenaars en musea ons te bieden hebben.

Jos Toonen (tekst); foto's: Béatrice van Dam-Madiot

Klik op een foto voor een vergroting.
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo]

24 februari 2019 - Vrijdagmiddaggroep een volwaardige groep

In de afgelopen bestuursvergadering is besproken dat de vrijdagmiddaggroep voortaan een volwaardige groep is binnen de vereniging. En daarom staat deze groep sinds vandaag ook vermeld op het groepenoverzicht op de 'Groepen' pagina.

Namens het bestuur en met vriendelijke groet,
Marij Wijnands

14 februari 2019 - Aanvullende informatie excursie 5 maart

Ter aanvulling van de informatie over onze excursie op dinsdag 5 maart naar Zutphen en Doesburg, moet ik tot mijn spijt mededelen, dat ik geen korting heb kunnen bedingen bij de musea. Voor de mensen die geen museumkaart hebben, komt er dus nog de entréeprijs bij voor Zutphen van € 7,75 en voor het Lalique Museum de entréeprijs van € 15,00.

Men kan dit bedrag ofwel eventueel overmaken aan de penningmeester tegelijk met de kosten voor de bus (voor bankgegevens zie het nieuwsartikel van 9 feb. jl), ofwel zelf aan de kassa van beide musea voldoen.

Met vriendelijke groet,
Marij Wijnands (namens Francien de Raad).

14 februari 2019 - Gastexpositie atelier “Imag-ine” op 16 & 17 februari

[plaatje]

Dit weekend vind in ons atelier een gastexpositie plaats van atelier Imag-ine. Dit is het atelier van Ine Oerlemans dat dit jaar 10 jaar bestaat. Het belooft een heel gevariëerde expositie te worden met schilderijen,tekeningen, en grafische technieken.

Waar en wanneer?

 • in ons atelier in de Lievendaal
 • op 16 februari (zaterdag): van 14.00 tot 17.00 uur; met live musiek
 • op 17 februari (zondag): van 11.00 tot 17.00 uur.

Wij hopen dat vele leden deze expositie zullen willen bezoeken.

Namens het bestuur,
Marij Wijnands.

9 februari 2019 - Contributie 2019

Tijdens de algemene ledenvergadering, gehouden op 5 februari 2019, is de contributie voor 2019 vastgesteld op € 175 en voor de groepen die werken zonder docent, dus de groepen van dinsdagavond, donderdagochtend en vrijdagmiddag, op € 60. Zoals u ziet is de contributie niet verhoogd.
Gelieve uw contributie te voldoen vóór 1 maart.

Conform het besluit, genomen tijdens de algemene ledenvergadering van 2007, moet de contributie in één keer worden voldaan.

Betaling kan geschieden door overmaking van het verschuldigde bedrag op rekening:
   NL34 INGB 0005 2488 54
   tnv Met Potlood en Penseel te Eindhoven
   ovv "Contributie P en P 2019"

Met vriendelijke groeten,
Siep Schaafsma (penningmeester)

9 februari 2019 - Excursie op 5 maart 2019: tijden, hoe betalen etc.

Kijkt u ook naar het nieuwsbericht van 14 februari met extra informatie, in het bijzonder over de entréekosten van de twee te bezoeken musea.

In ons nieuwsbericht van 31 januari is aangekondigd dat er op dinsdag 5 maart a.s. een excursie is. In dit nieuwsbericht geven we wat meer informatie m.b.t. tijden, betaling etc.

Tijdschema

 • 08.45 uur - vertrek per bus van Lievendaal richting Zutphen.
  Bezoek tentoonstelling van Theodoor Heynen.
 • 13.30 uur - vertrek per bus van Zutphen naar Doesburg.
 • 14.00 uur - verwachte aankomst bij Lalique Museum.
  Bezoek tentoonstelling “Edelstenen uit de Hemel” van Marc Chagall
 • 16.30 uur - vertrek per bus richting Eindhoven.

Belangrijke zaken

 • Lunchpakket - aan te raden is om zelf een lunchpakket mee te nemen om in de bus te eten, aangezien het tijdschema erg strak is.
 • Betaling - Gaarne vóór 25 februari a.s. het bedrag van € 30 voor leden en € 35 voor introducées over te maken op rekening:
     NL34 INGB 0005 2488 54
     tnv Met Potlood en Penseel te Eindhoven
     ovv "excursie 2019"
  Dit bedrag is incl. koffie met gebak bij aankomst in het Hof van Heeckeren in Zutphen.
 • Museum(jaar)kaart - Vergeet niet uw museumjaarkaart (MJK) mee te nemen, aangezien de kosten zijn gebaseerd op het bezit van deze kaart. Het verzoek van de musea is om de kaarten in één keer aan te bieden i.v.m. drukte aan de kassa. Daartoe zullen de Museum Jaarkaarten in de bus worden verzameld.
 • Intekenen/opgave deelname - zoals genoemd in ons nieuwsbericht van 31 januari hangt er een intekenlijst in het atelier maar is inschrijven per e-mail zeker aan te raden. De e-mail dient gestuurd te worden aan het e-mail adres deraad(apestaartje)hotmail(punt)com

Namens Francien de Raad (bestuurslid activiteiten),
Marij Wijnands.

31 januari 2019 - Excursie op 5 maart 2019 naar Zutphen & Doesburg

Op dinsdag 5 maart a.s. vindt onze jaarlijkse excursie plaats. Er is gekozen voor de weel voor de voorjaarsvakantie omdat verschillende begeleiders nooit op zaterdag in de gelegenheid zijn om mee te gaan.
In de ochtend bezoeken we het
Hof van Heeckeren in Zutphen, waar een tentoonstelling is ingericht met het werk van Theodoor Heynes. Vervolgens reizen we af naar Doesburg waar in het Lalique museum de tentoonstelling “Edelstenen uit de Hemel”, het werk van Marc Chagall, is te bezichtigen.

Wij kunnen deze excursie aanbieden voor de prijs van € 30 (incl. koffie & gebak) voor leden en € 35 voor introducéés.

Vertrek is per bus vanaf de Lievendaal om 8.45 uur exact. We gaan eerst naar Zutphen, omdat het museum daar eerder open is dan in Doesburg. Aan te raden is om zelf een lunchpakket mee te nemen dat eventueel in de bus genuttigd kan worden, aangezien we een strak tijdschema moeten aanhouden. Het streven is om ca. 14.00 uur in Doesburg te arriveren zodat we ook voor Chagall ruimschoots de tijd hebben.

Een intekenlijst zal in het atelier worden opgehangen, maar inschrijven per e-mail is zeker aan te raden. De e-mail dient gestuurd te worden aan het e-mail adres deraad(apestaartje)hotmail(punt)com.

Francien de Raad (bestuurslid activiteiten)

8 januari 2019 - Correctie in het jaarrooster van 2019

In het jaarrooster van 2019 bleek een fout te zitten: in het rooster klopten de dagen van de voorjaarsvakantie niet. Vanavond rond 20.40 uur is deze fout gecorrigeerd.
Had u het jaarrooster van 2019 al afgedrukt? Vergeet dan niet die te vervangen door een nieuwe afdruk. De vernieuwde versie is, zoals altijd, te vinden
aan het begin van de 'Prikbord' pagina.


Voor berichten ouder dan die hierboven zie onze Archief pagina.[XHTML 1.0 icon]