Met Potlood en Penseel
Prikbord

Wist u dat:
 • het jaarrooster van 2019 te vinden is in het bestand JaarRooster_2019.pdf,
 • U ook, als u lid bent van onze vereniging, op dinsdagavond zonder extra kosten mag schilderen. Wel even van te voren afspreken met Mies Berende of Hans Tielrooij. Deze avond is ook beschikbaar buiten de vakantieperiode. Echter niet in de vakantieperiode van de Lievendaal en dat
 • áls er nieuws is uit de groepen dat u dit kunt laten weten aan de webmaster (zie de homepage).

9 april 2019 - Aankondiging: Zodiac expositie op 18 en 19 mei 2019

In het weekeinde van 18 en 19 mei gaat in onze Botenzaal (Lievendaal) de Zodiac expositie plaatsvinden. De getoonde werken hebben als thema zodiac, ofwel dierenriem, en zijn van de 30 leden van onze maandagavond en woensdagmorgen groepen.

Op zaterdag 18 mei zal de tentoonstelling om 11.00, middels een officiëel openingswoord, voor geopend verklaard worden. Op beide dagen is de expositie te bezoeken tussen 11.00 en 16.00 uur.

Namens het bestuur en met vriendelijke groet,
Francien de Raad

Posterontwerp:
Beatrice van Dam
[poster]
Klik hier
voor poster
in PDF
formaat.

11 maart 2019 - Verslag excursie naar Zutphen (Marc Chagall) & Doesburg (Theodoor Heynes)

Op 5 maart was het dan zover, onze geplande busreis naar het oosten van het land. We vertrokken stipt om 8.45 met 56 personen in een extra lange en ruim 3 meter hoge bus. Tijdens onze tocht bleek bij Zutphen de IJsselbrug met deze bus een obstakel te zijn, daar we niet onder de IJsselbrug door konden en we een alternatieve route moesten zoeken. Helaas was nu net vandaag ook deze omleiding voor onze bus niet toegankelijk. Er werd door Marij en de chauffeur naar een alternatief gezocht, door eerst naar Doesburg te rijden en dan later via deze kant van de IJssel naar Zutphen te rijden.

Dus eerst Marc Chagall en als bonus het glas museum van Lalique. Dit was een mooie belevenis, er mochten maar 100 personen per keer naar binnen en deze expositie liep door heel het statige pand tot aan de zolder. Beide exposities waren het bezoek echt waard en er werd door ons van genoten. Door deze omzetting van het programma hadden we ook nog ruimschoots de tijd om Doesburg te verkennen, zoals het mosterd of het streekmuseum.

Om 14.30 ging de busreis opnieuw van start, nu dus richting Zutphen. Hier werden we ontvangen met koffie en gebak en kregen we een uitleg over het ontstaan van het museum Henriette Polak waar de wisseltentoonstelling van Theodoor Heynes was ingericht en over hoe moeilijk het is om met aquarel te werken. Na deze uitleg gingen we op weg naar de eerste verdieping, waar ons de aquarellen van Theodoor Heynes wachtte. Dit waren snel en mooi opgezette werken, die hij voornamelijk in buitengebieden schilderde met laaghangende bewolking of in het havengebied rond Den Helder, en enige stillevens. Ook hier hadden we nog wat tijd over om nog even de vaste collectie van het Henriette Polak museum te bekijken. Dit moesten we echter wel in een gehaast tempo doen daar de bus om 16.30 weer vertrok en zo'n gevaarte, als het eenmaal ergens staat, een verkeersobstakel wordt.

Al met al een geslaagde ( avontuurlijke) en inspirerende dag waar we hebben genoten van wat deze kunstenaars en musea ons te bieden hebben.

Jos Toonen (tekst); foto's: Béatrice van Dam-Madiot

Klik op een foto voor een vergroting.
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo]

24 februari 2019 - Vrijdagmiddaggroep een volwaardige groep

In de afgelopen bestuursvergadering is besproken dat de vrijdagmiddaggroep voortaan een volwaardige groep is binnen de vereniging. En daarom staat deze groep sinds vandaag ook vermeld op het groepenoverzicht op de 'Groepen' pagina.

Namens het bestuur en met vriendelijke groet,
Marij Wijnands

14 februari 2019 - Aanvullende informatie excursie 5 maart

Ter aanvulling van de informatie over onze excursie op dinsdag 5 maart naar Zutphen en Doesburg, moet ik tot mijn spijt mededelen, dat ik geen korting heb kunnen bedingen bij de musea. Voor de mensen die geen museumkaart hebben, komt er dus nog de entréeprijs bij voor Zutphen van € 7,75 en voor het Lalique Museum de entréeprijs van € 15,00.

Men kan dit bedrag ofwel eventueel overmaken aan de penningmeester tegelijk met de kosten voor de bus (voor bankgegevens zie het nieuwsartikel van 9 feb. jl), ofwel zelf aan de kassa van beide musea voldoen.

Met vriendelijke groet,
Marij Wijnands (namens Francien de Raad).

14 februari 2019 - Gastexpositie atelier “Imag-ine” op 16 & 17 februari

[plaatje]

Dit weekend vind in ons atelier een gastexpositie plaats van atelier Imag-ine. Dit is het atelier van Ine Oerlemans dat dit jaar 10 jaar bestaat. Het belooft een heel gevariëerde expositie te worden met schilderijen,tekeningen, en grafische technieken.

Waar en wanneer?

 • in ons atelier in de Lievendaal
 • op 16 februari (zaterdag): van 14.00 tot 17.00 uur; met live musiek
 • op 17 februari (zondag): van 11.00 tot 17.00 uur.

Wij hopen dat vele leden deze expositie zullen willen bezoeken.

Namens het bestuur,
Marij Wijnands.

9 februari 2019 - Contributie 2019

Tijdens de algemene ledenvergadering, gehouden op 5 februari 2019, is de contributie voor 2019 vastgesteld op € 175 en voor de groepen die werken zonder docent, dus de groepen van dinsdagavond, donderdagochtend en vrijdagmiddag, op € 60. Zoals u ziet is de contributie niet verhoogd.
Gelieve uw contributie te voldoen vóór 1 maart.

Conform het besluit, genomen tijdens de algemene ledenvergadering van 2007, moet de contributie in één keer worden voldaan.

Betaling kan geschieden door overmaking van het verschuldigde bedrag op rekening:
   NL34 INGB 0005 2488 54
   tnv Met Potlood en Penseel te Eindhoven
   ovv "Contributie P en P 2019"

Met vriendelijke groeten,
Siep Schaafsma (penningmeester)

9 februari 2019 - Excursie op 5 maart 2019: tijden, hoe betalen etc.

Kijkt u ook naar het nieuwsbericht van 14 februari met extra informatie, in het bijzonder over de entréekosten van de twee te bezoeken musea.

In ons nieuwsbericht van 31 januari is aangekondigd dat er op dinsdag 5 maart a.s. een excursie is. In dit nieuwsbericht geven we wat meer informatie m.b.t. tijden, betaling etc.

Tijdschema

 • 08.45 uur - vertrek per bus van Lievendaal richting Zutphen.
  Bezoek tentoonstelling van Theodoor Heynen.
 • 13.30 uur - vertrek per bus van Zutphen naar Doesburg.
 • 14.00 uur - verwachte aankomst bij Lalique Museum.
  Bezoek tentoonstelling “Edelstenen uit de Hemel” van Marc Chagall
 • 16.30 uur - vertrek per bus richting Eindhoven.

Belangrijke zaken

 • Lunchpakket - aan te raden is om zelf een lunchpakket mee te nemen om in de bus te eten, aangezien het tijdschema erg strak is.
 • Betaling - Gaarne vóór 25 februari a.s. het bedrag van € 30 voor leden en € 35 voor introducées over te maken op rekening:
     NL34 INGB 0005 2488 54
     tnv Met Potlood en Penseel te Eindhoven
     ovv "excursie 2019"
  Dit bedrag is incl. koffie met gebak bij aankomst in het Hof van Heeckeren in Zutphen.
 • Museum(jaar)kaart - Vergeet niet uw museumjaarkaart (MJK) mee te nemen, aangezien de kosten zijn gebaseerd op het bezit van deze kaart. Het verzoek van de musea is om de kaarten in één keer aan te bieden i.v.m. drukte aan de kassa. Daartoe zullen de Museum Jaarkaarten in de bus worden verzameld.
 • Intekenen/opgave deelname - zoals genoemd in ons nieuwsbericht van 31 januari hangt er een intekenlijst in het atelier maar is inschrijven per e-mail zeker aan te raden. De e-mail dient gestuurd te worden aan het e-mail adres deraad(apestaartje)hotmail(punt)com

Namens Francien de Raad (bestuurslid activiteiten),
Marij Wijnands.

31 januari 2019 - Excursie op 5 maart 2019 naar Zutphen & Doesburg

Op dinsdag 5 maart a.s. vindt onze jaarlijkse excursie plaats. Er is gekozen voor de weel voor de voorjaarsvakantie omdat verschillende begeleiders nooit op zaterdag in de gelegenheid zijn om mee te gaan.
In de ochtend bezoeken we het
Hof van Heeckeren in Zutphen, waar een tentoonstelling is ingericht met het werk van Theodoor Heynes. Vervolgens reizen we af naar Doesburg waar in het Lalique museum de tentoonstelling “Edelstenen uit de Hemel”, het werk van Marc Chagall, is te bezichtigen.

Wij kunnen deze excursie aanbieden voor de prijs van € 30 (incl. koffie & gebak) voor leden en € 35 voor introducéés.

Vertrek is per bus vanaf de Lievendaal om 8.45 uur exact. We gaan eerst naar Zutphen, omdat het museum daar eerder open is dan in Doesburg. Aan te raden is om zelf een lunchpakket mee te nemen dat eventueel in de bus genuttigd kan worden, aangezien we een strak tijdschema moeten aanhouden. Het streven is om ca. 14.00 uur in Doesburg te arriveren zodat we ook voor Chagall ruimschoots de tijd hebben.

Een intekenlijst zal in het atelier worden opgehangen, maar inschrijven per e-mail is zeker aan te raden. De e-mail dient gestuurd te worden aan het e-mail adres deraad(apestaartje)hotmail(punt)com.

Francien de Raad (bestuurslid activiteiten)

8 januari 2019 - Correctie in het jaarrooster van 2019

In het jaarrooster van 2019 bleek een fout te zitten: in het rooster klopten de dagen van de voorjaarsvakantie niet. Vanavond rond 20.40 uur is deze fout gecorrigeerd.
Had u het jaarrooster van 2019 al afgedrukt? Vergeet dan niet die te vervangen door een nieuwe afdruk. De vernieuwde versie is, zoals altijd, te vinden
aan het begin van de 'Prikbord' pagina.

30 december 2018 - Verslag van ons expositie-weekend 8 en 9 december 2018

Op vrijdagmiddag begon een flinke ploeg helpers aan het leegruimen ven ons atelier. Alle ingeleverde werken werden uit de vakken gehaald en op een veilige plek in het atelier en de spiegelzaal geplaatst. De gebruikelijke eerste handeling voordat je kunt gaan inrichten. Jos Toonen hield een goed overzicht over de voortgang en zo kon na korte tijd met het inrichten worden begonnen. Toen de schotten eenmaal op hun plaats stonden in het atelier waren er al enthousiastelingen die gingen inrichten. Gelukkig konden we beschikken over de grote spiegelzaal om de andere palen en schotten daar vast te brengen voor de opbouw op zaterdagmorgen van de grote toneelzaal.

Om 8.00 uur stonden de eerste werkers al voor de deur en na wat herschikking van de expositieschotten was alles rond 12.00 uur naar tevredenheid ingericht. Paul Meeuws heeft een plattegrond gemaakt zodat we de volgende keer het record opbouwen kunnen verbreken!

Om 14.00 uur verrichte onze voorzitster de opening en alle belangstellenden konden de tentoonstelling bezoeken. In het gastenboek zijn we veel lovende opmerkingen over het niveau van de tentoonstelling tegengekomen. De keuze voor de grote zaal vond iedereen een geweldige verbetering. De werken komen hier goed tot hun recht. Ook de koffietafel in het atelier trok veel gasten.

Het receptieboek heeft nog een week in het atelier gelegen om iedereen in de gelegenheid te stellen nog te tekenen die de tentoonstelling had bezocht. Al met al hebben wij zo'n kleine 300 bezoekers mogen verwelkomen. We hopen deze formule volgend jaar weer te kunnen gebruiken, maar we moeten wel denken over een duidelijker looproute, omdat de zalen nogal uit elkaar liggen. Een bepaalde verbinding tussen atelier en grote zaal maakt het dan allemaal wat overzichtelijker voor de bezoeker.

Iedereen die zich zo geweldig heeft ingezet voor deze tentoonstelling willen wij als bestuur van harte dankzeggen. Zonder deze inzet zou het allemaal veel moeizamer gaan!

Namens het bestuur,
Marij Wijnands.

30 november 2018 - Nieuwe selectie van exposities in Nederlandse musea

Marij Wijnands heeft weer nieuwe tips voor museumbezoek opgegeven. Deze zijn toegevoegd op de Museum-pagina terwijl op die pagina de reeds afgelopen exposities weer zijn verwijderd.

30 november 2018 - Vooraankondiging: Algemene Leden Vergadering is op 5 februari 2019

Noteert u dit alvast in uw agenda: op dinsdag 5 februari 2019 van 13.30 tot 16.00 uur is de eerstvolgende Algemene Leden Vergadering (ALV).
Gewoontegetrouw drinken we in de pauze iets op het nieuwe jaar.
En zoals altijd, ieder lid van onze vereniging is welkom!

Namens het bestuur,
Marij Wijnands.

30 november 2018 - Jaarrooster 2019 beschikbaar

Het jaarrooster voor 2019 is bekend. Dit rooster is, zoals gebruikelijk, te vinden bovenaan de pagina 'Prikbord'.

Namens het bestuur,
Jan Maas.

19 november 2018 - Jaarlijkse Grote Expositie: 8 & 9 december (en officiële poster)

Op zaterdag 8 en zondag 9 december 2018 vindt onze grote expositie plaats in De Lievendaal. De opening is op zaterdag 8 december om 14.00 uur. Beide dagen zijn de tentoongestelde werken te bezichtigen. Voor de toegangstijden zie de datums of de officiële poster (hieronder getoond).

Op zondag 9 december wordt na 17.00 uur de tentoonstelling weer opgeruimd, omdat zowel in het atelier als in de grote zaal van De Lievendaal op maandag 10 december weer aktiviteiten plaatsvinden. Wij hopen dat we hierbij hulp kunnen krijgen van de leden. Zowel voor de opbouw, die over twee dagen verspreid is, als voor de afbraak zijn mensenhanden nodig. Hiervoor hangt een lijst in het atelier.

Namens de tentoonstellingscommisssie,
Marij Wijnands.

[poster]

30 oktober 2018 - jaarlijkse Grote Expositie in 2018 reeds op 8 & 9 december

Onderstaande tekst is al op 6 oktober via e-mail aan alle leden verstuurd

Na overwegingen en verschillende bijeenkomsten met het bestuur van de Lievendaal is besloten om de grote expositie die jaar te houden in het weekend van 8 en 9 december. Het bleek onmogelijk om in week 50 te beschikken over de zalen zoals wij die de afgelopen jaren hebben kunnen gebruiken. Ook bleek het bezwaren op te leveren om de expositie naar week 51 te verschuiven. We liepen tegen het probleem op dat dit te dicht bij Kerstmis was, dus te weinig hulp en inzet voor de inrichting. Bovendien hadden verschillende begeleiders hun plannen voor de Kerstvakantie al klaar.

In bovengenoemd weekend van 8 en 9 december kunnen we beschikken over het atelier en de grote toneelzaal van de Lievendaal. Ons gemeenschapshuis is zeer in trek bij de verschillende verenigingen en het is niet makkelijk meer voor de verschillende gebruikers om te gaan verschuiven naar andere ruimtes. Het brengt een strakke planning met zich mee voor de opbouw. Op vrijdagmiddag kunnen we het atelier gaan inrichten, maar op de vrijdagavond is de grote zaal nog in gebruik, dus dat moet op zaterdagmorgen vanaf 8.00 uur gebeuren. Dit houdt in dat de opening zal plaatsvinden om 14.00 uur. Beide dagen is de expositie tot 17.00 te bezichtigen, waarna wij op zondagavond ook alles moeten opruimen, omdat er op maandagmorgen weer atelier zal zijn.

Voor de tentoonstellingscommissie houdt dit in, dat alle werken op 1 december moeten zijn ingeleverd om een overzicht te krijgen hoeveel schotten er moeten worden geplaatst. Bovendien moeten in die week ook alle kaartjes zijn geschreven. Van de begeleiders wordt gevraagd om eind november de lijsten te hebben ingevuld met de deelnemers en de titels van de werken. Wij vragen met nadruk om te zorgen voor een goed ophangsysteem, want er is geen tijd om dit door de mensen tijdens het inrichten te laten verbeteren. Ook dienen de werken voorzien te zijn van naam en titel/techniek van het werk zodat dit het opruimen en terugplaatsen in de betreffende vakken zal vergemakkelijken.

Wij realiseren ons dat het kort dag is voor alle voorbereidingen, maar weten dat iedereen ook al hard aan het werk is voor de jaarlijkse tentoonstelling, dus het zal allemaal best in orde komen.

Mochten er nog vragen zijn, dan kan men mailen met Francien de Raad (deraad(apestaartje)hotmail(punt)com) of met Marij Wijnands (apjwijnands(apestaartje)gmail(punt)com). Binnenkort zal een intekenlijst in het atelier hangen, waarop mensen zich voor de inrichting van en opruiming na de expositie, alsmede voor gastvrouw/heer-schap kunnen aanmelden.

Namens de tentoonstellingscommissie,
Marij Wijnands.

21 augustus 2018 - Lezingen over pigmenten (6 nov.) & bindmiddelen (13 nov.)

In november geeft Francien de Raad, begeleidster van de maandagavond- en woensdagochtendgroepen, twee lezingen: eerst over pigmenten op 6 november en precies een week later over bindmiddelen. De lezingen zijn onafhankelijk van elkaar te volgen.

 • Waar? de Botenzaal in Lievendaal
 • Wanneer?
  1. dinsdag 6 november van 13.30 uur tot 16.00 uur (over pigmenten)
  2. dinsdag 13 november van 13.30 uur tot 16.00 uur (over bindmiddelen)
 • Kosten? € 7.50 per persoon per lezing (dit ivm materiaalkosten)
 • Inschrijven? op intekenlijsten in onze zaal in Lievendaal (Botenzaal)
  Let wel: maximale groepsgrootte is 15 personen per lezing.

Hieronder volgt meer informatie per lezing.

Pigmenten (6 november)
Een pigment geeft de kleur aan de verf. Dat er vele soorten rood, blauw, geel bestaan heeft u vast wel gemerkt tijdens de schilderbijeenkomsten. Maar hoe komt dat nu? Daarover wil ik u het één en ander uitleggen. Er zijn echter zoveel pigmenten beschikbaar, dat ik een keus heb moeten maken welke pigmenten ik meeneem naar de lezing en waarover ik meer zal vertellen. Aan de orde zullen komen: karmijn, kraplak, vermiljoen, smalt, indigo, ultramarijn, kobaltblauw, Indisch geel en chroomoxidegroen. Maar ook, wat is schietgeel nu eigenlijk? Niet te ingewikkeld, maar een kleurrijke lezing, waar u wijzer van wordt.
Uiteraard is er een pauzemoment waarin er koffie & thee gedronken kan worden. Na de pauze kunt u uw eigen pastelkrijt maken en mee naar huis nemen.

Bindmiddelen (13 november)
Een verf bestaat in principe uit een bindmiddel en een kleurend bestanddeel (het pigment). In deze lezing hoort u meer over de verschillende bindmiddelen, hun oorsprong, geschiedenis en toepassing. Ook hier heb ik weer een keuze moeten maken, maar zeker aan de orde komen: de verschillende oliën (lijnoliën, papaverolie), lijmen (caseïne, beender- en huidenlijm), wassen (bijenwas, carnaube) en harsen en gommen (colofonium, mastiek, sandarac, damar, elemi, tragant). Maar ook, schellak, terpentijn en bitumen.
Ook in deze lezing is er weer een pauzemoment waarin koffie & thee gedronken kan worden. Na de pauze laat ik u zien hoe simpel u, ook thuis, uw eigen olie-, acryl-, aquarelverf en waskrijt kunt maken.

Hopelijk tot ziens op 6 en/of 13 november,
Francien de Raad

19 juni 2018 - Mei 2018 editie van de "Puntenslijper" is uit.

Aan de leden van onze vereniging van wie een e-mail adres bekend is, is gisteren de mei 2018 editie van de "Puntenslijper" toegestuurd.
Zoals gebruikelijk is ook die te vinden op onze site op de
Lidmaatschaps-pagina, onder het kopje Archief van het blad "De Puntenslijper".
Voor uw gemak is de volgende link een directe verwijzing naar die editie: mei 2018 editie v/d 'Puntenslijper'

[plaatje]

31 mei 2018 - Hulp gevraagd bij grote schoonmaak v/h atelier

Het is weer tijd voor de jaarlijkse grote schoonmaak en daarom deze oproep.

Op dinsdag 21 & woensdag 22 augustus zouden we graag hulp willen hebben bij het herstellen van diverse materialen en het schuren van de bladen van de kleine klaptafeltjes. Tevens wil ik graag wat (mannelijke?) hulp bij het opnieuw afstellen van de expositieborden en bijbehorende palen.

Op donderdag 23 & vrijdag 24 augustus willen we het atelier zèlf onder handen nemen. Dit houdt o.a. in dat we het magazijn opruimen, de ramen lappen, de vloer verfvrij maken, wasbak, tekentafels en ezels reinigen enzovoort enzovoort.

Opgeven kan via het formulier op het prikbord in het atelier of via een e-mail of telefoontje (040-2525082) aan ondergetekende onder vermelding van naam en e-mail adres.
Let hierbij op dat er in het atelier twee lijsten hangen:
een lijst om je op te geven voor 21 & 22 augustus èn
een lijst om je op te geven voor 23 & 24 augustus!
Bij aanmelden via e-mail graag opgeven op welke datums je komt.

Alle dagen willen we starten om 10 uur. Tussen de middag wordt er voor broodjes en beleg gezorgd en we stoppen rond 16 uur.

Alvast hartelijk dank namens het bestuur,
Jos Toonen (atelier beheerder)

29 mei 2018 - Verslag voorjaarsexpositie van de dinsdagmorgengroep

Van 23 tot en met 26 april vond de voorjaarsexpositie plaats van de dinsdagmorgengroep onder de hoede van Tessa van der Weij. Er is op maandag hard gewerkt, zodat de opening al die dag om half acht kon plaatsvinden. Dank aan iedereen van de groep, maar vooral Jos Toonen en Jan Maas die het zware werk met de schotten voor hun rekening hebben genomen.

Er is sinds oktober, toen Tessa de taak van Edith van Oosterwijk heeft overgenomen, hard gewerkt door de leden. Dat was ook te zien op de tentoonstelling. Er hingen een kleine 60 werken in verschillende technieken en onderwerpen. Tessa had een leuke openingsspeech waarin ieder lid aan bod kwam.
Gedurende deze dagen zijn er een kleine 100 bezoekers geweest die lovende opmerkingen in het receptieboek hebben geschreven, wat voor ons natuurlijk een geweldige opsteker is.
In ieder geval heeft onze groep er een nieuw lid aan over gehouden.

Marij Wijnands.

Klik op een foto voor een vergroting.
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo]

24 mei 2018 - Nieuwe selectie van exposities in Nederlandse musea

Marij Wijnands heeft weer nieuwe tips voor museumbezoek opgegeven. Deze zijn toegevoegd op de Museum-pagina terwijl op die pagina de reeds afgelopen exposities zijn verwijderd.

12 mei 2018 - Nieuws uit de groepen: Harry van Nistelrooy 95 jaar en erelid

[kaartje]

Op 30 april heeft de maandagochtendgroep van onze vereniging Harry van Nistelrooy in het zonnetje gezet met een grote bos bloemen en een oorkonde voor Harry van Nistelrooy als Erelid van Vereniging “Met Potlood & Penseel”.

Allereerst omdat hij de leeftijd van 95 jaar heeft bereikt maar ook omdat hij de langst studerende, de vrolijkste en leukste cursist van de vereniging is! Daarom een "Hiep hiep hoera!" voor Harry en we hopen dat hij nog lang en met veel plezier bij ons zal blijven schilderen!!!

Dré van Geffen-Saanen (begeleidster maandagochtendgroep)

Klik op een foto voor een vergroting.
[photo] [photo]

8 mei 2018 - Verslag excursie 21 april naar museum MORE & kasteel Ruurlo.

De tekst hieronder is een samenvatting gemaakt door Marij Wijnands van het originele verslag van Bert van Eert en is gemaakt om de tekst op deze web-pagina kort te houden. Deze originele tekst kunt u lezen op deze pagina.

Ruim 40 belangstellenden hadden zich voor de excursie naar museum MORE en kasteel Ruurlo aangemeld. In de ochtend werd het in Gorssel gelegen MORE bezocht en na de lunch stond kasteel Ruurlo op het programma. Voorafgaand aan deze excursie werd in het atelier nog een lezing geven over de werken van de kunstenaars die wij zouden gaan bekijken (zie het nieuws artikel van 17 april jongstleden). Een inspirerende en leerzame presentatie door kunsthistorica Ingrid van Gaasterland.

Het imponerend museumgebouw in Gorssel, gelegen tussen Deventer en Zutphen, is een ontwerp van de architect Hans van Heeswijk die o.a. ook verantwoordelijk is voor de verbouwing en aanpassing van de Hermitage in Amsterdam, het Mauritshuis in de Haag en de nieuwe entree van het van Gogh Museum. Ook heeft hij de restauratie en verbouwing van kasteel Ruurlo op zich genomen.

MORE is een initiatief van het echtpaar Melchers. Hun kunstcollectie vormt de kern van dit museum. Het gebouw biedt onderdak aan meer dan 200 werken van toonaangevende Nederlandse realisten van de afgelopen 100 jaar.

In deze tentoonstelling “De serene Blik”, bewonderden wij 120 werken van de 4 realisten Floris Verster, Jan Mankes, Dick Ket en Henk Helmantel. Duidelijk was te zien hoe deze realisten elkaar beinvloed hebben en toch een heel eigen signatuur hebben ontwikkeld.

Iedereen was zeer onder de indruk van het werk van de kunstenaars en de sfeer in de ruime zalen.

Na de lunch vertrokken we naar kasteel Ruurlo. Dit kasteel is een rijksmonument en wordt een van de mooiste kastelen in de Achterhoek genoemd. Op deze locatie wordt de Willink-collectie van het echtpaar Melchers getoond. Zij hebben het kasteel in 2013 gekocht en in oude glorie hersteld, zo ook het schitterend aangelegde landschapspark. Over twee verdiepingen in het kasteel zijn een 45-tal werken van Carel Willink te zien. Van het zelfportret van de toen 18-jarige schilder tot het beroemde schilderij “Portret van Mathilde” uit 1975. Het geheel geeft een goed beeld van de kunstenaar die experimenteerde met kubisme tot aan zijn eigen magisch-realistische stijl. Op de bovenste verdieping zijn enkele van de creaties, ontworpen door Fong-Leng en gedragen door Mathilde Willink, te bewonderen, alsmede foto's die door Paul Huf zijn gemaakt.

Resumerend mogen wij vaststellen, dat deze excursie enorm is geslaagd en een voltreffer mag worden genoemd. De tentoonstelling in museum MORE in Gorssel is nog tot en met 13 mei te bezoeken en een echte aanrader.

Bert van Eert (24 april 2018).

Klik op een foto voor een vergroting.
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo]

6 mei 2018 - Nieuwe selectie van exposities in Nederlandse musea

Marij Wijnands heeft weer nieuwe tips voor museumbezoek opgegeven. Deze zijn toegevoegd op de Museum-pagina terwijl op die pagina de reeds afgelopen exposities zijn verwijderd.

17 april 2018 - Lezing in voorbereiding op excursie naar museum More en kasteel Ruurlo

Zoals aangekondigd in het nieuws bericht van 29 januari is er vanmiddag, in voorbereiding op onze excursie naar museum More (Gorssel) & kasteel Ruurlo, een lezing geweest van Ingrid Gaasterland. Deze ging over de schilders die er nu te zien zijn, zoals Floris Verster, Jan Mankes, Dick Ket en Henk Helmantel. In kasteel Ruurlo zijn werken van o.a Charlie Toorop en Karel Willink te zien.

Het was een goede opkomst en de mensen die mee zullen gaan zijn nu zeker goed geïnformeerd over wat ze kunnen verwachten. We zien nu al uit naar komende zaterdag en laten ons verrassen. Marij, bedankt voor je inzet bij het organiseren van deze middag. Verder dank aan alle mensen die mee hebben geholpen bij het klaarzetten van de stoelen, de koffie en thee etc. en het weer opruimen na de lezing.

Jos Toonen

17 april 2018 - Terugblik op een geslaagde binnenschilderdag bij 't van Abbemuseum

[foto]
[foto]

Op zondag 8 april was het dan zo ver: de binnenteken- en schilderdag in het Van Abbe museum (aangekondigd in nieuws bericht van 26 februari). Deze dag was wederom georganiseerd door Gertje Roosen. De dinsdagmiddag ervoor had zij enige informatie gegeven hoe we een detail uit een schilderij konden lichten met behulp van een kadertje ter grootte 1/8 van je tekenvel (zie inzet). Naderhand is zo'n detail te verwerken in een groter geheel, bijvoorbeeld in een werk voor later dit jaar in de grote expositie.

Er hadden zich voor deze dag in eerste instantie 19 mensen opgegeven. Helaas waren er twee afmeldingen door privéomstandigheden.

Om elf uur ging het museum open en zochten we een plaatsje uit en gingen ijverig aan de slag. Om één uur genoten we een gezamelijke lunch in het restaurant waarna we weer verder gingen op een ander plekje in het museum. Rond de klok van drie verzamelden we buiten op het terras en werden de werkjes onder het genot van een glaasje bekeken en werden ervaringen uitgewisseld.

We hebben erg genoten van deze dag, niet alleen omdat het een mooie zonnige dag was maar ook omdat het een erg leuke groep was. Al met al kijken we terug op een geslaagde dag en bedanken we Gertje voor de organisatie en Tessa voor het digitaal vastleggen van deze dag.

Jos Toonen

Klik op een foto voor een vergroting.
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo]

17 april 2018 - Voorjaarsexpositie dinsdagmorgen groep vanaf 23 april

[affiche]

In de week van 23 t/m 27 april exposeren de leden van de dinsdagmorgen groep hun werk. Onder leiding van Tessa van der Wey is met veel plezier en inzet gewerkt. U bent van harte welkom om deze expositie te bezoeken in ons atelier.

De opening is op maandag 23 april om 19.30 uur. Verder is de expositie op dinsdag 24, woensdag 25 en donderdag 26 april te bezoeken van 11.00 uur 's ochtends tot 16.00 uur 's middags. De toegang is gratis.

5 april 2018 - Gedragsregels ateliergebruik nu op deze site

Onze atelierbeheerder Jos Toonen heeft de gedragsregels voor het ateliergebruik geformuleerd. Deze zijn vanaf heden te vinden op de speciale pagina over het atelier onder het kopje "Gedragsregels ateliergebruik".

27 februari 2018 - Nieuwe tips voor museumbezoek

Marij Wijnands heeft weer nieuwe tips voor museumbezoek opgegeven. Deze zijn door onze webmaster toegevoegd op de Museum-pagina. Het betreft de volgende tijdelijke tentoonstellingen:

 • “Bernd, Hilla en de anderen” in Huis Marseille (Amsterdam) van 10 maart t/m 3 juni,
 • “Fauvisme zonder wildheid” in het Gemeentemuseum (Den Haag) van 17 februari t/m 10 juni,
 • “Avant-Garde in Groningen 1918-1928” in het Groninger Museum van 26 mei t/m 4 november,
 • “Babel ...” in het Boymans van Beuningen (Rotterdam) van 3 februari t/m 21 mei en
 • een fotoportretten tentoonstelling in museum De Pont (Tilburg) van 10 maart t/m 22 juli.

Op onze Museum-pagina vind je meer informatie. Op die pagina zijn ook de namen van de musea evenals de namen van de tentoonstellingen aanklikbaar gemaakt waardoor je makkelijk naar de web-site van het museum respectievelijk naar de pagina van de tentoonstelling kunt gaan.

Met vriendelijke groet en namens Marij Wijnands,
Lous van Romondt

26 februari 2018 - Aankondiging: Binnenschilderdag in van Abbemuseum op zondag 8 april

Op zondag 8 april is er weer binnenschilderdag in het van Abbemuseum. Beginneling of gevorderde, iedereen kan meedoen. Aan de hand van een opdracht gaan we een kunstwerk maken in het van Abbe museum. We gaan werken met droge materialen.

Unieke kans: 30 plaatsen beschikbaar!

Het programma is:

 • 11.00 uur: aanvang van de dag,
 • 13.00 uur: lunch in het van Abbe restaurant voor wie dat wil. Niet verplicht en op eigen kosten.
 • 15.00 uur: evaluatie

Kosten:
Voor deelname aan deze binnenschilderdag is €5,00 verschuldigd aan de organisatie. Verder dient u zelf te zorgen voor entree tot het van Abbe museum. Op de
bezoeks pagina van het van Abbe vind je onder het kopje "TOEGANG" de toegangsprijzen.

Doe mee en meld je aan op de poster in het atelier van P&P of stuur mij een e-mail (voor e-mail adres zie hieronder).

Op dinsdag 13 maart is er een informatiemiddag over deze Binnenschilderdag in de Lievendaal. Deze start om 14.00 uur en is tot zo lang het nodig is. Kun je niet op die informatiemiddag zijn, stuur mij dan een e-mail of bel me en ik stuur je de informatie per mail.

Met vriendelijke groeten,
Gertje Roosen
E: gertjeroosen(apestaartje)hotmail(punt)com
M: 06-25390189

29 januari 2018 - Aankondiging: 21 april excursie museum More (Gorssel) & kasteel Ruurlo

Op zaterdag 21 april 2018 is een excursie gepland naar zowel Museum More in Gorssel als kasteel Ruurlo. Wij hopen natuurlijk op een volle bus want bij 40 inschrijvingen gaat de excursie door. Dus geef je op en noteer de datum alvast in je agenda! Lees hieronder verder voor meer informatie.

In museum More is op dit moment een interessante tentoonstelling, genaamd “De Serene Blik”, van de realisten. Er hangen werken van Floris Verster, Jan Mankes, Dick Ket en Henk Helmantel. Museum More is gespecialiseerd in werken uit de Realistische Stroming. Kasteel Ruurlo is de officiële tweede locatie van museum More met als centraal thema het leven en werk van grootmeester Carel Willink. Kasteel en museum liggen een half uur rijden bij elkaar vandaan.

MJK? P&P lid introducé
ja€32,50€37,50
nee€52,00€57,00

Op beide locaties is de Museumjaarkaart (MJK) geldig. De tabel hiernaast geeft de prijs aan welke afhangt van of je P&P lid bent of introducée en of je een Museum Jaarkaart (MJK) hebt of niet. In die tabel is bij de prijzen mét MJK speciale toeslag verrekend.
Op beide locaties bestaat de mogelijkheid om koffie te drinken of een lunch te gebruiken maar dit is wel voor eigen rekening.

Heb je interesse in de excursie? In ons atelier hangt een intekenlijst, waarop je aan dient te geven wat voor jou geldt. Opgeven kan ook door een mail te sturen naar apjwijnands@gmail.com.

Op dinsdagmiddag 17 april om 14 uur, dus 4 dagen voor de excursie, houdt kunsthistorica Ingrid Gaasterland in ons atelier een lezing over het Realisme. De lezing is gratis voor alle P&P leden, ook als ze niet mee op excursie gaan. Alleen mensen van buiten onze vereniging die de lezing willen volgen (als ze b.v. met iemand meekomen) maar niet meegaan met de excursie moeten € 5,00 betalen.

Namens het bestuur en met vriendelijke groeten,
Marij Wijnands

25 januari 2018 - Kennismakingsavond bestuur en begeleiders

Op 12 januari 2018 om 5 uur 's middags was het dan zover. Na jaren van afwezigheid de "kennismakingsavond" voor onze (nieuwe) begeleiders en het bestuur van onze vereniging. De avond was bij Aty Diemer thuis. Helaas konden Francien de Raad en Marij Wijnands wegens omstandigheden niet aanwezig zijn.

Het was een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en drankje. Wat later op de avond hebben we ons nog tegoed gedaan aan de culinaire kunsten van Aty. Al met al was het een zeer geslaagd samenzijn en rond de klok van tienen toog een ieder weer huiswaarts.
Aty, nog bedankt voor je gastvrijheid!

Jos Toonen

Klik op een foto voor een vergroting.
[photo] [photo] [photo] [photo]

22 januari 2018 - Algemene Ledenvergadering op 6 februari a.s.

De 'Algemene Ledenvergadering' (ALV) zal plaatsvinden op dinsdag 6 februari 2018 in ons atelier. De geplande aanvangstijd is 14.00 uur.

Zoals ook reeds in de Puntenslijper van december j.l. is vermeld wordt het zeer op prijs gesteld als tenminste twee leden van elke groep vertegenwoordigd zullen zijn op onze ALV.

Met vriendelijke groeten, en tot de 6de februari!
Lous van Romondt (namens het Bestuur van 'Met Potlood en Penseel')

18 januari 2018 - Aanvulling/rectificatie op expositie in Residentie Petruspark

In vervolg op de uitnodiging voor bezichtiging van de gezamenlijke expositie van Rian van Delft en Paul Meeuws welke ik vorige week 10 januari namens hen aan jullie stuurde, hierbij de volgende aanvulling/rectificatie.

Beste (teken- en schilder-)vrienden,
Het is ons gebleken dat in verband met het onbemand zijn van de receptie een bezoek aan onze tentoonstelling in het weekend niet mogelijk is. Rian en ik zijn op de volgende vrijdagmiddagen beiden aanwezig in Petruspark, Mgr. Swinkelsstraat 2 Eindhoven van 14.30 tot 17.00:
26 januari, 16 februari, 2 maart en 16 maart

Mocht je op deze vrijdagmiddagen verhinderd zijn en de tentoonstelling toch willen bezoeken, neem dan via de mail of telefonisch contact met ons op. De expositie loopt van 15 januari tot 30 maart.

Met vriendelijke groet en hopelijk tot ziens in Petruspark,
Rian (0402520657) & Paul (0612121805)

Klik op een foto voor een vergroting.
[photo] [photo]

10 januari 2018 - Twee P&P leden exposeren in Residentie Petruspark

Belangrijk: op 18 januari is een aanvulling/rectificatie gepubliceerd!

Van 15 januari tot 10 30 maart 2018 exposeren twee leden van P&P, te weten Rian van Delft en Paul Meeuws - die beiden lid zijn van onze portretgroep op donderdagochtend - gezamenlijk in Vitalis Residentie Petruspark, Mgr. Swinkelsstraat 2 in Eindhoven.

De volgende zaterdagen zullen zij zelf aanwezig zijn van 14.30 tot 16.30:
27 januari, 17 februari, 3 maart en 17 maart
Ook op andere dagen kun je hun werk bezichtigen. Residentie Petruspark heeft met hen afgesproken dat je je dan aan de balie kunt melden.

Graag tot ziens in Petruspark!
Met vriendelijke groeten, namens Rian en Paul,

Lous van Romondt

9 januari 2018 - Expositie "Met Potlood en Penseel" 2017

De expositie van 16 en 17 december was ook dit jaar weer een groot succes. Er kwamen 380 bezoekers op deze expositie af waar 150 leden uit 12 groepen hun werk tentoonstelden.

Een aantal vrijwilligers bouwde onder regie van Jos Toonen weer een mooie tentoonstelling op. Marij Wijnands opende om 11 uur de expositie in het bijzijn van een flink aantal bezoekers. Alle vrijwilligers die meegeholpen hebben, hartelijk dank.

Erika Merks
(een grote fotoimpressie is te zien in
dit Google Photos album)

Klik op een foto voor een vergroting.
[photo] [photo] [photo] [photo]

Voor berichten ouder dan die hierboven zie onze Archief pagina.[XHTML 1.0 icon]