Met Potlood en Penseel
Archief


Door te klikken op een van de regels hieronder navigeer je snel naar de berichten uit dat jaar.

6 december 2017 - Oproep inleveren materiaal voor de expositie

Voor wie het nog niet wist: je werk voor de grote overzichtstentoonstelling dient uiterlijk, maar liefst voor, donderdag 14 december te worden ingeleverd. Op 14 december kan inleveren tussen 13:30 en 16:00 uur en tussen 19:00 en 20:00 uur want dan zullen er mensen van de expositie commissie zijn om het werk op te hangen.
Het liefst zien we dat je je werk al voor 14 december plaatst in het vak van je groep in de ruimte achterin.

Bij het inleveren moet je werk op de achterkant voorzien zijn van een ophangsysteem en een papiertje waarop duidelijk zijn te lezen je naam, dagdeel dat je bij P&P zit, gebruikte techniek (b.v. "acryl op doek") en de afmeting (b.v. 60x40 cm).

Siep de Vries (namens de expositie commissie)

6 december 2017 - Tips voor museumbezoek

Ook in 2018 zijn er weer vele exposities en musea de moeite van het bezoeken waard. Op de pagina Musea vind u informatie die voor u vergaard is. U komt ook op die pagina door in de linker marge op de knop 'Musea' te klikken.

Marij Wijnands (namens het bestuur)

[affiche]

6 december 2017 - Overzichtstentoonstelling op 16-17 december 2017.

Binnenkort vind weer de jaarlijkse grote overzichtstentoonstelling plaats, dit jaar de 37e editie. De twaalf groepen van P&P zich daar met werk in olieverf, acryl, aquarel, 'mixed media', monoprint en tekenkunst.

Hiernaast ziet u de mooie 'flyer' die door Erika Merks is ontworpen. Nodig zoveel mogelijk familie, vrienden en kennissen uit voor deze overzichtstentoonstelling door deze flyer aan hen te mailen (of de link naar deze Web pagina), of beter nog, plaats deze op Facebook of Instagram!
We hopen weer heel veel bezoekers te mogen begroeten!!

Locatie: gemeenschapshuis Lievendaal, Lievendaalseweg 3, 5652SB Eindhoven.
Dagen: 16 en 17 december 2017
Tijden: 11.00 - 17.00 uur (op beide dagen)
Entree: gratis!

Met vriendelijke groeten namens de expositie commissie,
Lous van Romondt

1 oktober 2017 - Excursie naar Kemzeke Foundation afgelast.

Na een eerste aankondiging op 31 mei en een dringende laatste oproep op 4 september bleek er op de uiterste datum van 15 september te weinig interesse voor deze excursie te zijn. Er kwamen wel enkele reacties binnen, waarvoor hartelijk dank. Maar waarschijnlijk is een excursie in september te snel na de vakantie. Daarom zullen we volgend jaar gaan kijken of we een excursie kunnen organiseren in april of mei, gekoppeld aan een lezing.

Aty Diemer-Hagenouw (namens het bestuur)

1 oktober 2017 - Buitenschilderdag ging helaas niet door.

Op 31 mei kondigden we aan dat er op zaterdag 9 september een buitenschilderdag van onze vereniging zou zijn bij het Wasven (Celebeslaan, Eindhoven). Het weer werkte echter niet mee. Er waren om 10 uur slechts 5 mensen aanwezig. Zeer teleurstellend. Na de kopje koffie of thee met gebak werd besloten om de buitenschilderdag verder af te gelasten. Wel werd, om warm te worden, nog een stevige wandeling door het prachtige gebied gemaakt. Daarna gingen we weer huiswaarts.

Aty Diemer-Hagenouw (namens het bestuur)

4 september 2017 - Dringende oproep: voor Kemzeke Foundation opgeven vóór 15 september!

Zoals op 31 mei gemeld zal er op zaterdag 30 september a.s. de bus excursie plaatsvinden naar de Verbeke Foundation in Kemzeke (België). Dit echter alleen bij voldoende deelname (minimaal 40 personen).
Kosten: €37,50 voor leden, €42,50 voor introducé's.
De intekenlijst hangt op het atelier maar bij voorkeur per mail aanmelden bij Marij Wijnands.

I.v.m. de optie bij de busonderneming is de uiterste datum voor inschrijving 15 september a.s. Het is dus van belang om snel in te schrijven. Wanneer er voldoende deelnemers zijn krijgen jullie na 15 September het verzoek om de kosten van deze excursie te voldoen op het gironummer van onze vereniging.

Programma:

 • 09:00 - vertrek vanaf de Lievendaal rechstreeks naar Kemzeke, zonder koffiepauze onderweg, omdat de reistijd ca. 1 uur bedraagt en er dus nog voldoende tijd over is om in Kemzeke op eigen kosten koffie te drinken.
 • 12.00 - start rondleiding
 • ca. 16.15 - vertrek met bus terug naar Eindhoven (Lievendaal).

Namens het Bestuur, Marij Wijnands

31 augustus 2017 - Cursiste Anja Namink schildert jeugdig begeleidster

[foto]

Tijdens de afgelopen zomervakantie heeft Anja Namink, cursiste bij de maandagavond groep, haar begeleidster Francien de Raad geschilderd. Maar dan wel een 2-jarige Francien. Hiernaast het resultaat (als u er op klikt ziet u de foto in origineel, groter, formaat).

Francien de Raad (begeleidster)

31 augustus 2017 - Vrijwilliger gevonden voor legen afvalbakken

In zijn oproep van 11 april vroeg Jos Toonen (beheerder atelier) of er iemand was die 1x per week de afvalzakken wil ledigen en vervangen. Francien de Raad, begeleidster van de maandagavondgroep, heeft zich hiervoor gemeld. Waarvoor dank Francien!

Jos Toonen (atelier beheerder)

11 juli 2017 - Werk van twee maandagavond leden te zien bij Civo Design

Sinds kort zijn in de etalage van Civo Design (Emmasingel 2, Eindhoven) een paar werken te zien van Nicole Leijtens en Ingrid van Mil, beide lid van de maandagavond groep van onze vereniging. Hieronder ziet u een impressie van de etalage en twee van hun werken. Maar natuurlijk is het 't leukst als u persoonlijk even langs gaat om de werken van dichtbij te bewonderen.

Klik op een foto voor een vergroting.
[photo] [photo] [photo]

24 juni 2017 - Urgente oproep om hulp bij grote schoonmaak van ons lokaal!

In verband met de aanpassing van de lichtbalken in het atelier is het helaas niet mogelijk geweest om op 21 juni de grote schoonmaak te houden. Inmiddels is het een grote stofbende zoals men zich wel kan voorstellen. De Lievendaal heeft wel aangeboden om de vloer goed onder handen te nemen, maar dat heeft alleen zin als alles verder stofvrij is.

We zoeken dus mensen die met een stofzuiger op maandag 10 juli aan de slag willen gaan om het stof te bestrijden. Als we die dag niet klaar komen, dan hebben we nog een paar dagen in die week om het af te maken. Verder moeten dan de ezels en tekentafels naar de bijruimte zodat het zin heeft om de vloer een grote beurt te geven. Op vrijdag 15 juli gaat de Lievendaal voor 6 weken dicht en pas weer open als het atelier ook weer begint.

Aangezien Jos Toonen in juli 2x een staaroperatie moet ondergaan is hij niet in staat om e.e.a. te organiseren. Met deze noodoproep hoopt het bestuur alsnog voldoende mensen bij elkaar te krijgen om deze klus vóór 15 juli te klaren.
Graag opgeven bij Jos Toonen (e-mail of tel. 040-2525082) of u in de gelegenheid bent om in die week hand- en spandiensten te leveren. Bij voorbaat dank.

Namens het bestuur, dat nu een beetje met de handen in het haar zit,
Marij Wijnands.

31 mei 2017 - Activiteit: buitenschilderdag op 9 september 2017 (Wasven)

Op zaterdag 9 september 2017 vindt weer de buitenschilderdag van onze vereniging plaats bij het Wasven, Celebeslaan in Eindhoven. De bijeenkomst start om 10.00 uur met koffie en gebak, waarna iedereen een plekje kan zoeken. Er zijn genoeg interessante plaatsen op het terrein, waaronder de kas, een moestuin met “vergeten groenten”, rond de vijver, allerlei interessante doorkijkjes op de verschillende paden, het bakhuisje etc.

Lunchen kan in het restaurant of op het terras voor eigen rekening.

Om half vier sluiten we de dag af met een drankje en bekijken we elkaars werk. Vorige jaar was dit heel verrassend.

Noteer deze datum vast in uw agenda. Introducées zijn van harte welkom.

Aty Diemer-Hagenouw (namens het bestuur)

31 mei 2017 - Activiteit: Verbeke Foundation (nabij Antwerpen, België) op 30 september 2017

Zoals aangekondigd op 24 april jl vindt op zaterdag 30 september 2017 een excursie plaats naar de Verbeke Foundation in Kemzeke bij Antwerpen. Het vertrek zal om 9.00 uur zijn bij de Lievendaal. Met een koffiestop in Oud-Turnhout hopen we dan rond 12.00 uur in Kemzeke te zijn waar de rondleiding start. Er zijn tentoonstellingsruimten, maar ook buiten is er van alles te zien. Op het terrein is er gelegenheid om te lunchen. Rond 16.15 uur vertrekken we weer naar Eindhoven.

Prijs voor deze dag is voor leden €37,50 (incl. koffie met gebak, entrée Verbeke Foundation en rondleiding). Voor introducées is de prijs €42,50.

Opgeven graag per e-mail, dit i.v.m. de vakantietijd, bij Marij Wijnands.
E-mail adres: apjwijnands(apestaartje)gmail(pint)com. Graag naam en toenaam van de introducé(es) erbij vermelden.

Erika Merks (namens het bestuur)

31 mei 2017 - Activiteit: jaarlijkse overzichtstentoonstelling op 16 & 17 december 2017

Mede om de begeleiders in de Kerstvakantie meer rust te geven is de jaarlijkse overzichtstentoonstelling gepland op 16&17 december 2017 (dit is week 50). Deze vindt wederom plaats in de Lievendaal. Op vrijdag 15 december is de opbouw.

Nadere mededelingen volgen na de zomervakantie maar noteer deze dagen alvast in uw agenda!

Erika Merks (namens de tentoonstellingscommissie)

31 mei 2017 - Edith van Oostenrijk (begeleidster dinsdagmorgengroep) opgenomen

Edith van Oostenrijk, de begeleidster van de dinsdagmorgengroep, is ten gevolge van een ongeluk opgenomen in Dommelhoef. Wij wensen haar veel sterkte met het revalidatieproces en hopen haar na de zomervakantie weer te kunnen begroeten.

Marij Wijnands (namens het bestuur)

31 mei 2017 - Impressie eerste bijeenkomsten vrijdagmiddag portretgroep

Zoals jullie misschien weten, is er op vrijdagmiddag een groep liefhebbers gestart met een portretgroep. Hieronder wat foto's van de eerste bijeenkomsten. Dit is een groep die zonder begeleiding werkt, maar Dré van Geffen is de aanspreekfiguur voor deze aktiviteit. Mochten er nog enthousiastelingen zijn die hieraan willen deelnemen dan kunnen zij met Dré contact opnemen of er nog plaats is. Deelname is 1 maal per 14 dagen op vrijdagmiddag en is gratis op de kosten van het model na.

Het Bestuur

Klik op een foto voor een vergroting.
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo]

24 april 2017 - Vooraankondiging excursie 30 sept.: Verbeke Foundation (België)

Het plan is om op zaterdag 30 september 2017 het Verbeke Foundation in Kemzeke (België) te bezoeken. Met zijn 12 hectare natuurgebied en zijn 20.000 m2 overdekte ruimten is de Verbeke Foundation één van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa. De loodsen van het vroegere transportbedrijf van Geert Verbeke zijn omgebouwd tot unieke expositieruimtes. Eén van de gebouwen is ingericht om de uitzonderlijke verzameling collages en assemblages tentoon te stellen. Kijk op www.verbekefoundation.com. Nadere informatie over kosten, vertrek etc. volgt nog.

Erika Merks

11 april 2017 - Dag van de grote schoonmaak verplaatst naar 21 juni

[affiche]

Door gewijzigde tijden van een paar lessen is de dag van de 'grote schoonmaak' verplaatst naar woensdag 21 juni. In een eerder bericht (zie het bericht van 30 maart) meldden we 12 juni maar dit is dus veranderd in 21 juni.

Jos Toonen (atelier beheerder)

11 april 2017 - Vrijwilliger gezocht om 1x per week afvalzakken te ledigen

Arie van de Hoef van de woensdagmiddaggroep heeft aangegeven dat hij wegens gezondheidsproblemen de afvalzakken niet meer ledigt en vervangt. Daarom zoeken we iemand binnen de vereniging die dit 1x per week op zich wil nemen; dit vraagt tijdens een lesdag slechts circa 10 minuten. Wie wil dit van Arie overnemen?

Jos Toonen (atelier beheerder)

6 april 2017 - Overzichtstentoonstelling & nieuwe begeleiding woensdagochtendgroep

Wij van plan zijn om de jaarlijkse overzichtstentoonstelling dit jaar te laten plaatsvinden in week 50. Dit is de week voor de Kerstvakantie. Hopelijk zal dit resulteren in meer rust voor de begeleiders in die vakantie.

Peter van Wageningen heeft afscheid genomen als begeleider van de woensdagochtendgroep. Francien de Raad, reeds begeleidster van de maandagavondgroep, heeft de begeleiding van Peter overgenomen. Francien begeleidt daarmee dus twee groepen.

Marij Wijnands, namens het bestuur.

5 april 2017 - Overlijden Wil Prenger (maandagmorgengroep)

Afgelopen 26 maart is Wil Prenger-van der Lelij, lid van de maandagmorgengroep, overleden in de leeftijd van 84 jaar. Op 31 maart vond de afscheidsdienst plaats in crematorium de Rijtackers aan de Anthony Fokkerweg in Eindhoven.

Marij Wijnands, namens het bestuur.

[Toevoeging door de webmaster: het overlijdensbericht is o.a. te lezen op deze pagina van Mensenlinq.nl].

3 april 2017 - Terugblik expositie vrijdagochtendgroep in de Lievendaal (1-3 maart 2017)

De leden van de groep:
 • Ellen Engelbert-Eggerdink,
 • Leo de Folter,
 • Hanny Ghijsens-van Swan,
 • Betsie Hendriksen,
 • Maja Hüskens,
 • Ans van Kempen,
 • Jos Mangnus,
 • Riet de Mooij-Asselman,
 • Han Pulles,
 • Ellen Snijders,
 • Inge van Steen,
 • Annemiek van Thiel,
 • Sonja Treffers,
 • Mitch Wasiela,
 • Marie-Louise Wenselaar,
 • Marianne van Gestel en
 • Marleen Krijgsman-van Meurs.

Van woensdag 1 tot en met vrjdag 3 maart 2017 exposeerden de leden van de vrijdagochtendgroep onder begeleiding van José Jansen in hun atelier in het buurthuis de Lievendaal in Strijp. Zo'n groepsexpositie vindt maar om de paar jaar plaats.

Het thema was vrij, ieder kon zijn of haar beste schilderijen naar voren brengen onder kritische en vakkundige begeleiding van José Jansen. Bijkomend thema was het schilderen van een zelfportret. De opdracht was: twee schilderijen en één zelfportret.

Eindelijk was het zover. Woensdagmiddag werd de expositie opgezet. De schotten waar de schilderijen nog op moesten werden zorgvuldig ingedeeld. De schilderijen werden gehangen en weer verplaatst tot alles volgens het deskundig oog op de juiste plek hing. Dit gold ook voor de portretten, die mochten zeker niet zomaar in verschillende richtingen kijken. Alles moest volgens een structuur.

Om 19.00 uur werd de expositie geopend door José en werden de grote lijnen aangegeven van de expositie. Onder het genot van een drankje en wat lekkers werden onderling veel gedachten uitgewisseld, wat een succes. Veel bleven nog wat napraten.

De expositie nam de toeschouwers mee in de verschillende stijlen, thema's en gebruikte mediums. Stillevens in olieverf, vakantie indrukken in acryl, landschappen in aquarel, (gekleurde) potloodschetsen.

Zelfportretteren was een andere zaak. Ieder gerespecteerd kunstenaar maakte tijdens zijn loopbaan diverse zelfportretten uit interesse of indien de creativiteit even op een laag pitje stond. Voor ons was het even wat anders; ongeveer de helft van de groep had nog nooit een zelfportret gemaakt. Maar onder begeleiding van José was dat aardig gelukt. Ieder was wel tevreden over zijn/haar prestatie.

Ondanks het tijdstip, juist na carnaval, en de late verspreiding van de uitnodigingen was er ruime belangstelling tijdens de openingsreceptie op woensdag 1 maart en de dagen daarna.

De reacties van de bezoekers waren lovend. Om een indruk te geven heb ik een compilatie van een aantal opmerkingen hieronder vermeld: “Prachtige portretten”, werd verrassend vaak aangehaald. En verder: “Veel diversiteit en variatie in stijlen”, “Bijzondere werken”, “Hoog niveau”, “Veel talent aanwezig”, “Verrassende expositie”, “Prachtige kunstwerken”, “Mooie en goed verzorgde tentoonstelling”, “Heel verrassend” en “Op naar de volgende tentoonstelling”.

Terugkijkend was het een geslaagde 3-daagse en kunnen we trots zijn op het vele mooie werk dat we aan de belangstellenden hebben getoond, zoals naaste vrienden, buren, familie, e.d. Veel dank is verschuldigd aan allen die een bijdrage hebben geleverd om de expositie tot een succes te brengen!

Mitch Wasiela

[2 April 2017] De heer Han Pulles heeft 30 foto's van de openingsdag van de zelfportretten expositie beschikbaar gesteld. Nu pas echter heeft de webmaster (Jurgen Rusch) deze foto's op deze pagina kunnen plaatsen.

Klik op een foto voor een vergroting.
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo]
[photo] [photo] [photo] [photo] [photo]

31 maart 2017 - Mededelingen over ons atelier

Wist u dat:

 • de verwarming in ons atelier nu eindelijk (per lokaal) geregeld kan worden,
 • de afzuiging nu voortaan constant aan blijft,
 • dat er een test uitgevoerd wordt met de verlichting: de huidige TL buizen worden mogelijk vervangen door LED buizen. Siep bekijkt samen met de gemeente hoeveel (lux) er nodig is in ons atelier.
 • dat er nieuwe watervaste aquarelborden (6 stuks) zijn aangeschaft en dat deze ook uitsluitend voor aquarel technieken mogen worden gebruikt en
 • dat het eind maart is en zodoende nu alle werken in de houder, welke al jaren in de droogkasten lagen, volgens afspraak worden verwijderd?

Jos Toonen (atelier beheerder)

30 maart 2017 - Hulp gevraagd voor de grote schoonmaak van ons atelier op 1221 juni

Wie wil er helpen met de grote schoonmaak om ons atelier weer schoon te maken voor de zomervakantie zodat we in het nieuwe seizoen met een schone lei kunnen beginnen? De schoonmaak is op maandag 1221 juni en we beginnen om 10 uur.
Opmerking: let op, de datum 12 juni is in ons
nieuwsbericht van 11 april gemeld te zijn veranderd in 21 juni!

Jos Toonen (atelier beheerder)

23 februari 2017 - Zelfportrettententoonstelling van vrijdagmorgen groep van José Jansen

[affiche]

Van woensdagavond 1 maart t/m vrijdag 3 maart stelt de vrijdagmorgengroep van onze vereniging een reeks zelfportretten tentoon die zij hebben gemaakt onder begeleiding van José Jansen.

De expositie wordt geopend op woensdag 1 maart om 19.00 uur. Op donderdag 2 maart en vrijdag 3 maart is de tentoonstelling vrij toegankelijk van 9.30-12.30 uur en van 13.30-17.00 uur. U bent van harte welkom.

Jos Toonen

11 februari 2017 - Weetjes

Wisten jullie...

 • ...dat in de algemene ledenvergadering van afgelopen januari het verzoek is gesteld door onze penningmeester Siep Schaafsma om de functie van webmaster in zijn plaats te gaan vervullen. Hij heeft dit de laatste 14 jaar op een geweldige manier gedaan, waarvoor onze hartelijke dank! Reeds enkele dagen later meldde zich Jurgen Rusch van de maandagavondgroep. Hij heeft inmiddels de taak van webmaster overgenomen.
 • ...dat het initiatief van Dré Saanen om op vrijdagmiddag een portretgroep te starten voor leden van de vereniging vastere vorm heeft gekregen. Deze aktiviteit vindt plaats vanaf 10 maart 2017 om de 14 dagen. Voor de leden die hieraan willen deelnemen is deze aktiviteit qua contributie gratis. De enige kosten zullen voor het model zijn. Er is geen professionele begeleiding, maar de aanwezige deelnemers steken natuurlijk de nodige richtlijnen van elkaar op.
 • ...dat het bestuur open staat voor ideeën vanuit de leden voor wat betreft thema's voor lezingen, excursies, workshops enz. Het streven is om deze aktiviteiten minstens 1x per jaar te laten plaatsvinden.
 • ...dat de buitenschilderdag dit jaar wederom plaats zal vinden op het terrein van het Wasven en wel op zaterdag 9 september. Houdt deze datum vast vrij!
 • ...tenslotte dat onze jaarlijkse overzichtsexpositie tussen Kerstmis en Oudjaar een bezoekersaantal heeft geteld van ruim 300 leden. In het receptieboek was te lezen dat men wederom verrast was door het niveau van de werken en de manier van exposeren. Dank aan allen die eraan hebben meegewerkt om dit evenement weer tot een succes te maken.
  Enige foto's van deze overzichtsexpositie, gemaakt door Jos Toonen, zijn hieronder te zien.
Klik op een foto voor een vergroting.
[foto] [foto] [foto] [foto]
[foto] [foto] [foto]
[foto] [foto] [foto]

9 februari 2017 - Bericht van het bestuur

Beste leden van P&P.

Tijdens de laatste ledenvergadering is door een aantal leden het voorstel gedaan om met een aantal leden op vrijdag of dinsdagmiddag te beginnen met een portret cq tekengroep. Als bestuur willen we dit initiatief van harte ondersteunen en onze medewerking verlenen. Het wordt een groep zonder begeleiding. U kunt dit vergelijken met de donderdagochtendgroep. Wel zal Dré Saanen de groep coördineren en is als zodanig ook verantwoordelijk.
Als bestuur doen we het volgende voorstel:

 • de bijeenkomsten zijn op dinsdag of vrijdagmiddag van 13.30 tot 16 uur,
 • de bijeenkomsten moeten worden aangemeld bij Jos Toonen, dit ivm beschikbaarheid van het atelier,
 • de deelnemers moeten lid zijn van Potlood en Penseel,
 • deelname is gratis en gebruik van papier en koffie geldt volgens de bekende regels en
 • kosten van het model zijn voor rekening van de groep.

Namens het bestuur,
Siep Schaafsma

Jaarlijkse expositie - 28/29 december 2016

Op woensdag 28 en donderdag 29 december 2016 vindt de jaarlijkse expositie plaats van schildervereniging "Met Potlood en Penseel" te Eindhoven.

De vereniging heeft 150 leden en wordt begeleid door professionele kunstenaars. Ook dit jaar zullen meer dan 100 werken te zien zijn in verschillende technieken.

De opening vindt plaats op woensdag 28 december om 11.00 uur en zal op de twee expositiedagen te bezoeken zijn van 11.00 tot 17.00 uur in Gemeenschapscentrum Lievendaal, Lievendaalseweg 3 te Eindhoven.

Alle belangstellenden zijn van harte welkom om kennis te maken met deze vorm van creativiteit, die zoveel mensen geweldige voldoening en plezier geeft.

[foto]
Informatie voor leden/deelnemers van de expositie:
Uw werk inschrijven op de groepslijst in het atelier.
Vóór 12 december ingevuld in de postmandjes deponeren.
Werk inleveren 16 december van 14.00 t/m 16.00 uur.

Binnenschilderdag van Abbe Museum - zondag 20 november 2016.

[foto]

Rond 11.00 uur verzamelden zich zo'n 25 leden van onze vereniging om deel te nemen aan de binnenschilderdag, die georganiseerd was door Gertje Roosen met hulp van Erika Merks. Het was guur en koud weer dus je kon nergens beter zijn dan in het museum.

In het auditorium kregen we een kleine uiteenzetting wat de bedoeling was. Eerst rondlopen in het museum en kijken welke kunstenaar of kunstwerk jou boeide om daar iets mee te gaan doen in je eigen stijl. Er was door iedereen voorwerk gedaan in de vorm van leporello's (gevouwen boekjes) die al een kleurige ondergrond hadden.

Bij een rondgang door het museum later op de ochtend kwam je op de meest verrassende plekken onze mensen tegen.

Na de lunch in het museumcafé ging iedereen weer aan het werk en om half vier was het verzamelen in het atelier beneden in het museum en werden alle werkjes tentoongesteld en door Gertje besproken. Het was een grote verrassing wat iedereen had gedaan. Dit is zeker voor herhaling vatbaar. Ook vanuit het van Abbe Museum is zeer positief gereageerd op dit intiatief. Het was de eerste keer dat dit door amateurkunstenaars is gedaan. De bezoekers in het museum reageerden ook aangenaam verrast op de tekenaars.

Al met al een genoeglijke zondag en afgesproken is om dit kleine project ook onderdeel te laten zijn van onze overzichtstentoonstelling.

Marij Wijnands.

Najaarsexcursie naar het nieuwe museum Voorlinden te Wassenaar.

[foto]

Zaterdag jongstleden 22 oktober, hebben we onze jaarlijks excursie weer beleefd. Dit maal ging de reis naar Wassenaar, museum Voorlinden. Dit is voor hedendaagse kunst, geopend in september van dit jaar.

We vertrokken rond 9.00 uur na ongeveer een uur rijden deden we het plaatsje Haarzuilens (met een nog echte dorps brink) aan, alwaar we koffie en gebak geserveerd kregen. Waarna we naar Wassenaar togen, ons doel voor vandaag. Wat een schitterend museum!! alle 20 zalen gelijkvloers, ruim en met een werkelijk erg goede lichtinval door de grote ramen en plafond verlichting, met een soort van licht tubes, waardoor de kunstwerken erg goed tot hun recht kwamen. Het was een hele belevenis te veel om in dit verslag te benoemen. Wat er voor ons uitsprong waren "Het Zwembad" van Leandra Erlich, hier zag je mensen onder water lopen, "Openended" van Richard Serra, een gigantisch doolhof van cortenstaal, en van Ron Mueck het werk "Couple under anumbrella". Ook de moeite waard waren de prachtig aangelegde tuin rondom het museum ontworpen door de internationaal bekende Piet Oudshoorn. Als u deze en andere afbeeldingen van kunstwerken die hier tentoongesteld werden wil zien, verwijzen wij u naar de face book pagina van onze vereniging..metpotloodenpenseel(voor de lol).

Erika en een ieder die deze dag hebben georganiseerd bedankt!!! We hebben met volle teugen genoten!!, ook al door het prachtige weer dat we die dag hadden.

Jos Toonen

Terugblik Jubileum Expositie

[foto]

Van 27 t.m. 29 december 2015 werd in De Lievendaal vanwege het 35 jarig bestaan van "Met Potlood en Penseel" en "Beoefenaars Keramische Technieken" (B.K.T.) een zeer geslaagde Jubileum Expositie gehouden met als thema "samen vieren, samen exposeren"

Beide verenigingen vinden hun oorsprong in het Philips-de Jong Ontspanningsfonds, maar kregen in 1980 een zelfstandig vervolg buiten Philips.

Gezien deze achtergrond ontstond het idee om het jubileum te vieren met een gezamenlijke Jubileum Expositie. Na een maandenlange voorbereiding in een perfect vorm gegeven samenwerking kon op zondag 27 december in een voor deze gelegenheid groot aantal beschikbare zalen van de Lievendaal de uitkomst van de niet geringe creatieve inspanningen van de kunstenaars van beide verenigingen worden bewonderd.

Het openingswoord van Frits Achten (CKE) resulteerde in een treffend en aansprekend betoog dat de vele aanwezigen zichtbaar bleef boeien. De opening werd muzikaal sfeervol omlijst door het Symphony Orkest Eindhoven.

[foto]

Alle kunstobjecten werden bewust in alle zalen dooreen geëxposeerd. Hierdoor ontstond ook voor de vele bezoekers een prachtige wisselwerking tussen de verschillende kunstuitingen. Dit effect werd nog vergroot doordat wij voor deze Jubileum Expositie extra veel ruimte beschikbaar hadden. Dit alles mogelijk gemaakt door de bijzonder welwillende en gewaardeerde medewerking van de leiding van De Lievendaal.

Om ook de bezoekers een goed beeld te geven van de inspanningen van de kunstenaars in hun ateliers werd in een van de zalen ook doorlopend een verfilmde sfeerimpressie getoond. De beelden gaven een goed inzicht in de te leveren inspanningen die schilders en keramisten op weg naar de vervolmaking van hun kunstwerken.

Deze beelden kunnen ook via onze website, http://www.potloodenpenseel.dse.nl/ onder de noemer filmimpressie direct worden aangeklikt en bewonderd. Daarnaast besteedde Studio 040 middels beelden en een interview ook gericht aandacht aan de Jubileum Expositie. Ook deze beelden zijn via YouTube (intoetsen: Kunstexpositie Studio040.nl) alsnog te zien.

[foto]

Deze uitingen in de media moeten welhaast leiden tot een veel grotere naamsbekendheid mogelijk ook resulterend in de aanwas van weer nieuwe leden!

Duidelijk kon worden vastgesteld dat onze vereniging ook maatschappelijk actief is, en meer stadgenoten wil betrekken bij onze activiteiten.

Op de expositie was ook een selectie van het werk te zien dat tijdens het jaarlijkse schilderproject met leden van P&P werd vervaardigd door cliënten van Lunetzorg.

De Woensdagavond Groep o.l.v. Gertje Roosen presenteerde de aanwezigen een 3-tal panelen met daarin opgenomen een 24-tal schilderijen van 12 kunstenaars die ieder vanuit hun eigen onderwerp en stijl door een bijzondere wijze van presentatie hun artistieke verbondenheid lieten blijken. De bedoeling is dat deze panelen het komende jaar bij toerbeurt in een aantal maatschappelijke instellingen worden geëxposeerd, waardoor bewoners en bezoekers kennis kunnen maken met onze kunstwerken. Tevens kan dan daarmee dan ook duidelijk worden gemaakt dat P&P bij een divers aantal groeperingen in de maatschappij betrokken is.

Bert van Eert

Zaterdag 3 oktober

[foto]

Het was een drukke dag. 's Morgens hebben we meegewerkt aan de Senioren dag in De Lievendaal, natuurlijk ook om promotie te maken voor onze vereniging. Leo en Jos hadden een paar mooie stilleven-opstellingen gemaakt. We waren met 6 leden om te schilderen en belangstellenden te vertellen over onze vereniging. De Lievendaal trakteerde op koffie met lekkere aardbeientaartjes.

De hele ochtend hebben we een drukke aanloop gehad en zelfs iemand die ook met penseel en verf aan de gang ging.

's Middags waren we met zo'n 8 leden die in het kader van The Big Draw hebben meegewerkt aan het opvrolijken van de centrale hal van de Wilgenhof. Frits Achten van het CKE had gezorgd voor grote vellen beschilderd transparant papier en grote emmers met behangplak. Het was een leuke, plakkerige, maar veel voldoening gevende activiteit. Voor het resultaat zie de foto's. Al met al een leuke zaterdag.

Marij

Excursie naar Luik (2015)

[foto]

Op zaterdag 17 oktober vertrokken we met de bus richting Luik voor onze jaarlijkse excursie. Omdat wij dit jaar vieren dat onze vereniging 35 jaar bestaat was er een extra feestelijk tintje aan deze dag gegeven. In Thorn, het witte stadje in Limburg, was onze eerste stop waar we op koffie met een lekkere punt vlaai werden onthaald.

Vervolgens reden we door naar Luik waar gestopt werd bij het station Luik-Guillemins, een schitterend bouwwerk van de beroemde architect Santiago Calatrava, waar twee gidsen ons een geweldige interessante rondleiding gaven. Na elf jaar bouwen werd dit adembenemende station in september 2009 geopend. De vorm van het gebouw leidt tot verschillende speculaties. Calatrava zelf legt een link naar zijn schilderijen van vrouwelijk naakt. De nadruk legt de architect op het ontbreken van gevels aan de zijkanten. Onder de gigantische luifel ontvouwt zich een fraai beeld van het stadscentrum dat nog steeds in ontwikkeling is. Vanaf de snelweg is er een afslag naar het station die, via een eveneens door Calatrava ontworpen brug, naar de achterzijde van het station leidt. Hier is ook een parkeergarage gesitueerd voor 800 auto's.

[foto]

Bij de parkeergarage is sprake van een knap staaltje ingenieurskunst, want deze is bij de heuvel ingegraven. De extra druk wordt via talrijke kolommen opgevangen. Ook de kap van het station is een technisch hoogstandje. De vrije overspanning is 190 meter lang en wordt opgevangen door kolommen als die onder de platforms aan weerszijden van de perrons. De kap strekt zich verder uit over de perrons buiten de centrale hal, waardoor de treinreizigers beschut zijn tegen de grillen van het weer. In totaal is de overkapping 140 meter lang en 160 meter breed.

[foto]

De totale bouwsom bedroeg € 312 miljoen terwijl het totale kostenplaatje maar liefst € 445 miljoen bedroeg. Dit o.a. door de aanpak van de spoorinfrastructuur om Luik-Guillemins geschikt te maken als HSL-station. Bouwmaterialen die werden gebruikt zijn wit beton, staal, glas en voor de vloeren Belgisch natuursteen.

De volgende bestemming was het Musée des beaux-arts de Liège, kortweg het BAL genoemd. Hoewel het niet een groot museum was verraste toch het aantal werken dat er hing, meer dan verwacht en ook zeer divers. Op de benedenverdieping hing werk van de Belgische schilder Luis Salazar, geboren in San Sebastian (1956), die woont en werkt in Luik. De meningen waren verdeeld over zijn werk, grote kleurrijke doeken maar zo op het oog allemaal een beetje van hetzelfde.

Eind van de middag werden we naar Soerendonk gereden waar we een smakelijke maaltijd genoten. Een gezellige afsluiting van een interessante dag ! Dank aan Paul Meeuws en Erika Merks voor de uitstekende organisatie en aan Marij die voor de bus zorgde.

Lous van Romondt

Buitenschilderdag 2015

[foto]

Volgens de weersverwachting zou het weer redelijk zijn; pas ver in de middag werden de eerste regeldruppels verwacht. Dus dat zat wel goed.

Om 10 uur verzamelden we ons bij "De Opwettense Molen" in Nuenen, een prachtig buitengebied met veel mogelijkheden. We begonnen met koffie/thee met gebak. Daarna ging iedereen een plekje zoeken. Sommige gingen echt de vrije natuur in, anderen bleven in de buurt van de molen en probeerden Vincent van Gogh te evenaren.

Na een gezellige, gemeenschappelijke lunch werd nog een uurtje geschilderd en net voor de eerste druppels vielen verzamelden we ons weer in het restaurant voor de nabeschouwing.

Dré Saanen van de Maandagmorgengroep wist op haar geheel eigen wijze ieder schilder- en tekenstuk te doorgronden en van kanttekeningen te voorzien.

Marij, onze voorzitter had 2 van haar kleinkinderen meegebracht. Deze 2, Tim en Ilse lieten zien dat het talent in de familie is doorgegeven. Zij maakten verdienstelijke werken.

Jammer dat slechts een tiental leden gekomen waren om op deze dag mee te komen schilderen. Gelukkig kwamen nog wel een paar andere leden een kijkje nemen. Lous van Romondt maakte de foto's.

Al met al een geslaagde dag.
Aty Diemer

Klik op een foto voor een vergroting.
[foto] [foto] [foto] [foto] [foto]
[foto] [foto] [foto] [foto]  

Tekencursus woensdagmorgen groep

[foto]

Onlangs is de cursus tekenen van start gegaan onder artistieke begeleiding van Peter van Wageningen met 10 cursisten. Na een uitleg over wat we konden verwachten van deze cursus, zijn we al vrij snel aan een opdracht begonnen, door namen op een vel papier te schrijven (met Siberisch krijt) zonder daarbij op het papier te kijken en in verscheidene technieken. Dit was toch moeilijker dan je zou denken. De daarop volgende lessen hebben we verscheidene lessen besteed aan het werken met o.i. inkt, waaronder het werken van licht naar donker en omgekeerd d.m.v. het verdunnen alsook het toevoegen van inkt aan water.

[foto]

Hierna een les over verdwijnpunten, door lijnen op een vel papier te zetten zonder dat de lijnen zich in het vel kruisen. De daarop volgende les moesten we een vlak open houden in dit geheel van lijnen en een mozaíek maken van de in een eerdere les gemaakte licht donker werken. Na nog een leuke les met o.i. inkt, bellenblaas, een schaar of een theelepeltje hebben we de daarop volgende lessen ons tot nu toe bezig gehouden met "perspectief". Zo kregen we bijvoorbeeld in twee groepen (mannen tegen vrouwen) een touw van 10 meter en moesten we buiten een cirkel en een rechthoek maken en rechthoek valt wel mee, gewoon door vieren delen en neerleggen... klaar. Voor een cirkel daarentegen moest je je oude school wiskunde lessen weer ophalen, met pi (p) en 3.14 enz. voor de omtrek van een cirkel en dan zonder meetlat neerleggen.

De volgende opdracht was om van het touw een vierkant in kikker- en helikopterperspectief te leggen, pfff....! Eenmaal binnen hetzelfde, maar nu van een cirkel. Momenteel zijn we bezig met het tekenen van een gebouw met spits dak en een persoon op de voorgrond, met daarachter verticale palen in perspectief, met verdwijnpunten op ooghoogte etc. Denk daarbij aan anamorfose en trompe-l'oeil (o.a straat tekeningen) en Bernini's Vatikaanplein. Kortom, tot nu toe hebben we er al veel van opgestoken en we kijken uit naar de volgende les !

Anna en Jos Toonen

"Voor het poëtisch oog", mei 2015

[foto]

De maandagochtendgroep, onder artistieke begeleiding van Dré Saanen, heeft een expositie gehouden, van 1 mei t/m 3 mei, in Groendomein 'het Wasven'.

De opening vond plaats vrijdagmiddag 1 mei om 14.00 uur. Het openingswoord is gehouden door de docent Drée Saanen. Zij sprak haar bewondering uit voor het enthousiasme van alle leden die hebben meegewerkt om deze expositie te doen slagen. Een woord van dank ging uit naar het bestuur van het Groendome in het Wasven die het mogelijk heeft gemaakt om dit weekend op de zolderkamer van de boerderij te mogen exposeren.

[foto]

Niet alleen de schilderijen waren een lust voor het (poëtische) oog, ook de bijpassende rijmen waren leuk om te lezen. Naast de schilderijen waren er ook nog werkstukjes te zien van leden die een workshop hebben gevolgd om met glas en lood te werken. In de vitrinekast lagen beschilderde stenen met elk een bepaalde uitstraling, van vis tot abstract. Gezien de reacties, genoteerd in het gastenboek, mogen wij met trots terugzien naar deze expositie.

Siep Schaafsma

Klik op een foto voor een vergroting.
[foto] [foto] [foto] [foto] [foto]
[foto] [foto] [foto] [foto] [foto]
[foto] [foto] [foto] [foto] [foto]
[foto] [foto]      

Excursie naar Wuppertal - 18 oktober 2014

[foto]

Zaterdag 18 oktober reisden we met 47 deelnemers, leden van "Met Potlood en Penseel" samen met hun introducees, per bus richting Wuppertal. Het Von der Heydt Museum was het reisdoel waar momenteel een prachtige tentoonstelling van Camille Pissarro, vader van het Impressionisme, te bewonderen is.

Om stipt 08.00 uur vertrok de bus vanaf De Lievendaal richting Duitsland. Zonder noemenswaardig oponthoud bereikten we na ca. 2 uurtjes Wuppertal, dankzij onze chauffeur en met de hulp van Erika die alles fantastisch had voorbereid.

Na de vroege start werd het bij aankomst tijd voor een kop koffie "mit Kuchen" in Kaffee Grimm, juist om de hoek bij het museum.

Om 11.15 startten onze twee rondleidingen. Ondanks de grootte van de groep konden we onze gids goed volgen, omdat we allemaal een oortje kregen aangemeten en voorzien werden met een zender. Zo konden we de uitleg helder en duidelijk volgen.

Aan de hand van de ca. 70 schilderijen van Pissarro konden wij zijn levensloop en artistieke ontwikkeling volgen. Vanaf zijn eerste werken die nog in Zuid-Amerika ontstonden, tot aan zijn laatste schilderijen, die hij in Parijs en aan de kust van Normandië maakte.

[foto]

Pissarro heroriënteerde zich steeds weer. Hij trad uit de schaduw van de School van Barbizon, begon een vruchtbare dialoog met Cézanne, hield zich in de jaren negentig van de 19e eeuw bezig met de ideeën van het pointillisme en schiep invloedrijke 'stadslandschappen' waarmee hij het moderne leven wist te verbeelden.

Naast werken van Pissarro waren er ook prachtige stukken te bewonderen van o.a. Gauguin, Manet, Monet, Courbet, van Gogh en andere kunstenaars uit diezelfde periode.

Na de rondleiding gingen de deelnemers onafhankelijk van elkaar op pad. Nog een keer door de tentoonstelling lopen, maar nu individueel. Of een lunch op een terrasje, een rit met de Schwebebahn (stammende uit 1901), naar het beeldenpark Waldfrieden waar beelden van Tony Cragg te bewonderen waren.

Jammer dat er niet meer uren in een dag zitten. Ik had het liefste alles gedaan, maar het beeldenpark moest ik helaas vergeten. Gelukkig zag ik eerder een expositie van beelden van Cragg, dat was toch een beetje een troost.

Om precies vijf uur reden we terug naar Eindhoven waar we even voor zevenen weer aankwamen.

Het was een fijne dag om op terug te kijken.
Lous van Romondt

"The Big Draw" - september 2014

[foto]

Op vrijdagmorgen hebben Edith en ik de collages opgehangen in het CKE. Er waren door de dinsdagmorgengroep 12 grote afbeeldingen gemaakt van de ongeveer 100 tekeningen die waren ingeleverd en toen alles hing, kwam Frits Achten kijken en was zeer onder de indruk van wat wij als vereniging met het onderwerp Doedels hadden gedaan.

In zijn openingswoord ging hij in op het belang van tekenen en hij hoopte dat wij dit niet als een eenmalig experiment zouden zien. Hij prees met name Edith voor haar inzet iedere keer als "Met Potlood en Penseel" gehoor gaf aan de oproep van het CKE om mee te werken aan projecten.

[foto]

Er kwamen zo'n 15 leden van onze vereniging kijken en verschillenden hebben ook deelgenomen aan het tekenproject "De nieuwe skyline van Eindhoven", dat door Marijke van Overbeek en Frank Malcorps werd begeleid. Er was een wand met 3 grote borden buiten opgesteld en iedereen werd uitgenodigd om met lijnen en vlakken aan de gang te gaan. Zelfs voorbijgangers konden niet laten om ook hieraan deel te nemen. Het was een leuke middag.

Marij WijnandsBuitenschilderdag - 6 september 2014

Met goed weer zijn we om 10 uur samengekomen in het paviljoen van "Groendomein Wasven" in het stadsdeel Tongelre in Eindhoven. Onder het genot van koffie en een heerlijk stuk gebak - van eigen huis - hebben we wat vakantiebelevenissen uitgewisseld en zijn we ongeveer om 10.30 uur begonnen met het schilderen of tekenen. Voor diegene die het niet weten: het is daar een prachtige omgeving met vele objecten om op papier of doek te zetten.

Velen van ons hebben de expositie "Waterrijk" bezocht van Edith van Oosterwijk, docent van de dinsdagochtend groep. Deze expositie is te bezichtigen op de overloop van het hoofdgebouw en duurt nog tot 26 oktober. Om 15 uur zijn, onder het genot van een drankje, alle werken besproken door Marjo van Meer, docent donderdagmiddag groep. Als dank voor haar inzet voor de vereniging heeft Aty een presentje aangeboden. Bij deze wil ik het organisatiecomité bedanken voor de fijne dag die we gehad hebben.

Siep Schaafsma (deelnemer)

P.S.: Jos, hartelijk dank voor de gemaakte foto's.

Klik op een foto voor een vergroting.
[foto] [foto] [foto] [foto] [foto]

Grote expositie - april 2014

In het weekend van 29/30 maart werd onze overzichtstentoonstelling 2014 door zo'n 350 bezoekers bezocht (uitgerekend circa 29 personen per uur).

Dit keer hingen de werken per thema en werd er met looplijsten gewerkt. Zo ging de aandacht in eerste instantie uit naar het kunstwerk.

Ook dit jaar waren de werken van een goed niveau en kwamen diverse technieken ruimschoots aan bod. Abstract, landschap, portret in olie, acryl, aquarel, potlood, krijt en gemengde technieken.

De woensdag voorafgaande aan de expositie waren de werken in het atelier ingeleverd en op vrijdag was de opbouw. Dankzij helpende handen van diverse leden werden, onder leiding van Erika Merks, de werken in de diverse zalen opgehangen. Vrijdagmiddag werd de laatste hand gelegd aan nummering en schoonmaken van de werken die met glas hingen. Aan het einde van de middag was alles klaar en konden we met een gerust gevoel uitkijken naar de opening van zaterdag.

Naast leden, oud-leden, familie en bekenden waren ook nogal wat buitenstaanders geïnteresseerde bezoekers, die in de pers de aankondiging voor deze jaarlijks terugkerende expositie hadden gelezen. Onder het genot van een drankje en wat lekkers bleven velen nog wat napraten.

Terugkijkend was het een geslaagd weekend en kunnen we trots zijn op het vele mooie werk dat we aan de buitenwacht hebben kunnen tonen. Dank aan allen die hieraan hun bijdrage hebben geleverd!

Lous van Romond

Klik op een foto voor een vergroting.
[foto] [foto] [foto] [foto] [foto]

Als model bij de donderdagmorgengroep "Compassie"

[foto]

Enige tijd geleden, ben ik model geweest bij de portrettekengroep "Compassie" op de donderdagmorgen. Ik heb toen min of meer beloofd, om een stukje ter reclame voor deze groep te schrijven om toch vooral mensen te bewegen om als model te komen zitten voor deze groep en dat hoeven niet persé leden van onze vereniging te zijn. Door omstandigheden liet dit even op zich wachten.

Welnu, op donderdagmorgen 2 mei was het dan zover, na lang talmen - ik zag steeds de oproep hangen op het prikbord in het atelier - had ik bij Frans Strik een afspraak gemaakt, om te komen modelzitten. Ik dacht bij mijzelf, "daar kan ik zelf ook wat bij opsteken" en deze groep heeft weer een model om op te oefenen.

Om 9.15 uur was ik ter plekke in het atelier van P&P en werd ik ontvangen met een bakje koffie, ondertussen richtten de schilders/tekenaars hun werkplekje in. Om 9.30 uur werd gestart. Ik kon plaats nemen in een stoel op een plateau, en mocht in een voor mijzelf gemakkelijke houding gaan zitten, waarvan ik dacht dat ik het enige tijd zou kunnen uithouden en mijn blik op een bepaald punt richten, zodat ik ook daadwerkelijk stil zou zitten.

[foto]

Ik was natuurlijk erg benieuwd naar de voortgang, maar kon helaas niet bij alle cursisten op hun werk kijken omdat zij zich in een halve cirkel voor mij bevonden. Ze waren voor mijn gevoel net op dreef, was het al 11.00 uur en pauze. Nu kon ik hun werk bekijken en even de benen strekken. Ik vond het knap dat men mij in zo'n korte tijd al zo treffend op papier of canvas had wetne te zetten.

[foto]

Er was ook een tekenaar bij, die juist de groep die ingespannen bezig was tekende. Om 11.15 uur mocht ik weer in de stoel plaats nemen en dezelfde houding aannemen voor het laatste gedeelte tot 12.00 uur. Ook deze tijd vloog voorbij en daarna mocht ik de eindwerkstukken, die natuurlijk nog niet af waren, bekijken. Ik moet zeggen dat er treffende gelijkenissen bij waren.

Conclusie: ik heb er zelf van geleerd en vond het leuk om te doen. Het was een leuke enthousiaste groep en ik kreeg er ook nog eens €20 voor. Mensen bedankt, ik vond het een leuke en leerzame ervaring!

De portretgroep zoekt nog steeds modellen dus mocht u na het lezen van dit verslag denken "dat is ook iets voor mij!" meldt u dan aan bij Compassie-portretgroep. Zie prikbord of rechtstreeks bij Frans Strik, telefoon: 040-2432633

Jos Toonen

Bezoek Gasometer Oberhausen - 12 oktober 2013

[foto]

Na een kruistocht door de kleine straatjes in het Drents Dorp, kwam het goed uit om nog even langs de Lievendaal te rijden. Een van de deelnemers was verkeerd gereden op de snelweg en bereikte de parkeerplaats met enige vertraging. We vertrokken met 42 geïnteresseerde deelnemers richting Gasometer en kwamen gelukkig nog op tijd aan voor koffie en heerlijk gebak, voordat de rondleiding begon. Iedereen was onder de indruk van het gebouw en de technische uitleg over de zwevende vloer die de deksel was voor het afvalgas van de hoogovens en de cokesindustrie in het Ruhrgebied. Toen in 1986 deze aktiviteiten stopten is het aan de inwoners van Oberhausen te danken, dat deze Gasometer er nog staat en tegenwoordig voor allerlei manifestaties wordt gebruikt.

[foto]

Nadat we langs de ontwerpen en foto's van de projekten van Christo waren geleid konden de het binnenste van de Big Air Package bezoeken. Dit was een heel speciale ervaring. Een totaal witte ruimte, met daarin een geweldige ballon die door lucht overeind werd gehouden. Het inspireerde een koor, dat aanwezig was, tot het spontaan zingen van een italiaanse volkslied. Het leverde hen een verdiend applaus op. Iedereen was verder vrij om de gasometer zelfs van bovenaf te gaan bekijken.

[foto]

Om 13.00 uur vertrok de bus met een paar deelnemers naar het Schlossmuseum. Verschillende mensen namen de gelegenheid waar om langs het Herne kanaal naar het museum te lopen, alwaar de ontwerpen voor deze Big Air Package konden worden bekeken en eventueel de tentoonstelling over haar in het museum te bezoeken.

[foto]

Dat was achteraf gezien nog een extraatje. Het haar en de betekenissen van haar door de eeuwen heen aan de hand van voorwerpen en afbeeldingen. Je kwam leuke en grappige dingen tegen, waaronder een hele Frisiersalon van geschept papier.

Om 16.00 uur reden we zeer voldaan weer huiswaarts. Een bijzondere ervaring rijker.

Marij Wijnands

Expositie van de maandag- en woensdagmiddaggroep - oktober 2013

Op woensdag 16 en donderdag 17 oktober 2013 exposeerden de leden van de maandag- en woensdagmiddaggroep van Marjo Hoevenaars in ons atelier.

Onder grote belangstelling werd de thema-expositie om 14.00 uur officieel geopend door Marjo met het voorlezen van de toespraak die Brenda van de Burgt zou houden, maar die helaas verstek moest laten gaan wegens gezondheidsredenen.

[foto]

De expositie nam de toeschouwer mee in het vrij absurdistische verhaal over twee mannen die één vrouw en één kajak deelden. Iedere exposant had dingen uit het verhaal gehaald die het meeste aanspraken. Bij sommigen was het de kajak of de walvis of het gebeente. Bij anderen was het de vrouw, de driehoeksverhouding of juist een woord dat niet letterlijk in de tekst stond. Het proces naar het eindproduct was interessant om te zien. Dit proces is belangrijk voor de creativiteit en beeldende vorming. Dat bleek ook uit de unieke boekjes en dummy's die een aantal deelnemers hadden gemaakt en die uitgestald lagen op een leestafel midden in het atelier. Veel bezoekers bekeken deze gedurende de openstelling.

Ook was er ingespeeld op objecten die aanspoelen op een strand en daar waren kunstige sieraden van gemaakt. Zo bleek een ieder op zijn of haar wijze met het verhaal bezig te zijn geweest.

Marjo bond eigenhandig een boek in van alle A3 kunstwerkjes van de exposanten, met een mooi resultaat. Dank aan Marjo voor de begeleiding in dit proces.

De expositie werd in de twee dagen (4 dagdelen) dat het atelier open was druk bezocht. Er kwamen in totaal ca. 187 bezoekers over de drempel. Gezien de beperkte openstelling was dat een mooi aantal.

Rest mij nog een woord van waardering en dank uit te spreken naar de opbouwers, gastheren en gastvrouwen én de afbrekers!

Lous van Romondt

Klik op een foto voor een vergroting.
[foto] [foto] [foto] [foto] [foto]


[XHTML 1.0 icon]