Eindhovens Dagblad
Artikel uit Eindhovens Dagblad van 29-09-2001

Onrust over asbest in houdt aan

Zaterdag 29 september. EINDHOVEN - Ook na de informatieavond over asbest in hun woningen blijven veel bewoners van de Strijpse buurt Lievendaal nog met vragen zitten. Vooral vragen over de toekomst werden niet duidelijk beantwoord. Die duidelijkheid komt er naar verwachting pas aan het eind van dit jaar.

Buurtbewoonster M. Geuens na afloop van de avond, donderdag: 'Je krijgt geen concrete antwoorden, of ze dekken elkaar. Zonde van mijn tijd. Maar ik zou wel willen dat er bij huisartsen in de buurt onderzoek wordt gedaan naar longziektes en of die verband kunnen houden met de aanwezigheid van asbest.'
De avond was belegd door woningeigenaar Hertog Hendrik van Lotharingen en de gemeente. Directe aanleiding was het versturen van een handleiding in juli. Daarin stonden tips voor hoe je veilig kunt klussen in woningen waarin asbest is verwerkt. Een arts van de GGD die vragen zou beantwoorden, meldde zich donderdag echter op het laatste moment af. Over het gevaar van asbest voor de gezondheid van de bewoners werden volop vragen gesteld, onder meer door voorzitter Oomen van Buurtvereniging Polynorm.
'Metingen hebben uitgewezen dat er geen gevaar is', antwoordde de heer Van de Kamp van Hhvl, dat ook een aantal huizen heeft met daarin asbest. 'Net zoveel als in andere huizen in Nederland.' Ook TNO-medewerker Tempelman stelde nadrukkelijk dat in de 212 Polynormwoningen in Lievendaal de asbestnorm niet wordt overtreden.
'Waarom krijgen wij de rapporten over de metingen die in de woningen zijn gedaan niet ter inzage?', vroeg B. Nas van het Buurtcomité. Omdat de bewoners de gegevens verkeerd zouden kunnen interpreteren, antwoordde mevrouw M. Appelo. Toch kregen de buurtbewoners even later de toezegging dat ze het rapport ter inzage krijgen en dat iemand van TNO er uitleg bij geeft.

Niet vertellen

Een bewoner wilde weten waarom er pas in 2001 een handleiding met instructies komt terwijl Hhvl in 1993 al op de hoogte was van de asbestproblematiek. 'Soms is het beter om zaken niet aan de bewoners te vertellen', zei mevrouw Appelo. 'Ter voorkoming van onrust. Bovendien was er volgens deskundigen geen enkele reden voor ongerustheid.'
Tot slot werd afgesproken dat bewoners kunnen deelnemen aan de discussie over de toekomst van de woningen. Er komt een technisch spreekuur waar advies gegeven wordt over het klussen in de woningen.

 
Copyright © 2004 Eindhovens Dagblad - alle rechten voorbehouden