Eindhovens Dagblad

Artikel uit Eindhovens Dagblad van 03-06-2003

Brandweer rijdt eerst naar verkeerde straat

Door TON LEENEN

Dinsdag 3 juni, EINDHOVEN - Een felle uitslaande brand heeft gistermorgen om kwart voor acht de zolders van twee woningen aan de Hamakerstraat in Eindhoven vernield. De brand is vermoedelijk ontstaan door kortsluiting of overbelasting in of van een wasmachine of verwarmingsketel op de zolder van pand nummer 31. De brandweer was drie minuten vertraagd, doordat de centralist in de meldkamer een verkeerde straatnaam verstond.

 
brand in Hammakerstraat * Ondanks de rit naar het verkeerde stadsdeel, wist de brandweer de brand in de Strijpse Hamakerstraat binnen een half uur meester te worden.
(Foto Arie Muller)

Het felle vuur sloeg meters hoog uit het dak en was tot op de nabijgelegen Tilburgseweg te zien. De Eindhovense brandweer bestreed het vuur met twee ladderwagens en een tankautospuit. De vijftien brandweermensen konden niet voorkomen dat de brand oversloeg naar de naastgelegen woning.
De politie wilde uit voorzorg nog twee woningen ontruimen. En daarvan bleek al leeg te staan. Na ruim een half uur kon de brandweer het sein brand meester geven. 'Dat het vuur zo snel om zich heen greep, komt door het gebruik van dakplaten', zegt officier van dienst Jos van den Akker. 'Daardoor kan het vuur langer onder het dak blijven en slaat het sneller over.' De brandweer controleerde daarom met een speciale warmtecamera of het onder het dak nog brandde. Dat bleek niet het geval te zijn.

Rommelig

De komst van de brandweer verliep rommelig. De brand werd door de bewoonster van nummer 31 gemeld. De centralist verstond daarbij de straatnaam verkeerd en stuurde de auto's naar de Woenselse Hanarstraat, aldus een woordvoerster. 'We hebben de naam zelfs nog een keer herhaald en die werd bevestigd door de bewoonster. Daarna hebben we haar snel naar buiten gestuurd voor haar eigen veiligheid. Later kwam een tweede melding en daarbij vroegen we naar wat omliggende straten. Zo controleren we of we de juiste straat voor ons hebben.'
Op dat moment werd duidelijk dat niet de Hanarstraat maar de Hamakerstraat in Strijp werd bedoeld en keerden de drie brandweerauto's om. Dat kostte volgens de woordvoerster drie minuten. Het is volgens haar niet na te gaan of dat tijdverlies de brandbestrijding nadelig heeft benvloed.
De bewoners van de twee woningen reageerden aangeslagen. 'Ik was aan het werk in Boxtel toen mijn vrouw Ria belde en vertelde dat onze zolder in de hens stond', zegt Frans Sprengers. Ik zag de vlammen al op de Tilburgseweg uit het dak van onze woning slaan.'
Ook Sprengers buurman Jos-Payo Sanchez staat het huilen nader dan het lachen.Hij vindt het verlies van een aantal persoonlijke bezittingen het ergste. 'Het meest dierbaar zijn mijn werkstukken die ik op de lts heb gemaakt. Die ben ik dus nu kwijt.'
Een naastgelegen woning heeft rook- en waterschade opgelopen. Buurtbewoners vreesden voor het vrijkomen van asbest bij de brand. Onderzoek van de GGD heeft uitgewezen dat dit niet het geval is.
De omwonden van de Hamakerstraat, de Pieter Stockmanslaan en de Tilburgseweg, hebben gistermiddag een wijkinfo van het stadsdeelkantoor Strijp ontvangen naar aanleiding van de brand.

Copyright 2004 Eindhovens Dagblad - alle rechten voorbehouden