Regio Eindhoven
Twee keer raak in sloopwijk Lievendaal
Sloophuizen door brand verwoest

Maandag 16 januari 2006 - EINDHOVEN – Dit weekeinde zijn er twee leegstaande woningen in de Van Maanenstraat in het Eindhovense stadsdeel Strijp deels door brand verwoest. De branden zijn aangestoken, aldus brandweer en politie.

Brandstichters hebben in Lievendaal vrij spel, omdat de wijk leegstaat in afwachting van de sloop van alle 212 zogeheten Polynormwoningen. In de nacht van vrijdag op zaterdag begon rond drie uur de eerste brand. Gisternacht volgde de tweede brand, in een andere woning in de Van Maanenstraat.

Het kostte de brandweer gisterochtend twee uur voordat de brand was geblust. De brandweerlieden konden moeilijk bij de vuurhaard op zolder komen, doordat de huizen hier zijn voorzien van een kunststof dak dat vastgeklonken zit aan de houtspanten. Toen agenten gisterochtend direct na de melding aan kwamen rijden, zagen ze een groepje jongeren. Op het moment dat de politie naar de jongeren toeging, sloegen ze op de vlucht. De politie heeft een blok woningen afgezet in de hoop de jongeren te pakken, maar dit is niet gelukt.

„Er is overduidelijk sprake van brandstichting“, aldus officier van dienst Jos van den Akker. Gezien alle troep die in de straat ligt, is dat volgens hem niet moeilijk. „Het lijkt wel een doe-het-zelfpakket voor brandstichters.“ In de straat zijn onder meer winkelwagentjes met rommel achtergelaten, stukken houten schutting en stapels folders.

Maar Van den Akker vindt niet dat Hhvl hierin iets te verwijten valt. „Als mensen brand willen stichten, dan lukt ze dat ook als er geen troep ligt. De woningstichting doet wat ze kan, ze heeft een beveiligingsdienst ingeschakeld.“ Die is gisterochtend rond vieren ook door de wijk gereden, maar toen was er nog niets te zien. Het duurt nog tot juni voordat alle Polynormwoningen gesloopt zijn. De woningen in de Hamakerstraat zijn weg. Nu is slopersbedrijf Gebr. Van Zundert met de Tilburgseweg West bezig.

Eindhovens Dagblad maandag 16 januari 2006