Aanbieding van het eerste exemplaar

Wat betreft boekpresentaties hebben we in Nederland een mooi gebruik dat we vandaag in Extremadura willen introduceren. Want vandaag is de dag van uitwisseling en vertaling. In Nederland kennen we de traditie om tijdens een boekpresentatie het eerste exemplaar van het boek aan te bieden aan een belangrijk persoon. Aan de burgemeester of een andere hoogwaardigheidsbekleder, of aan iemand die heel belangrijk is geweest voor de totstandkoming van het boek.

Degenen die hebben bijgedragen aan het ontstaan van dit boek – in het begin zonder dat te weten – zijn de pakzadelmakers van El Torno. In El Torno vertelden de mensen me allerlei verhalen over ‘de pakzadelmakers die in Nederland wonen’. Daardoor begon het thema emigratie mij te intrigeren.

Op een dag had ik het genoegen om persoonlijk kennis te maken met de pakzadelmakers en hun familie en ze hielpen me zoveel ze konden. Tot aan praktische zaken toe, want toen ik in Extremadura woonde verzamelde ik steeds meer boeken en streekproducten die ik mee naar Nederland wilde nemen. Te veel voor een reis met het vliegtuig of de trein. Florencio was zo vriendelijk om een doos boeken en andere spullen van mij in zijn auto mee terug te nemen naar Nederland.

Een paar jaar later ging ik met mijn man en zoon op vakantie naar Extremadura en gingen we langs bij pizzeria Freddo in Jaraíz de la Vera, waarvan de dochter van Pablo de eigenares is; de zus van Miguel Angel. We brachten haar een pot kruiden uit Nederland, om haar ‘pizza Freddo’ te kunnen bereiden, een veelgevraagde pizza vanwege de bijzondere smaak. Het geheim van het succes lag in de migratiegeschiedenis van de familie. Emigratie brengt ook een culinaire verrijking met zich mee.

Mijn belangstelling voor het thema emigratie werd gewekt door de pakzadelmakers van El Torno. Ik ben heel erg blij dat ze hier vandaag aanwezig zijn en bereid zijn om hun ervaringen met ons te delen in het colloquium. Het is voor mij een grote eer om het eerste exemplaar van het boek aan te bieden aan de pakzadelmakers Florencio en Pablo!

© Geertje van Os

 

De broers Florencio en Pablo.

Florencio en Pablo met Johan Pouewels.

En het Colloquium was bgonnen!

Miguel Angel, zoon van Pablo was de coordinator.

Florencio en Pablo luisteren naar iemand uit het publiek.

Miguel Angel en Pablo tijdens het interview.

Zij vertelden over hun migratie ervaringen.

Miguel Angel tijdens het lezen van een gedicht.

Daarna werd het eerste exemplaar uitgegeven.

Geertje van Os met haar boek.

Ze gaf het eerste exemplaren aan broers Luego Granado...

Dus aan Florencio en Pablo.

Geertje van Os met Pablo en Florencio.

De eerste twee exemplaren.

Geertje en vertaler Johan Pouwels tijdens het tekenen.

Foto met Juan Valadés, directeur van Museo de Cáceres.

Terug