Enige tijd na de opening van het woonoord El Prado in Eindhoven, kregen de Spaanse migranten Spaanstalige films te zien. Die films kwamen van een Nederlandse distributeur in Utrecht die ze weer van een Duits bedrijf ontving. Dat Duitse bedrijf kreeg de films van de Spaanse overheid om ze te distribueren in alle Europese landen waar Spaanse migranten woonden.

Elke zaterdag werd een van deze films vertoond. Bij elke film hoorde een affiche dat meestal werd opgehangen voor een raam van het woonoord. Na de opening van het Centro Español werd deze activiteit ook daar georganiseerd. Een paar jaar later opende het Círculo Español in Strijp zijn deuren en vanaf dat moment werden ook daar films vertoond. Vaak waren het westerns, maar de films konden ook heel divers zijn, zowel uit Spanje als uit het buitenland, maar altijd Spaans gesproken.

Manuel Martín López nam in 1972 zijn intrek in El Prado en verzamelde affiches. Lange tijd heeft hij ze met grote zorg bewaard, maar nu hij op het punt staat om voorgoed naar Spanje terug te keren is hij zo vriendelijk geweest om ze mij te schenken. Ik zet ze op deze website zodat veel Spaanse migranten ze kunnen zien en zich de zaterdag- of zondagmiddagen herinneren waarop ze ongeduldig zaten te wachten totdat de lichten gedoofd werden en de voorstelling begon.

Hoewel Manuel sinds 1972 in El Prado woonde, dateren deze affiches uit de periode 1968-1976. Hij heeft me de affiches gegeven die hij het liefst verzamelde en dat zijn westerns. Hoewel er ook een bij is van de grote meester van de Spaanse humor: Manrio Moreno "Cantinflas".

MALT

 

 

 EXIT