Philips Koerier ..Zaterdag 24 augustus 1963 .. Albert van Dijken

DAG UIT HET LEVEN VAN EUGENIO LINDO MENA

De hitte trilt .op de kalk van de huizen, wanneer we door de nau-we .straatjes .van Cáceres' witte. woonwijk Independencia zwer-ven om er een bezoek te .brengen aan Eugenio Lindo Mena (33). Met zijn .vrouw en .dochtertje woont hij al jaren in de hoofdstad van deze .gelijknamige Spaanse .provincie, waar. het er door to-rens .en .wallen. middeleeuws. uitziet. We .hoeven .niet .eens .te bellen, want de .deur staat .wagenwijd .open. Meteen .als hij ons ziet komen, snelt de gastheer op ons toe en verwelkomt ons har-telijk in zijn gastvrije woning. Het verhaal dat hij vertelt, publice-ren wij op deze pagina.

Eugenio Lindo Mena met vrouw en dochter in augustus 1963

Sinds .februari. werkt .Eugenio. Lindo Mena .bij Philips.Eindhoven, waar .hij het best naar zijn zin heeft. 'Het is alleen erg ver van huis,' zegt. hij, overgelukkig .dat. hij .zijn .vakantiedagen .te midden .van zijn gezien kan doorbrengen. Philips kende hij al voor de Eindhovense periode. Als elektricien heeft hij bij een Philipsdealer in .Cáceres heel wat huishoudelijke apparaten en radio's gere-pareerd. Het knutselen aan radio's is bovendien zijn hobby. Aan zijn liefhebberij denkt hij echter niet deze acht dagen dat hij thuis is. Hij wandelt, samen met zijn vrouw en dochtertje, veel door de oude stad.

VEEL PRATEN

Zijn .stamcafé slaat hij geen. dag over. Ook op .zondag .niet, wanneer. hij al vroeg naar de kerk gaat, om aansluitend een paar uur met .zijn. vrienden. door.te brengen. Daar praten mannen en jongens dan over alles wat hen zo dagelijks .bezighoudt. Spanjaarden houden nu eenmaal van veel praten. .In deze zomermaanden .zijn de stierenvechten die de gemoederen bezighouden en aanleiding geven. tot .vele verhitten .debatten. Eugenio .verteld: .'Het stierengevecht. ligt .diep verankerd in onze volksaard. We spreken er veel over. Drie dagen over het gevecht dat geweest is, drie dagen over de strijd die komt. De zevende dag .gaan we - rijk en arma - naar de arena om het nieuwe gevecht van mens tegen dier te zien.

PLAZA DE TOROS

Elke plaats die zich zelf respecteert, heeft zo'n Plaza de Toros, .de arena, waar. in .de weekeinde duizenden samendrommen. Stie-ren, bloed .en .zand .willen .zij .zien.. Zes stieren .worden. op .een .middag .neergeveld. Cáceres heeft een arena, Trujillo ook, veel andere plaatsen in de provincie eveneens.

KOUDE SOEP

Olijfolie. is .een .wezenlijk .bestanddeel .van. de Spaanse keuken. Mevrouw Lindo gebruikt de olie voor het braden van vlees, het bakken van aardappelen, het besprenkelen van rouwe groenten en het bereiden van gazpacho, een koude, maar heerlijke Andalu-sische soep. .Hier is. het recept: anderhalve liter. water, zes soeplepels olijfolie, wat azijn, knoflook, tomaten, uien, paprika en een komkommer. Alles heel fijn .gesneden. Naar. wens kan men. Stukjes brood aan de koude soep toevoegen. Haar proper keukentje heeft .mevrouw .Lindo .op .de. patio, .een .binnenplaats, .die .aan .de Moorse tijd .herinnert. Daar maakt ze de smakelijke en fijne gerechten .klaar. Het. ontbijt .bezorgt .haar geen werk: wat droog brood en zwarte koffie. De middagmaaltijd (2 uur) en avondeten (10 uur) vragen echter veel aandacht.

WARME HAP

's Middags komt er na de .gazpacho een schaal met spek, worst en veel peulvruchten op tafel. Doorgaans eet de familie 's avonds eerst groenten,. daarna .vlees, .bereid. met .scherpe .Spaanse .pepers. .Is er soep - dan .vormen .rauwe eieren in olijfolie of vis de tweede. gang. Fruit als. dessert vindt .alom ingaan. Vanzelfsprekend ontbreekt de wijn nimmer bij de maaltijd. Twee keer. per dag een warme hap dus, door mevrouw Lindo bereid op .een .houtskoolfornuis. U ziet het, het olijfolie en de wijn zijn uit het .leven van de Spanjaarden niet weg te denken. 'De Hollandse pot is niet slecht. Maar ik mis de olijfolie. En de wijn. Die is .niet. goedkoop .in Someren. In Cáceres betaal ik voor een vorstelijk glas wijn een dubbeltje,' merkt hij op.

Na .het .dagelijks .werk in Eindhoven .gaan de mannen meteen naar de woonoorden. In Spanje is dat er niet bij. Daar gaat men na het werk even in de stamkroeg .kijken. Daar drinkt men een pint bier of een glas wijn. Tot het avondeten vertoeft men er, om dan naar. moeder-de-vrouw te. gaan en. te kijken .wat de avondpot schaft. Thuis is er ook wijn. Een paar soorten zelfs. Ze kost gemid-deld 45 cent per liter.

GEEN KACHEL

'Salud,' .proosten. we. op .de .gezondheid .van .de .familie. Mevrouw Lindo schenkt de wijn, maar drinkt niet mee. Bij het gesprek heeft de man als hoofd van het gezien de leiding. De vrouw zit erbij en luistert.

In .de Kleine, maar .gezellig ingerichte .woonkamer herinneren asbakjes, klompen, een vaas en een kleedje aan Nederland. Dure meubels heeft Eugenio niet nodig. Zijn werkelijk leven speelt .zich .immers .meer buitens- dan binnenshuis af. Een kachel bezit hij niet. Die is overbodig. Voor .verwarming .behoeft .hij dan ook geen grote bedragen opzij te legen. Op een werkelijk koude winter-avond plaats hij onder een kleed bedekte, ronde tafel een petroleumkacheltje. Het kleed, dat .over de vloer reikt, houdt de warm-te vast. Ieder heeft de benen onder de tafel, waaraan de familie warm en knusjes bijeenzit.

..

Cáceres, de hoofdstad van de gelijknamige Spaanse provincie. Foto uit 1963

PANTOFFELPARADE

De muren van de huizen zijn over het algemeen dik. Zo houdt men 's zomers de warmte buiten en 's winters heerst er een prettige temperatuur.. Alle huizen .zijn .wit of geel, lichte. kleuren, die de zon afstoten. Ja, klimaat en voeding verschillen veel met die van ons. De .Spanjaarden .uit Cáceres weten ervan mee te praten na de tientallen regenachtige dagen in Someren en Sevenum. Dan denken. ze .aan .thuis, waar lekker warm is. Eugenio ligt in Someren al onder zijn wolletje als in een café in Cáceres zijn vrienden nog .een .glaasje .bier drinken. en hun schoenen laten poetsen om klaar te zijn voor de grote pantoffelparade, een van de hoogte-punten van elke .Spaanse .dag, waaraan ook moeders en kinderen deelnemen. Het avond eten komt immers pas na de wandeling op tafel.

Eugenio .is niet .voor. zijn. plezier .naar ons land gekomen. Hij wilde meer geld verdienen om zijn dochtertje, dat gedeeltelijk ver-lamd is, door. een .specialist in Madrid te kunnen laten behandelen. Sterke beweegredenen dus. Daarom heeft hij - vast en over-tuigd - voor. werk in. Nederland .gekozen. Anders .was .hij zeker. in zijn .geboortestreek, die hem zo lief is, blijven werken. Maar mopperen .doet .hij .niet. 'De Nederlandse soep is ook goed. De witte bonen zijn fantastisch. De mensen in Someren zijn vriende-lijk en spontaan. Ik heb daar veel goede vrienden. Het werk bevalt me best,' zegt hij.

DE AVOND VALT

De .avond .begin .al. te vallen .over .het .oude en het nieuwe Cáceres. wanneer we buiten komen. Met de zestigduizend bewoners denkt .ook .Eugenio. nog. niet .aan .naar .bed .gaan. Met zijn vrouw is hij nog eens gaan wandelen door het oude stadsdeel, dat zo typisch. Moors .aandoet. .Het. ligt .er op .een .hoogte .midden .en de .nieuwe .stad, waar in imposante flatgebouwen tientallen ge-ziennen .leven. .Straks,. als .ze. terugkomen, .gaat. zijn. vrouw .een. heerlijk .etentje .koken, een feestmaal, omdat ze nu vakantie hebben. Heus Spanje is .niet een. land. waar alleen maar torero's wonen die stieren bevechten of mensen die flamenco's. dansen, Sherry afleveren in rieten mandjes. of kruiken .vervaardigen. Waaruit .wij met moeiten, het hoofd achterover, de wijn maar binne slikken.

SPAANSE TROEVEN: OLIJFOLIE EN WIJN

Van achter de Pyreneeën zijn ruim een half jaar gelenden .naar .Nederland .gekomen: .tweehonderd. Spanjaarden, .die een werk-kring vonden bij Philips Eindhoven. Op meer dan .tweeduizend .kilometer van hun geboortegrond - de Spaanse provincie Cáceres in de landsreek Extremadura - zijn ze ondergebracht .in .woonoorden .te Someren en Sevenum. 'Holanda' is een mooi land zeggen ze. 'De mensen .zijn vriendelijk .en. behulpzaam. Maar de .keuken .is .zo .héél .anders. We missen .de Olijfolie en de wijn. En het klimaat: Brrrr!' Tijdens de bedrijfsvakantie zijn de Spaanse werknemers acht dagen .thuis geweest in de eigen hun zo vertrouwde omgeving: .in .hun .vaderland, .waar .het. leven .in .meer .dan. één opzicht .zo .totaal anders is dan het onze. Daar hebben we hem opgezocht. In. hun .zonnige woonplaats. In .bijgaand. verhaal hebben we verteld over een bezoek aan Eugenio Lindo Mena, die in Eindhoven werkzaam is bij de afdeling Centrale Service.

Volver

Beelden uit Cáceres. ( Virtuele wandeling door Extremadura. Web-site van Manuel Trinidad)