Mijn Runen

Over de geschiedenis en de oorsprong van de runen wil ik het hier niet hebben. Daar is op het net al genoeg over te vinden.

Wat betekenen runen voor mij? Een paar jaar geleden wilde ik me vertrouwd maken met een orakelsysteem. Ik stond op het punt om een tarot deck aan te schaffen, toen ik toevallig een boekje zag liggen over runen. Wat ik daarin las raakt me echt; gaf me een gevoel van herkenning.

Dit was een divinatie systeem wat zijn oorsprong vond in onze eigen cultuurgeschiedenis. De grondbetekenissen van de runen komen voort uit het leven van onze voorouders.

Op het net was zoals ik al zei veel te vinden. Na veel gelezen te hebben werd het tijd voor mijn eigen runenset. Net als de betekenissen lag ook mijn materiaal voor de set dicht bij huis: het grindpad van de buren. Hun grindpad lag vol met ongeveer even grote grijze ovale platte kiezeltjes. Het was ideaal. Ik heb er 28 uitgezocht (vier voor reserve) en heb er met een fijne permanent marker de tekens opgezet. Ik had nog een leren buideltje en klaar was mijn runenset.

Hoewel er een heleboel leggingen te vinden zijn voor de runen, vind ik het toch prettiger om ze ofwel uit mijn buideltje te trekken of te werpen. Meestal trek ik een rune voor een globaal beeld van een situatie of drie runen die het verleden, heden en de toekomst duiden.

Hoewel het vaak aangeraden wordt een werpkleed te maken, waarop je eventueel vakverdelingen kan aanbrengen, ben ik daar nog niet toe gekomen.

Ook gebruik ik de runen voor magie en rituelen: je kan de twee of drie symbolen samenvoegen voor een bindrune en er een spreuk bij maken. Of je kan de runen die je intentie uitdrukken in een kaars kerven en die branden tijdens je ritueel

Voorbeeld van een bindrune is van uruz: u en nauthiz: n is:

Deze spreuk heb ik erbij gemaakt toen ik wat extra kracht

en doorzettingsvermogen goed gebruiken kon.

Tekstvak: Steen van aarde
Teken van macht
Uruz, nauthiz
Nauthiz, Uruz
Sterk mijn wil 
Geef mij kracht!