Website van het Inkijkmuseum
Dommelstraat 2a
Eindhoven

040 8488230


Archief van het Inkijkmuseum

Het Inkijkmuseum bestaat sinds 2004. In 2008 is het verbouwd en heropend. Hier vindt U een inclompleet overzicht van het programma dat plaats vond.

- Fête de la Musique 2011
- Fête de la Musique 2010
- Fête de la Musique 2009

- opening vernieuwde Inkijkmuseum
- 10 Jaar Inkijkmuseum

- exposities in het oude Spoelhuis
- tuinfeesten
- partners
- pers
- Doe de Dommel
- Hallo Cultuur

- herinrichting en uitlichting

Dutch Design Week 2013
herfst 2013

19 tot 27 october

Crowdy House in het Inkijkmuseum.
Crowdy House is een platform om design direct tot het publiek te laten komen. de lancering van dit nieuwe en aardige idee is gedurende de Dutch Design Week.
Een week met vearieerd programma

Hallo Cultuur
Zomer 2013

Zondag 1 September

Hallo Cultuur is een samenwerkingsverband waarbij een 30 tal Eindhovense culturele instellingen bij betrokken zijn. Tijdens Hallo Cultuur vindt bij de buren van de Effenaar ook het programma Brandend Zand plaats.
Een heel gezellige zondag middag

 

Fête de la Musique
zomer 2013

vrijdag 21 juni

Ook dit jaar was fete de la Musique weer een fenomenaal feest. Gewoon goede muziek, deze keer uit Ethiopie, Mali, Bulgarije, Amsterdam en natuurlijk uit Eindhoven.
Waar ieder festijn bedoeld is om economisch technisch neitraal te zijn kiezen wij radicaal voor vrijwillge bijdragen van het publiek. Om daarmee dit ondewerp achter ons te laten en te genieten van de muziek.

10 Jaar Inkijkmuseum
Lente 2013
Opening 26 April 2013

Om de tij vooruit te blijven vierden we na 9 jaar al ons 10 jarig bestaan. Zijn we ongeduldig geweest? Of waren we juist bij de tijd om dit te doen? Wie weet komt het voort uit een traditie? Wie het zegt, mag het zeggen. In ieder geval was er een fijne opening tijdens guur weer waarbij twee tijdelijke extra zalen in gebruik zijn genomen. Mary Ann Schreurs, wethouder cultuur in de gemeente Eindhoven deed een bijdrage in woord en aanwezigheid en dat was een prachtig gebaar.

Fête de la Musique
zomer 2012

donderdag 21 juni

Fete de la Musique 2012 was op het allerlaatste moment een fenomenaal eenvoudig samenzijn van een grote diversiteit muzikanten en muziekliefhebbers. wat moet je er over zeggen als je er niet bij bent geweest. "Kom de volgende keer wel".

 

Doe De Dommel 2012
Zomer 2012

4 Juli

Deze wandel- en fietsroute vindt een in de twee jaar plaats warabij het Inkijkmuseum een pleisterplaats is voor de mensen. het is een van de weining dagen dat het Inkijkmuseum standaard open is.Gewoon een hele leuke dag met radio FIP, de Franse publieke omroep die gewoon altijd heel goede muziek draait

 

GLOW en Jubileumdagen
Herfst 2011

Onder barre weersomstandigheden was er warme chocomel, bijzondere gluhwein en onstellend veel verhaaltjes beschikbaar voor ongeveer 5500 mensen die het kleine museum bezochten tijdens de mini rondleidingen. Ondertussen groeit GLOW uit tot een waanzinnig samenzijn van mens en licht.
Buitengewoon voor herhaling vatbaar.

 

Fête de la Musique
zomer 2011

zondag 21 juni

De derde Fête de la Musique in Eindhoven bij het Inkijkmuseum was er een om weer niet te vergeten. Wederom op een doordeweekse dag met een geweldige ode aan de muziek. Parne Gadje stal stiekem de show, maar Soul Jamaica ook, er waren wederom Bosnische vrienden, het Eindhovens mondharmonica orkest was aanwezig, Ad Peijnenburg deed een spannende set en ... tsja.. het is bijna teveel om op te noemen. Ik herinner me nog die Armeense fluitist, Vladimir, die met een simpele eenvoudige fluit de wind van de bergen in zijn land kon laten horen, en iedereen stil maakte. Ik weet... er ws nog meer. Maar daar zul je je vrienden naar moeten vragen want hier staat het niet

fotoverslag
pers
Achtergrond Fête de la Musique

Jubileumdagen 2010
Herfst 2010

6 t/m 14 november

de jubileumdagen markeren ons bestaan. In de herfst, als de overpeinzingen waaien als de bladeren van de boom, meestal tijdens de GLOW dagen, zijn er jubileumdagen in het Inkijkmuseum. Omdat GLOW deze keer niet in de buurt was, kunnen we ons wat meer op de muziek richten. En een geweldig programma was het. Veel te goed voor het bescheiden aantal publiek. Maar ja, jullie snappen het al, het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit. En die was aanwezig!!!

Klik hier voor een impressiepagina van deze week.

Hallo Cultuur
Zomer 2010

Zondag 5 September

Hallo Cultuur is een samenwerkingsverband waarbij een 15 tal Eindhovense culturele instellingen bij betrokken zijn. Tijdens Hallo Cultuur vindt bij de buren van de Effenaar ook het programma Brandend Zand plaats.
Een heel gezellige zondag middag

Fête de la Musique
zomer 2010

zondag 21 juni

De tweede Fête de la Musique in Eindhoven bij het Inkijkmuseum was kleiner, gezelliger en even uitnodigend als voorgaande jaren en komende jaren. Op een klein stukje van de beschikbare ruimte werd een prachtige ode aan de muziek gegeven door een veelvoud van verschillende muzikanten.
Van Afro drums tot de wereldkampioen flierefluiten

Klik hieronder voor een overzicht van deze bijzondere dag.
fotoverslag
pers
Fête de la Musique 2009

Nieuwjaarsborrel en schaatswedstrijd bij Het Spoelhuis
winter 2010

zaterdag 19 januari

Wij hebben een toast uitgebracht op het vrolijke, creatieve en vreedzame nieuwjaar samen met buurtbewoners, vrienden, collega's en betrokkenen. Bij de vijver aan de Dommeltuin hebben we een schaatswedstrijd gehouden waar echt prijzen te winnen waren. Onder het genot van warme chocomel (met rum), koffie, thee en wijn, was het erg gezellig geworden.
De publieksprijs wer dgesponsord door de buurtsuper: Jan Linders

Volgend jaar weer, hopelijk is het wederom schaatsweer!

 

Schaatswijdstrijd Tramstraatkwartier Januari 2010 from Erik Lambrechtse on Vimeo.

Jubileumdagen
winter 2009

7 t/m 15 November

In het Inkijkmuseum beleefde 3000 mensen een presentatie van mega-verteller Martin over de honderden schilderijtjes in het kleinste museum van Nederland. Tijdens de 145 presenaties, waarvan ruim 100 uitverkocht, werden meer dan 2500 voorkeurstemmen uitgebracht op de favoriete hoop of het meest aansprekende beeld.
over deze uitslag lees je meer op www.showyourhope.net
Het publiek was buitengewoon enthousiast. Van buurtbewoners heb ik mogen vernemen dat men blij was dat de route ook deze buurt aandeed, al heb ik iets minder buurtbewoners mogen begroeten dan verwacht. Anderzijds, als alle buurtbewoners en al het publiek van GLOW, en alle vrienden van het Spoelhuis komen kijken, dan voegt het Inkijkmuseum en de tijdelijke wachtkamer die was op gezet, uit zijn voegen.


Klik hieronder voor partners en vrienden
GLOW
lees het hele artikel op Samenbuurten
Culturele Nacht Eindhoven
Stroomhuis
De IJzeren ManErik maakte deze foto [tx]
Heeft U ook foto's gemaakt? stuur ze toe en wij maken een overzichtspagina op deze site.

Fête de la Musique
zomer 2009

zondag 21 juni

De eerste Fête de la Musique in Eindhoven bij het Inkijkmuseum was een akoestisch georienteerd muziekspektakel en is zeer goed verlopen! Meer dan 1000 mensen genoten van een breed scala van muziek.
Van zeemanskoor tot rap!

Klik hieronder voor een overzicht van deze bijzondere dag.
fotoverslag
pers
Fête de la Musique 2009Ad Peijnenburg en Ad Maas

Eindhoven uit de Kunst
winter 2009
zondag 18 januari

Bij Eindhoven uit de Kunst heeft u de kans om de mensen achter de culturele projecten te ontmoeten.
Zij hebben iedere maand interviews met een scala aan deelnemers: kunstenaars, architecten, projectleiders van Eindhovense evenementen, directeuren van kunstinstellingen, etc….
Kunst moet je ook zien.

Dit keer was Martin Voorbij uitgenodigd en gaf een presentatie over Show Your Hope en het Inkijkmuseum.

Nieuwjaarsborrel en schaatswedstrijd bij Het Spoelhuis
winter 2009

zaterdag 10 januari

Wij hebben een toast uitgebracht op het vrolijke, creatieve en vreedzame nieuwjaar samen met buurtbewoners, vrienden, collega's en betrokkenen. Bij de vijver aan de Dommeltuin hebben we een schaatswedstrijd gehouden waar echt prijzen te winnen waren. Onder het genot van warme chocomel (met rum), koffie, thee en wijn, was het erg gezellig geworden.

Volgend jaar weer, hopelijk is het wederom schaatsweer!

 

 

UITvlucht naar het Inkijkmuseum
Doneer en win

3FM en het Nederlandse Rode Kruis organiseerde - van 19 t/m 24 december - voor de vijfde maal op rij Serious Request.

"Kijk je ogen uit in het Inkijkmuseum in Eindhoven"

De gulste donateur kon een rondleiding en presentatie van de verhalenverteller in het Inkijkmuseum winnen inclusief lunch en documentatiemateriaal.

Heropening Inkijkmuseum
herfst 2008
Opening 8 november 2008

Het Inkijkmuseum is officieel heropend op zaterdag 8 november tijdens de Culturele Nacht en het Glow festival.
Gedurende 9 dagen was de expositie in het Inkijkmuseum ook binnen te bezichtigen.
De expositie was de nieuwe selectie van Show Your Hope "De Wereld in India", aangevuld met voorgaande selecties uit allerlei landen met schilderijtjes vol hoop.

Klik hier voor het verslag

House Proud, by Jose Subero
herfst 2008
van 17 tot 31 oktober

Het Inkijkmuseum had haar raam beschikbaar gesteld voor Houseproud tijdens de Dutch Designweek.
De kunstenaar Jose Subero had zich laten inspireren door het Show Your Hope project en had daar een andere beleving aan gegeven. Dit keer waren er een klein aantal schilderijtjes hiervoor geselecteerd en waren niet werkelijk te zien, dan wel in tekst verbeeld en de verhalen over hoop waren door twee kleine speakers te beluisteren.

link houseproud
link Show Your Hope

Asmatters, kunstenaars uit het Oerwoud
Winter 2005/2006

Opening 21 december

Stichting Hulp aan Papua's in Nood, ofwel HAPIN; werd in 1972 opgericht om aandacht te vragen voor het bedreigde Papuavolk. Door middel van de expositie in Het Spoelhuisje wil HAPIN informatie geven over Papua en aandacht vragen voor de unieke eigenheid van dit volk.
HAPIN steunt kleinschalige initiatieven in Papua. Bijvoorbeeld een polikliniekje, een vissersboot met netten, een varkenshok, een kleuter-school. Dit draagt bij aan het welzijn en de ontwikkeling van dit volk.
De expositie bestaat uit verschillende soorten kunst uit Papua, voornamelijk uit het zuidelijk moerasgebied Asmat: traditionele schilden, houten beelden, geknoopte matten en tassen, speren, hoofdtooien, schilderijen op boombast en nog meer kunstvoorwerpen.

website HAPIN

Tuinfeesten
lente tot herfst 2005

In de tuin van het Inkijkmsueum vinden tuinfeesten plaats waarbij het doel is om naast ontspanning, een zo breed als mogelijk publiek te bereiken. Zo waren er feesten met straatmuzikanten, Jour de la Musique, Vredesfeest, Effenaar reunie, Adapterfeest en een kinderfeest.

link tuinfeesten

'Srebrenica, 10 jaar later'
extra expositie

Opening 11 juli
2005

Deze zomer is het 10 jaar geleden dat de slachting in Srebrenica plaats vond. Wij hechten veel waarde aan deze herinnering, omdat wij nooit mogen vergeten wat er gebeurt is, en dat wij bij deze gebeurtenissen een rol hebben gespeeld. Wij hechten ook veel waarde aan deze herinnering nadat wij zelf jarenlang in de Balkan hebben gewerkt en via het Eindhovens Vredesburo nog immer regelmatig in contact staan met Bosnië Herzegovina.Daarnaast ziet men nog een brede Nederlandse interesse over dit onderwerp, waarin de Nederlandse maatschappij geconfronteerd werd met de valkuilen van de internationale politiek.

Deze expositie wordt uitgevoerd door Stichting Vredesburo Eindhoven in samenwerking met het Service bureau Bosnie Herzegovina en in overleg met IKV.

'Jour de la Musique'
Zomer 2005

Opening 21 Juni

Deze dag is als sinds de Franse revolutie een dag waarop muziek centraal staat. De hinderwetvergunning is niet van toepassing op muziek. Inmiddels is dit in Frankrijk uitgegroeid tot een nationale dag waarbij in vele dorpen, steden en wijken muziekevenementen georganiseerd worden. Ook in Duitsland kennen ze inmiddels deze dag. Sinds de val van de Berlijnse muur is er langzaam een traditie aan het ontstaan waarbij de Dag van de Muziek een bescheiden, leuke maar ook bewuste en gezamenlijke inspanning oplevert voor iedereen die muziek een warm hart toedraagt. In het Inkijkmuseum zullen er alleen instrumenten te zien zijn.
In de tuin van het Inkijkmuseum organiseren wij een muzikale ontmoeting.

Programma: Let's Quit special set, Mario van Horrik en Petra Dubach, Tibor Cymbalist, Filet D'amour.
met dank aan Geert en Stichting Kei

van NEWROZ tot KUPALA
Lente 2005

opening 21 Maart

Deze expositie van het Inkijkmuseum is gericht op de integratie van herdenkingen in de Nederlandse samenleving. Newroz is het Perzisch Nieuwjaar en vindt plaats op 1 Maart. Voor Nederlanders de eerste dag van de lente maar voor Koerden, Perzen en Afghanen de grootste viering in het jaar.
Kupala is het Slavische Midzomer, de allergrootste viering tijdens de tijden van de natuurreligies, wat wij de heidense tijden noemen. In vele delen van de wereld is de zonnewende een bijzondere dag.

In het Inkijkmuseum ziet U oude elementen uit Wit Rusland en moderne kunst uit het Midden Oosten met elkaar verweven. Met schilderijen van Kutaiba Abbas

'De Wereld in Nederland'
Winter 2005

opening Dinsdag 21 December

Als vooraankondiging maar ook als reactie op bittere tijden toont het Inkijkmuseum 'hoop' uit 25 Europese landen. In het Inkijkmuseum tonen 50 schilderijen uit 25 landen hun beeld en verhaal. Mensen die wij op reis ontmoet hebben. Alle schilders vertellen over hoop. Nu hangt deze wereld in Nederland.

website Show Your Hope

'60 jaar bevrijd'
Herfst 2004

opening Zaterdag 11 september

Het lot koppelt deze wrange datum aan de nieuwe expositie in Inkijkmuseum. Een expositie binnen het kader van het Vrijheidsfestival dat in Eindhoven plaatsvindt en in het thema zal staan van 60 jaar bevrijding. Naast een grote collectie privé-materiaal zijn er ook uniformen, wapens en oude promotieborden te zien.
Tevens zal de geschiedenis van het Spoelhuis ten tijde van de tweede wereldoorlog in beeld en verhaal worden gebracht door de familieleden die tijdens de oorlog in het Spoelhuis woonden.

website : Vrijheidsfestival, Museum Kempenland

Rwanda, Land van 1000 Heuvels
Zomer 2004

Opening 5 juni door Wethouder van der Grinten.

De zomer expositie 2004 is gericht op het land dat dit jaar de grootste genocide uit het recent verleden herenkt, Rwanda. Het land van 1000 heuvels.
De Expositie bestaat uit verschillende elementen: etnografische materiaal, muziekinstrumenten, foto dia voorstelling. Deze materialen zijn bijeengebracht door door leden van de rwandese diaspora en medewerkers van humanitaire organisaties.

De tentoonstelling is georganiseerd in overleg en in samenwerking met de vereniging Dusabane, binnen het kader van het solidariteitsfestival ter nagedachtenis aan de genocide in Rwanda.

Het Slavisch Huis
lente 2004

Opening 21 Maart

De lente expositie 2004 is gericht op de Eindhovense zusterstad Minsk in Wit Rusland en is getiteld 'Het Slavisch Huis'.
In het inkijkmuseum ziet U een folkloristische, etnografische collectie gebruiksvoorwerpen met daarin centraal een kopie van de eeuwenoude poppenkast Balteika. Dit materiaal is verzameld door Ivan Kirchuk, professor etnografie aan de universiteit van Minsk. Ivan Kirchuk is een gevierd zanger / muzikant die met zijn groep 'Troitsa' jaren lang Eindhoven gebruikte als uitvalsbasis voor concerten in Europa en de wereld.

De tentoonstelling is georganiseerd in overleg met de stedenband Eindhoven - Minsk en binnen het kader van het Kleurrijk Festival