Website van het Inkijkmuseum
Dommelstraat 2a
Eindhoven

040 8488230


Fête de la Musique 2014


Al in 1810 vaardigde Keizer Napoleon een decreet uit, waarin onder meer werd voorgeschreven dat er een vergunning nodig was voor het voeren van een bedrijf, het houden van een markt en voor marskramers. Dus ook voor muzikanten die op straat spelen.
Dit decreet is in de loop van de tijd ontwikkeld tot wat in 1896 de hinderwet werd genoemd.
Volgens de overlevering heeft dit al vroeg geleid tot een speciale dag waarop vrij muziek gemaakt mocht worden maar het was uiteindelijk een idee van een Franse DJ dat begin jaren 80 werd opgepikt door minister van Cultuur Jack Lang.

Fête de la Musique komt dus uit Frankrijk en de Franse Slag hebben wij dan ook verwerkt in onze programering: muzikanten spelen zonder gage, benodigde materialen worden geleend, publiek en organisatie delen in de versnaperingen, het programma wordt meestal pas op de dag zelf aangekondigd.

In het verleden hebben we uiteraard toch getracht ook een groep uit te nodigen die we daarmee speciale aandacht kunnen geven, omdat deze groep dat verdient. Zoals voorheen bijvoorbeeld Parne Gadje (uit Utrecht en omgeving), Troitsa (uit Wit Rusland) en Laurens Joensen (voor een project in Mali)
In 2014 zal er speciale aandacht zijn voor de muzikanten die er niet meer bij kunnen zijn: Marc Spons, Pim Woudenberg, Rene de Wever, Selim Lemouchi, Noutje Troost, Hans Sanders, Peer Borgers.
Wij spelen deze keer namens hen met de muziek.

Op deze dag wordt ook een speciale uitgave gepresenteerd. Een dubbel LP van de rock formatie Hardheaded Soul. Een uitgave van de Zesde Kolonne uit het tijdperk van underground en Do it Yourself met 18 Eindhovense muzikanten.

 


Maskarada

 

Wat er verder nog op het programma staat kan omschreven worden als: Jazz, rock, luit, bariton, Afrikaans, Arabisch en, speciaal voor de gelegenheid een beetje meer Marrokaanse muziek. Gewoon omdat het mooi is.

Al met al wellicht weer een fantastische muziekdag.Tot ziens

Martin Voorbij,
Stefan van Moorsel
Damir TurkanovicInkijkmuseum
Dommelstraat 2a
Eindhoven

Fête de la Musique 2014 is georganiseer in samenwerking met Artspace Flipside
Fête de la Musique 2014 wordt mede mogelijk gemaakt via donaties van betrokken buurtgenoten en geintereseerden.
Fête de la Musique wordt ook mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van de Muziekcentrum de Effenaar.
Fête de la Musique wordt verder mogelijke gemaakt met brijdragen van Folkwoods, Stichting 80 Vragen, Kleurrijke Stad, Kelderman en van Noort en vele lieve vrijwilligers uit de buurt en de stad.

Zie hier een historisch inzicht in deze dag
Zie hier de nationale pagina

 

 

 

 


Bruce WorldMusic


La Cantina


Hardheaded Soul


Iris Penning


Robbert van Hulzen


Birgit Wijdemans en Alex Akela


Cas Slaats