Nuenens Weblog

Nuenens Weblog van Henk Daalder

[Vorige bijdrage: "BOSE info avond"] [Beginpagina] [Volgende bijdrage: "Democratie met internet"]

04-01-2004: "Ambulance verdwaalt in Nuenen-Oost"

Een 80'er gaat naar de huisarts met pijn in de borst klachten. Zijn schoondochter begeleidt hem.
De huisarts maakt een hartfilmpje, overlegt met de cardioloog in het Diaconessen ziekenhuis in Einhoven.
Er wordt besloten dat de man opgenomen moet worden. Zijn dochter biedt aan hem naar het ziekenhuis te brengen, maar de medici beslissen dat een ambulance dat moet doen, want onderweg, in de file, zou er best iets kunnen gebeuren.
Op weg naar het ziekenhuis, verdwalen de ambulance broeders in Nuenen-Oost.... De schoondochter moet voor de ambulance uitrijden om de weg naar het ziekenhuis te wijzen.Nadat de ambulance bij de dokters praktijk is vertrokken, volgen ze een onlogische route door Nuenen-Oost. Uiteindelijk stoppen ze midden op de rotonde in de Beekstraat. Een ziekenbroeder stapt uit en doet de achterdeur open. De schoondochter die er achteraan reed, schrikt zich wild, heeft hij nu al een hartaanval gekregen? Maar de ziekenbroeders blijken een kaart te zoeken. Ze zijn verdwaald. Hopelijk hebben ze voldoende water en brood aan boord voor de lange tocht naar het ziekenhuis.


De schoondochter gaat voor de ambulance uit rijdenwen wijst de weg naar het DIAC.
Ze schrikt als er in de straat een groot bord ziet, "Maxima Medisch Centrum". Hebben we het wel steeds over hetzelfde ziekenhuis gehad?


Dus ambulance diensten, zorg dat die broeders een route computer hebben, dat die werkt en dat ze hem kunnen gebruiken. Dat kost minder dan een begrafenis.
MMC lokatie x: ga terug naar wat in de volksmond gebruikelijk is, of kies een ondubbelzinnige naam, en ram die er in bij de regionale bevolking, alleen de trotse directie en de loonstrookjes is echt onvoldoende.
Tip: ga terug naar de naam DIAC, kost het minst, kun je het resterende budget gebruiken voor kwaliteitsverbetering.

Ik heb het bange vermoeden dat de naam Maxima Medisch Centrum, binnenkort weer dezelfde negatieve, bange gevoelens oproept als de naam "Sint Jozef ziekenhuis".
Het verkeerde been afgezet, verkeerde nier verwijderd, dezelfde krantenberichten komen nog steeds uit Veldhoven, niet van het DIAC. Dat kunnen we Maxima niet aandoen, zo'n naam schept verplichtingen.


Door het Sint Josef ziekenhuis te verplaatsen van Eindhoven naar Veldhoven, is het kwaliteits probleem niet opgelost, dezelfde achteloze probleemvermijdende cultuur is mee verhuisd. Ik generaliseer nu te veel, maar dit is de kern van het probleem.

Hoe scoren de twee locaties MMC op medische fouten? Onderling, en tov andere ziekenhuizen in het land?
In de test in het blad Elsevier scoorde het Catharina ziekenhuis hoger.

Beginpagina
Archieven
Inloggen
Mail henkdaalder@dse.nl
Digitale Stad Eindhoven
DSE Weblog FAQ
Nuenens weblog
Guldenlijn VolkskrantBlog
Bijdragen op gezamelijk DSE weblog
OnsNet voor Dummies
Burger Participatie Nuenen
Nuenense Video Academie
Guldenlijn: mooie windenergie

Teller: