Nuenens Weblog

Nuenens Weblog van Henk Daalder

[Vorige bijdrage: "Toekomst visie??"] [Beginpagina] [Volgende bijdrage: "Flits evenementen"]

14-10-2004: "Je rijk rekenen"

De gemeente krijgt zijn meeste inkomsten uit het gemeentefonds. De hoogte wordt bepaald door allerlei factoren. Hebben we stadse problemen, krijgen we meer. Hebben we veel luxe huizen op grote percelen, dan komt er minder van het rijk. Nu werd me duidelijk op een discussieavond van de PvdA, dat de gemeente voor een sociale huurwoning ca 7 EUR per jaar krijgt en voor een koopwoning ca 1,50 Eur, per vierkante meter perceelsoppervlak.
Daarmee lijken verschillende politici zich rijk te rekenen, Maar is het rijk wel zo'n betrouwbare partner?
Je moet dat soort mechanismen natuurlijk wel slim gebruiken, maar vooral zelf bedenken, als burger, hoe het dorp er uit moet gaan zien. En daar moet u ook uw mening geven. We kunnen de toekomst van ons dorp niet aan politici alleen overlaten.De hoogte van de uitkering uit het gemeentefonds wordt door tal van parameters bepaald. En het lijkt het instrument waarmee het rijk de gemeente bestuurt. Op het internet kon ik geen overzicht vinden van de methode hoe de hoogte bepaald wordt. Maar wel veel verhalen over studies en evaluaties naar de parameters.


Daarmee lijkt het vermoeden gerechtvaardigd dat de uitkering elk jaar weer een beetje een verassing is.
De ambtenaren in Den Haag hebben dan het beleid weer vertaalt in gedraai aan de regelknoppen van het gemeentefonds en de hoogte is weer anders.
De gemeente zit krap bij kas en kijken naar het verschil dat we krijgen voor een huur of koopwoning.
Straks is het haagse beleid weer anders en worden de knoppen net weer even anders gezet.  En lukt het weer niet met het verhogen van de inkomsten.


 

Beginpagina
Archieven
Inloggen
Mail henkdaalder@dse.nl
Digitale Stad Eindhoven
DSE Weblog FAQ
Nuenens weblog
OnsNet voor Dummies
Burger Participatie Nuenen
Nuenense Video Academie
Guldenlijn: mooie windenergie