Nuenens Weblog

Nuenens Weblog van Henk Daalder

[Vorige bijdrage: "Nuenen.nl vernieuwd!!!"] [Archief Index] [Volgende bijdrage: "Je rijk rekenen"]

21-04-2004: "Toekomst visie??"

Di 12 mei was een aparte raadsvergadering. Voor het eerst in de duale nuenense geschiedenis hield de raad een opinieerende vergadering over de toekomstvisie. Alleen ontbrak het geld. Toch stal het CDA de show met een heldere visie op bezuinigen. Maar moeten we daarvoor ons dorp ombouwen tot een stad?

Kille cijfers: negatief
Nadenken over een nuenense toekomstvisie, kan alleen als duidelijk is hoe krap of ruim de gemeente de komende jaren bij kas zit. Daarom hadden de ambtenaren die toekomst doorgerekend.
De conclusie daarvan is dat er creatieve oplossingen moeten komen, want volgens de kille cijfers komt de gemeente er de komende jaren financieel niet bovenop. De begroting blijft negatief. Punt.


De discussie in de raad had vooral een financieele insteek.
Het CDA stal de show met de meest visionaire voorstellen.
Ook andere partijen stelden zaken voor, maar de discussie draaide vooral om de voorstellen van het CDA. Misschien kwam het ook wel doordat het CDA bijna als laatste aan de beurt kwam en daardoor alle eerdere voorstellen helder kon samenvatten.


Bezuinigen
Een ingrijpend voorstel is de algemene subsidies af te schaffen en vervolgens alleen individuen subsidieren die dan in de problemen zouden komen. De gemeente keert ca 2.5 miljoen subsidie uit, onduidelijk bleef hoeveel deze aanpak zou opleveren en hoeveel extra administratieve rompslomp het zou kosten.
Wellicht kunnen we ook toe met minder sportcomplexen.

Verdienen aan stadse proporties
Een ander voorstel is om de woningbouw voortaan zo te manipuleren dat de gemeente meer uit het gemeentefonds krijgt. Daardoor gaat nuenen meer lijken op een stad er komen meer woningen per hectare, hogere woongebouwen en de wijken worden minder groen. Die kwaliteitsverslechtering levert allemaal geld op.
Sneller bouwen levert ook eerder, meer inkomsten op.


Ondernemen
Helaas zijn er in de gemeenteraad nog geen ideeen om op een andere manier geld te verdienen.
Alleen de VVD stelde voor om eindelijke eens de vermakelijksretributie in te voeren. Bezoekers van evenementen, zoals Folkwoods,  gaan dan ook betalen aan de gemeente.
Wellicht wijst dat wel de weg naar meer inkomsten zoals verdienen aan meer toeristische activiteiten. Let op de LTA, de Lokale Toeristische Activiteit.
Er zijn gemeenten die rijk worden van de toeristenbelasting. Laten we dus iets productiefs gaan doen met bijvoorbeeld het Gulbergen gebied.
En laten we ons van Gogh verleden een keer serieus gaan exploiteren.


 

Je Naam:

(Je E-Mail:)

(Je Homepage:)

Je Reactie:


Bewaar mijn gegevens Vergeet mijn gegevens

Beginpagina
Archieven
Inloggen
Mail henkdaalder@dse.nl
Digitale Stad Eindhoven
DSE Weblog FAQ
Nuenens weblog
OnsNet voor Dummies
Burger Participatie Nuenen
Nuenense Video Academie
Guldenlijn: mooie windenergie