Nuenens Weblog

Nuenens Weblog van Henk Daalder

[Vorige bijdrage: "Het nieuwe bos in wording op Vaarle"] [Archief Index] [Volgende bijdrage: "Maakt Eindhoven Airport al te veel lawaai? bij ons."]

21-04-2004: "Bouwen op de Luistruik een stap verder?"

Donderdagavond besloot de raad in meerderheid om toch door te gaan met de winnaar van de ontwerpcompetitie. Het College gaat nu onderhandelen over de details van de bouwopdracht. Punt van discussie was hoeveel geld de Luistruik gaat opleveren. En of er wel wat verdiend gaat worden met de Luistruik. Wat is een substantieele bijdrage?Die winst moet gebruikt worden om elders in de gemeente sociale  woningbouw te betalen. Dat blijkt namelijk een activiteit te zijn waar de gemeente geld op moet toeleggen.

Een deel van de oppositie was bang dat toezeggingen van een eerder college toch verplichtingen voor de gemeente zouden opleveren. Wethouder Jansen hield vol dat er geen contractuele verplichtingen waren, en dat dat bevestigd was door een gerenommeerd advocaten bureau. Hij weigerde echter te zeggen dat de toezeggingen van een van zijn voorgangers, wethouder Cuppers, ook geen financieele verplichten zouden opleveren.
Het verhaal is dat wethouder Cuppers al eens heeft toegezegd aan een bouwbedrijf dat zij de klus zouden (kunnen?) krijgen. Vervolgens besloot de huidige wethouder Jansen dat de Luistruik mooier moest en dat er een ontwerp competitie gehouden zou worden.
Dat is gebeurd en het bouwbedrijf met de toezegging deed gewoon mee. Maar won niet.
Dat bouwbedrijf met de toezegging is inmiddels 2 keer gefuseerd met een ander bedrijf en heeft ook nog grond verworven op Oude Landen. Daarmee hebben ze een aanzienlijke hindermacht opgebouwd omdat daar juist de voetbalvelden naar toe moeten verhuizen voordat op de Luistruik gebouwd kan worden.

De discussie ging vooral over de substantieele bijdrage, de winst, die de Luistruik moet opleveren.
De meeste partijen willen er wat aan verdienen. W70 wil echter vooral kwaliteit ipv geld verdienen.
Daar zullen de onderhandelingen ook over gaan.


Het was wel verontrustend dat sommige raadsleden het verschil tussen programma van eisen en bestek niet leken te begrijpen.
De ontwerp competitie heeft op basis van een programma van eisen, een globaal ontwerp opgeleverd. De opbrengst daarvan is niet te bepalen, omdat daarvoor nog allerlei detail keuzes gemaakt moeten worden. De prijs/kwaliteit van het hang en sluitwerk bijvoorbeeld, de nu gepresenteerde ontwerpen kunnen nu nog zowel in goedkope betonbouw of met duurdere traditionele of op de toekomtige flexibiliteit gebouwd worden. Allemaal keuzes die nog gemaakt moeten worden, in een prijs/kwaliteits afweging, wie gaat daar de meeste invloed op hebben en voordeel uit halen? De toekomstige bewoners?


Dat kan pas als een architect/aannemer combinatie een bestek heeft vastgesteld en de aannemer de winstmarge voor zijn activiteiten. Dan zijn de bouwkosten bekend en kan geschat worden wat de huizen in de markt kunnen opleveren, en daarmee de winst voor de gemeente.
In dit proces kan kwaliteit worden uitgewisseld met geld, daar kunnen de onderhandelingen ook over gaan.
Als nu al de gewenste winst wordt vastgelegd, wat de meeste raadsleden willen, dan legt dat een druk op de kwaliteit van het bestek ontwerp, maar meer ook niet.
Dat zou wel de onderhandeling ruimte voor het college beperken. En dat is wellicht ook wel de bedoeling van de raad. Die zijn tenslotte kader stellend.


Als de gemeente of de raad niet oppast, dan gaat de mogelijke winst niet naar de gemeente  maar naar de projectonwikelaar en de makelaars.


 

Je Naam:

(Je E-Mail:)

(Je Homepage:)

Je Reactie:


Bewaar mijn gegevens Vergeet mijn gegevens

Beginpagina
Archieven
Inloggen
Mail henkdaalder@dse.nl
Digitale Stad Eindhoven
DSE Weblog FAQ
Nuenens weblog
OnsNet voor Dummies
Burger Participatie Nuenen
Nuenense Video Academie
Guldenlijn: mooie windenergie