DSE Weblog van gouddelver

[Vorige bijdrage: "Ralf Bodelier: 'Jezus leefde allesbehalve in armoede'."] [Beginpagina] [Volgende bijdrage: "Sumi Jo"]

17-10-2013: "TV-boeken"

Gisteravond werden bij Pauw & Witteman twee boeken gepresenteerd, resp. gepromoot: 'MarktplaatspoŽzie' en 'Vrouw in de rouw'.
Vooral van 'MarktplaatspoŽzie' heb ik slechts de geringste verwachtingen, omdat op Marktplaats zich geen dichters presenteren maar verkopers. De teksten van de laatst genoemden kunnen incidenteel een vleugje poŽzie bevatten - toevalstreffers - maar zullen waarschijnlijk het meest lijken op die van een standwerker. Wat ik uit de bundel hoorde voordragen was ook uitsluitend proza en geen regeltje poŽzie.(Hier beginnen mijn tegenstanders natuurlijk een heftig debat over wat poŽzie dan wel is.)
Met 'Vrouw in de rouw' trekt de schrijfster misschien een aantal vrouwen - mannen vermoedelijk niet - die het boek gaan lezen vanwege lotsovereenkomst. Maar onherroepelijk voegt het zich in de lange rij van autobiografische ellende-boeken, gewoonlijk geschreven door vrouwen die aan een vreselijke ziekte hebben geleden.
Ik zal niet ontkennen dat bij mij een zekere jaloezie op de aanschouwde 'reclamecampagne' meespeelt, maar toch denk ik serieus, dat boeken als deze twee straks de kwalificatie 'op tv gezien maar niet gelezen' zullen krijgen. Vermoedelijk worden verkoopcijfers dan ook vervangen door kijkcijfers.