Home
 Achtergronden
   Stedenband
   Gedaref
 Projecten
   DSE/Gedaref
   Digital City
   Twin City Poetry
 Actueel
 Foto-album
 Gastenboek
 Links
 Contact

Achtergrond stedenband

De gemeente Eindhoven heeft vijf stedenbanden verspreid over de hele wereld. Dit zijn Bialystok in Polen, Chinandega in Nicaragua, Emfuleni in Zuid-Afrika, Minsk in Wit-Rusland en Gedaref in Soedan.

Stedenbanden zijn vriendschapsbanden die uitdrukking geven aan internationale samenwerking op lokaal niveau. Zo dragen onze stedenbanden bij aan verbetering van de levensomstandigheden van mensen in ontwikkelingslanden, aan de overgang naar een democratisch systeem en rechtsstaat, aan de ontwikkeling van een goed lokaal bestuur en aan toetreding tot en samenwerking tussen steden van de Europese Unie. De gemeentelijke activiteiten en projecten rondom de Eindhovense stedenbanden worden gecoördineerd door het Bureau Internationale Coördinatie van de Concernstaf, kortweg BIC.

Binnen de stedenbanden neemt Gedaref een originele plaats in. Deze is namelijk in de eerste plaats tot stand gekomen dankzij initiatieven vanuit Soedan zelf, omdat hooggeplaatste functionarissen in het Soedanese stadsbestuur actief contact zochten met Nederlandse universiteiten (UvA en TU/e). De overige stedenbanden zijn eerder voortgevloeid uit Nederlandse solidariteitsbewegingen.

Al twintig jaar zijn Eindhovenaren in Gedaref actief om de leefomstandigheden van de bevolking te verbeteren. Sinds de stad de hulp inriep van de Technische Universiteit. Stedenbouwkundige Piet Beekman trok zich het lot van de Soedanezen aan.

Elke stedenband heeft via de fractievoorzitters zijn eigen ‘ambassadeur’ in de gemeenteraad. Els Joosten (CDA) en René Kerkwijk (Groen Links) zijn dat voor Gedaref.