Het Schuttersbosch

Heksenkruid

Start
Actueel
Agenda
B.B.S. Algemeen
Buurtpreventie
Huis & Tuin
Links
Educatief
Gastenboek

Bereklauw ] Sporkenhout ] [ Heksenkruid ] Wegedoorn ] Cantharel ] Eikvaren ] Jeneverbes ]

 

Door Netty Selder

Fotoís: Joop Selder


Heksenkruid = Circaceae

Familie: Teunisbloemachtigen = Onagraceae


Heksenkruid is een onopvallende plant met witte of roze trosjes bloemen. Ze staan aan het eind van de rechtopstaande stengel.

De kleine bloempjes vallen na de bloei in hun geheel af en worden voornamelijk door zweefvliegen bezocht. De kleine vruchtjes zijn met gekromde borsteltjes bezet en worden door dieren verspreid doordat de weerhaakjes aan hun vacht blijven hangen. De vruchtjes bevatten een of twee zaadjes.

Er zijn drie soorten heksenkruid:

  • Groot heksenkruid: Circaceae Lutsiana. Lutsiana betekent afkomstig uit Parijs. Parijs werd namelijk door de Romeinen Lutsiana genoemd.
  • Klein heksenkruid: Circaceae Intermedia = middelste.
  • Alpen heksenkruid: Circaceae Alpina = uit de Alpen.

Het klein heksenkruid is een kruising van het groot en Alpen heksenkruid. De planten komen voornamelijk voor in Limburg waar ze op sommige plekken massaal kunnen voorkomen. In Brabant zijn ze wel eens te vinden onder hagen en struikgewas.

Oorspronkelijk komen de planten uit Noord-Afrika, Noord-Amerika en West-SiberiŽ. De bloeitijd is van begin zomer (juni) tot september. Heksenkruid is een vaste plant en groeit langs loofbossen op voedzame, vochtige grond. In de winter sterft de plant bovengronds af, maar door middel van de kruipende wortelstok, waaraan lange en vertakte wortels groeien, blijven ze voortleven. Deze uitlopers vermeerderen zich snel. Met name het groot heksenkruid kan zelfs een lastig onkruid worden.

Van heksenkruid wordt (volgens een oud bijgeloof) beweerd, dat de plant mensen op een dwaalspoor brengt, als men de plant in het wild aantreft.

Onze oudste dochter, die in Limburg woont, heeft voor mij enkele planten meegebracht. Ze staan buiten in een pot onder de haag. Volgend jaar krijgt de plant een plaatsje in de tuin.

Wij wonen tenslotte in de Heksenkruidlaan.


U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan schuttersbosch@dse.nl.
Copyright © 2002 Bewoners Belangenvereniging Schuttersbosch
Laatst bijgewerkt: 27 februari 2010